Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Mimar Tolga Erantgil, plaja denizle bütünleşebilecek bungalovlar yerleştirmeyi düşündüğünü belirtti, “Çeşme’ye katkıda bulunabilmek en büyük arzum” dedi

Çeşme, İzmirimizin incisi. Birçok yapı, otel yapılıyor; özellikle son 10 senede yapılanların çoğu, bu güzelim sahil kentimizin çehresini değiştiriyor. Bazıları var ki bu şehrin dokusuna uygun, yenilikçi fikirleri ve müşteriye konsept sunabilen yapılar, oteller. Hangisini beğensem, ‘Mimarı kim?’ diye sorsam, karşıma hep aynı isim çıktı: Tolga Erantgil. Vizyoner, sanatçı ruhlu, eskiyi koruyan ama yeniyi adapte edebilen bir mimar. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde, tanımanızı istediğim, mimar Tolga Erantgil’le birlikteyiz...

Haberin Devamı

- Yıllardır İzmir’de, Çeşme ve Alaçatı’da yaptığınız, birbirinden başarılı projeler, özellikle oteller var. Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1972 İzmir doğumluyum. Baba tarafım Giritli, anne tarafım da Selanikli. İlk, orta ve lise eğitimimi İzmir’de tamamladım. 1988 AU (International American Univercity) Mimarlık Bölümü mezunuyum. Birçok ev ve otel projesi yaptım. Çeşme’de ağırlıklı olarak otel projeleri ve lüks konut projeleri gerçekleştiriyorum. Ben zaten aslen Çeşmeliyim, bu yüzden burada bir şeyler üretmek, yapmak bana ayrı bir keyif veriyor.

- Otel fikri nasıl doğdu?

Bizim, Çeşme merkezde 1989’da yaptığımız ve yıllarca işlettiğimiz otelimiz var. Basmane’de yaptığım birçok otel mevcut. Birçok firmaya da bu anlamda danışmanlık yaptım, yapmaktayım. Otelcilik, hem proje bazında hem de işletmecilik anlamında bildiğim bir iş olduğu için, bu tarz işleri daha çok almaya başladım. Erantgil Mimarlık olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz, başarılı olmuş birçok otel projesi var. 23 yıllık mimar olarak, birçok projemiz hayata geçti. Son zamanlarda butik tarzı otellere ağırlık vermiş olsam da 100 odayı aşan, çok sayıda oteller de yaptım.
‘En önemlisi, iyi hizmet’

- Çeşme’de kaç otel yaptınız?

Son birkaç senede 14 tane otel yapmışım, danışmanlık verdiklerim hariç. Müşteri ne tarz bir işletme yapmak istiyorsa, ona göre yer buluyoruz, konumuna göre farklı önerilerde bulunuyoruz.

Haberin Devamı

- Alaçatı’da sanki bir otel patlaması yaşanıyor. Sıkılan, evini otele çeviriyor gibi... Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bazıları, konumundan dolayı güzel olabiliyor, ama bazısı ara sokakta kaldığından sadece bu işe heveslendiği için kazanacağını düşünüyor. Bu otelcilik işi çok hassas bir konudur, altyapı ve çevre ister. Buradaki en önemli husus, müşteriyi tanımlamak. İyi hizmeti vermek tabii ki çok önemli, ama o müşteriyi bulabilmek yıllar ister. Konsept yaratabilmen çok önemli. Gelen müşteri, kaldığı yerde mutlu olmak ve ‘Ben burada kalıyorum’ diyebilmek ister.

Denizle bütünleşecek bungalovlar yapacak
- Siz nasıl bir otelde kalmak istersiniz?

Önce temiz olması, ulaşılabilir olması önemli. Kimisi şehir merkezinde, kimisi şehir dışında olmak ister. Artık konsept çok önemli. Herkes tatil yapmak istiyor, ama artık ne tarz tatil yapmanın altı dolduruluyor. Tarım tatili mi, sanat ağırlıklı, workshop’ların olduğu tatil mi? Önemli olan güzel bir konsept oluşturabilmek.

- Sadeleşmeye giden yaşamlarda bungalov, konteyner gibi araçlar çok revaçta...

Haberin Devamı

Aslında bu konu yanlış kullanılıyor. Bungalov ve konteynerlerin konması, İmar Kanunu’na göre yasak. Yasaların düzenlenmesi şart. Bu tarz yapılara belli kıstaslarla izin verilmeli. İnsanların arsası var, sit alanı... Çivi çakamıyorsun. Arsa sahibi, apartman dairesinde yaşıyor. Bugün bu tarz yapıların trafikte gidebilme ruhsatının olması gerekiyor.

Yeni konsept oluşturacak

- Son zamanlarda bir projeniz var mı?

Yeni bir otel projem var. Yeni bir konsept çıkaracağım. Çeşme Pırlanta Koyu’nda, yeni açtığımız Mavi Beach adında bir plajımız var. İçerisine, denizle bütünleşebilecek bungalovlar yerleştirmeyi düşünüyorum.
Ben aslen Çeşmeliyim ve Çeşme’ye, bu güzel sahil kentimize katma değer katabilmek en büyük arzum. Bugüne kadar birbirinden özel ve güzel projelerimle Çeşme’nin silüetinde katkım olması beni çok mutlu ediyor. İleride Çeşme’ye daha faal bir şekilde hizmet verebilmek en büyük hayalim.

- Birçok hobiniz olduğunu biliyorum... Heykelcilik, koleksiyonerlik gibi...

Kültür Bakanlığı’na kayıtlı, tarihi eser koleksiyoneriyim. Heykel yapmak, motosiklete binmek, dalış yapmak, resim yapmak da hobilerim arasında...