Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Kısa ama içi dolu, anlamı büyük bir sohbet oldu. Sevil Ozan önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan Mutlu Çocuk Festivali’nin gelirinin aktarılacağı İzmir Hasta Çocuk Evi Derneği’nin başkanı. Bağışlarla dönen bir sistem. Hemen dibimizde yaşanan dramlara merhem olmaya çalışıyorlar. Evlat denince akan sular durur ya işte İHÇED’de kanser tedavisi gören çocukların imkanı olmayan ailelerine konaklama yeri sağlıyor; tüm ihtiyaçlarını karşılayarak destek olmaya çalışıyor. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde yine bambaşka bir yaraya parmak bastık.

Haberin Devamı

- Gerçek bir yaraya pansuman oluyorsunuz. Öncelikle sizi tanımak isterim, Sevil Ozan dernek başkanlığı öncesinde kimdir?

Aslında İzmir’e Ankara’dan gelin geldim. 27 senedir İzmir Karşıyaka’da oturuyorum. Evli ve iki çocuk annesiyim ve kendi işimden emekliyim. 2007 senesinde İHÇED tanıştım. Bir konser sayesinde yapılan çabayı görünce derneğe gönlümü verdim. Prof. Dr. Buket Erer Delcastello dernek kurucusu sayesinde derneği tanıdım ve o günden beri bir fiil çalışıyorum. 5 yıldır da başkanlığını yapıyorum. Çok özveriyle çalışan yönetim kurulum ve üyelerimiz sayesinde büyük ivme kazandık.

- Derneğin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği aşamalar nelerdir?

2004 yılında ‘İzmir Hasta Çocuk Evleri’ sosyal sorumluluk projesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği iki adet lojmanda başlayan projemiz; iki aileyi misafir ederek yola başladı. 2008 ve 2010 yılları önemli yıllardır. Derneğimiz ivme kazandı, üye sayısı ve ev sayısı arttı ve İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği ismini aldı. Bugün birbirinden bağımsız 9 ev ile 19 aileye kucak açıyoruz.

Acılı ailelere destek

- Her hastane ile çalışabiliyor musunuz? Ve kriterleriniz var mı?

Hayır, her hastaneyle çalışamıyoruz. Ege Üniversitesi Hastanesi, 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi ve Tepecik Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Hematoloji, Onkoloji ve kök hücre tedavisi gören çocuklar, İzmir’de yakını ve kalacak yeri olmayan özellikle ihtiyaç sahibi kanser tedavisi gören çocuk ve ebeveynleriyle evlerimizde konaklayabiliyor. Tüm ihtiyaçları dernek tarafından karşılanıyor. Elimizden geldiğinden fazlasını vermeye çalışıyoruz. Hasta çocukların ve evlerimizin giderlerini gelen bağışlarla karşılıyoruz.

Haberin Devamı

- Mutlu Çocuk Festivali’nin geliri derneğinize aktarılacak. Özellikle hangi eksikleri tamamlamayı hedefliyorsunuz?

İki tane yeni ev açılışımız olacak, bu 4 aile demek. Dört aile için tüm beyaz eşya, yatak ve oturma grupları, mefruşat ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm ev eşyalarını tamamlayacağız.

- Dernek olarak ilkeniz nedir?

“Çağdaş birey sadece kendinden değil, kendinden daha şanssız ve zor durumda olanlardan da sorumludur” ilkesinde birleşmiş olan İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği gönüllüleri çocuğu hasta ve kalacak yeri olmayan dar gelirli ailelere kucak açtı, onlara ihtiyaçları olan yaşam koşullarını sağladı. 18 yılımızı aştığımız derneğimizde 2 binden fazla hasta çocuk “Kök hücre, hemotoloji ve onkoloji servislerinde kalan ailelere kucak açtık.