Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       SEKA komisyonunda Yılmaz hakkında verilen karar nedeniyle gerginleşen ANAP - MHP ilişkileri hükümet sorununa dönüşür mü?
       Her iki partinin kurmayları da bu soruya "hayır" yanıtını veriyorlar.
       MHP'li kurmaylar komisyonda oy kullanan milletvekillerinin "vicdani kanaat"lerine göre hareket ettiklerini, bunun bir parti politikası olmadığını vurgulayarak, ANAP tarafını "işi büyütmekle" eleştiriyorlar.
       Genel Kurul aşamasında komisyon üyelerinin aksine Yılmaz lehine oy kullanacak MHP'li milletvekili sayısının çok daha fazla olduğunu belirterek, komisyon kararının hükümet krizine tırmandırılmaması gerektiğini belirtiyorlar.
       Örneğin Bayındırlık Bakanı Koray Aydın bu görüşte.
       Bahçeli'nin en yakın kurmaylarından biri olan Aydın, dünkü konuşmamızda şu değerlendirmeyi yaptı:
       - SEKA komisyonundan önceki komisyonlarda MHP'li üyeler Sayın Yılmaz'ın lehine oy kullandılar. SEKA komisyonunda aleyhine oy kullanmışlar. Bu oylar parti politikasının gereği veya sonucu değil. Bireysel kararlardır. Bu nedenle işi büyütüp, hükümete taşımak çok büyük yanlış olur.
       Aydın, özellikle ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ersin Taranoğlu'nun sözlerinin gerginliği artırdığını öne sürerek şöyle diyor:
       - Sayın Taranoğlu, Sayın Bahçeli'yi ve beni, Yüce Divan'a göndereceklerini söylemiş. Deprem konutları nedeniyle. Bizim bir endişemiz yok. Ben seve seve Yüce Divan'a gider, hesabımı veririm. Bu vesileyle deprem bölgesinde yaptığımız icraatı halkımıza anlatma fırsatı bulurum. Ama mesele o değil. Böyle bir tırmandırma politikası hükümeti yaralar, Meclis'i gerginleştirir. Milletvekillerini baskı altına alır.
       * * *
       ANAP cephesindeki beklenti ise tansiyonu MHP'nin düşürmesi.
       SEKA komisyonundaki tavrın bir parti politikası olmadığının kanıtlanması.
       Tansiyon, ilk günkü kadar yüksek değil.
       Karşılıklı açıklamalar tırmandırmazsa, SEKA komisyonu olayının hükümet krizine dönüşmesi kolaylıkla önlenebilir nitelikte görünüyor.
       Yılmaz'ın beklentisi, koalisyon ortakları arasındaki uyumun ve güvenin onarılmayacak ölçüde bozulmaması...
       Bu amaçla MHP'nin genel tavrını merak ediyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr