Koalisyonun DSP ile MHP kanatları arasındaki gerginlik, liderlerin açıklamalarıyla giderildi. Tansiyon düştü.
Moskova gezisinde MHP'li bakanların gösterdiği alınganlığın bizzat Başbakan Ecevit'in konuya açıklık getirmesiyle krize dönüşmesi önlendi.
Medya yoluyla mesaj alış - verişi yerine, doğrudan görüşmelerin sağladığı şeffaflık, sorunu çözdü.
Tansiyonun düştüğünün en önemli göstergesi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü grup toplantısındaki konuşmasında DSP'yi değil, daha çok FP'yi hedef almasıydı. Bahçeli'nin grupta verdiği mesajlar, Başbakan Ecevit'in de
"birikmiş konuların çözümüne" yöneleceklerini açıklaması, koalisyona dönük kuşkuları dağıttı.
* * *
TANSİYONU asıl düşürecek olan ise bugün yapılacak olan liderler zirvesi. Koalisyonun üç lideri bugünkü zirvede bir süredir bekletilen önemli sorunları çözüme kavuşturacaklar, tartışmaların yerini icraat alacak.
Bugün yapılacak zirvenin diğerlerine oranla farklı bir özelliği var.
Liderler zirvesi, bir bakıma MGK gibi çalışacak. Gündemdeki konuların ilgili bakanları, zirveye sunuş yapacaklar. Daha sonra üç lider ile iki başbakan yardımcısı (Özkan ve Ersümer), zirveye devam edecekler ve zirvede ele alınan konuları karara bağlayacaklar.
Hangi konular karara bağlanacak?
1- Af: Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, af yasasının son şekli hakkında bilgi sunacak. Af konusunda DSP ile MHP arasındaki tıkanıklık bir ara formülle aşılmaya çalışalacak. Tartışma konusu olan Haluk Kırcı ve benzeri durumdakilerin
"şartlı salıverilmesi" söz konusu. Mükerrer suçlar için bir ceza ilkesi benimsenmekle birlikte, bu durumdaki mahkumların belli bir süre bütün haklardan mahrum edilmesi hükmü getirilecek. Bu sürenin uzun tutulması, DSP'nin tepkisini azaltmaya dönük bir formül olarak görülüyor.
2- Bankalar Üst Kurulu: Bir süredir bekletilen bu konu da liderler zirvesinde çözüme kavuşturulacak. Beklenti, Kurul'un başına Zekeriya Temizel'in atanması yönünde. Devlet Bakanları Tunca Toskay, Recep Önal ve Maliye Bakanı Sümer Oral liderler zirvesine katılarak bilgi sunacaklar.
3- AGİT: Zirvenin önemli konularından birini AGİT zirvesi oluşturacak. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in AGİT zirvesiyle ilgili bir bildiri taslağı sunması bekleniyor. Taslakta, Çeçenistan'daki duruma geniş yer verilmesi, olayın insani boyutlarıyla ilgili olarak Rusya'nın dikkatinin çekilmesi olası. Türkiye, bu yaklaşımın İstanbul bildirisinde yer almasında ısrarlı olacak.
4- Boru hatları: Liderler, Bakü - Ceyhan, Mavi Akım ve Türk gazı projelerini de değerlendirecekler. Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, bu konuda liderlere detaylı bir brifing verecek. Ankara, bu konulardaki tavrını liderler zirvesinde netleştirecek.
5- Moskova gezisi: Liderler zirvesinde Ecevit'in Moskova gezisi de ele alınacak. Geziyle ilgili olarak KEK Eş Başkanı Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen zirvede sunuş yapacak.
* * *
ZİRVENİN bir işlevi de hükümet hakkında kamuoyundaki tartışmaların sona erdirilmesi olacak. Kamuoyunda,
"önemli konuları rafa kaldırıyor, sorunlar biriktiriyor" biçiminde oluşmaya başlayan hava, liderler zirvesinde arka arkaya alınacak kararlarla dağıtılmaya çalışılacak.
Liderler bu önemli konularda uzlaşmaya varırlarsa,
"hükümet sorun değil çözüm üretiyor" mesajı verilmiş olacak.
Koalisyon liderlerinin hedefi bu...
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr