Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Öcalan'ın idam dosyasını görüşmek üzere Genel Başkan Devlet Bahçeli başkanlığında toplanan MHP Başkanlık Divanı kararını verdi:
"Dosya, Meclis'e gönderilmeli."
MHP lideri Bahçeli, MHP'nin bu kararını 12 Ocak'ta toplanacak olan liderler zirvesine taşıyacak. Başbakan Ecevit ve ANAP lideri Yılmaz'a, "hukuki prosedürün gereği olarak dosyanın Meslis'e gönderilmesi gerektiğini, karar vermeye yetkili organın TBMM olduğunu" iletecek.
MHP Başkanlık Divanı bu konuda görüşbirliği içinde.
* * *
MHP Başkanlık Divanı'nda bu karar nasıl oluştu?
Divan toplantısına il başkanlıklarının görüşleri sunuldu. Meclis Grubu Başkan Vekilleri, milletvekillerinin eğilimlerini yansıttılar. Bakanlar da tek tek görüşlerini ilettiler. MHP lideri Bahçeli, bütün görüşleri dinledi.
Sunulan görüşlerin ortak noktası şuydu:
"Öcalan'ın idam dosyası hükümette bekletilemez. Hükümet buna yetkili değildir. Hükümet bir aktarım organıdır. Dosyayı, asıl yetkili olan TBMM'ye göndermek zorundadır."
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Şefkat Çetin, dün yaptığımız görüşmede Başkanlık Divanı'nda beliren tutumu şöyle özetledi:
"MHP'nin Öcalan'la ilgili tavrında bir değişiklik yok. Bu, Başkanlık Divanı'nda da bir kez daha teyit edildi. Varılan sonuç şudur: Vatana ihanet suçu işlemiş biri için hukukumuz ne diyorsa, ona uyulmalıdır. Hükümet bir aktarma organıdır. Karar mercii TBMM'dir. Hukukun emrettiği gibi dosya TBMM'ye gönderilmelidir."
Çetin, bu konuda hükümetin bir takdir yetkisi olmadığını anımsatarak şöye diyor:
"Genel Başkanımız bu görüşümüzü liderler zirvesine taşıyacak. Dosyanın TBMM'ye gönderilmesi dışında bir alternatif yok. Hukukun emri böyle."
* * *
BAŞKANLIK Divanı toplantısına katılan Bayındırlık Bakanı Koray Aydın da, dünkü görüşmemizde şu değerlendirmeyi yaptı:
- Yetkili organ TBMM'dir. Öcalan dosyası, TBMM'ye gelmeli ve milletvekillerinin tavrı belli olmalıdır. Liderlerden farklı düşünen milletvekilleri de var. Biz MHP olarak şartlara göre tavır değişikliği içine girmeyiz. Oportünist bir yaklaşım sergileyemeyiz. Bizim bu konuda görüşümüz bellidir.
Aydın'a sorduk:
- Bu konu bir hükümet sorununa dönüşebilir mi?
- Bir sıkıntı doğabilir. Vurguladığım gibi bizim görüşümüz ve tavrımız değişmez.
- Sıkıntı doğarsa, MHP, hükümetten çekilebilir mi?
- Türkiye'nin istikrara ihtiyacı var. Uyumlu bir hükümet de işbaşında. Ancak Öcalan konusu MHP'ye fatura edilmeye çalışılırsa, bütün yük MHP'ye yüklenirse, konu sadece MHP'nin sorunu gibi sunulursa, o zaman, bunu da düşünebiliriz. Böyle bir durum doğarsa o zaman hükümette bulunma şartlarımızı yeniden değerlendiririz.
* * *
MHP kararlı görünüyor.
Anlaşılan ki, MHP lideri Bahçeli, liderler zirvesinde Öcalan dosyasının Meclis'e gönderilmesi gerektiğini savunacak. Bugüne kadar MHP'de olan top, bu kez Başbakan Ecevit ve ANAP lideri Yılmaz'a geçecek...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr