Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Mahsun Kırmızıgül’ün albümüne adını veren ‘Hoş Geldin’ adlı parçanın sözlerini yazan İrem Moralı, “Bu iş hiç kolay değil. İlham perilerin gelince 20 dakikada yazabiliyorsun” dedi...

Yürekleri dolu insanlardan çıkabiliyor kuvvetli dizeler... Kalemi kuvvetli, bugüne kadar piyasaya çıkan tüm şarkı sözleri liste başı olan İzmirli arkadaşım sevgili İrem Moralı’yla röportajımı gerçekleştirdim. Uzun bir aradan sonra albümü çıkan Mahsun Kırmızıgül’ün, aynı zamanda albüme adını veren hit parçası ‘Hoş Geldin’le milyonlarca beğeni alan eserin şarkı sözlerinin sahibi olan Moralı’yla, Sevgililer Günü’nde Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde bir araya geldik.

Haberin Devamı

‘İlham geldi mi tamam’
- Mahsun Kırmızıgül’ün uzun zamandır beklenen albümünde harika bir eseriniz var...

Açıkçası, ben okuma yazmayı söktüğümden beri yazıyorum desem yeridir. Şiirle başladım önce. Ardından, şarkı sözü yazma tekniğini öğrendim ki, bunu da bana 16 yaşımdayken öğreten kişi, zamanın efsanesi Prestij Müzik’te tanıştığım Mahsun Kırmızıgül’dür. Ben o zamanlar şarkı sözü yazdığımı zannediyorken bir şarkıcıya sözde şarkı verecekken, Mahsun Bey içeri girdi, ‘Ben de bakabilir miyim?’ dedi ve yazdıklarımı inceledikten sonra, “Duygularını kaleme çok güzel döküyorsun, ancak bunlar şiir, kolay bestelenemez” dedi. Haliyle ben yıkıldım o anda, ‘Sana biraz şarkı sözü yazma tekniğini öğreteyim mi?’ dedi ve bana birkaç saat üşenmedi, yazdı çizdi, resmen ders verdi. Sonra ben hep o şekilde denemeler yaptım, yazmaktan asla vazgeçmedim. İlk şarkımı da 2007 senesinde Petek Dinçöz albümüne verdim. Sonrasında Özgür Alter albümüne ‘Gerek’ isimli bir şarkı verdim. Sevildi o şarkım da, ancak albüm çıkınca pandemi başladı ve biraz kayboldu diyebilirim. Ben, kariyerimde ilk olarak şu an itibariyle 1 milyon tıklanmayı 10 gün içinde geçmeyi başaran Mahsun Kırmızıgül albümünün de ismi olan, sözleri bana, bestesi Can Atay kardeşime ait olan ‘Hoş Geldin’ olarak görüyorum.

- Şarkı sözü yazarı olmak, düz yazıdan, şiirden çok bağımsız, ayrı tekniği olan bir iş. Bugüne kadar kaç şarkı sözü yazdın? Söz mü, teknik mi öne geçiyor?

Haberin Devamı

Bugüne kadar biriktirdiğim, sandıktan şimdi çıkarıyor olduğum 100’e yakın şarkı sözüm vardır. Senelerce köşe yazarlığı da yaptım. Birkaç senedir üzerinde çalıştığım bir kitabım da var. Şarkı sözü yazmak hiç kolay bir şey değil. Hem duygularını kaleme döküyorsun, hem hece sayıyorsun, hem nakarat patlatman gerek. Ama, ilham perilerin gelince de 20 dakikada bir şarkıyı yazıp besteye gönderiyorsun.

- İzmir’de sürekli çalışan, kendi ayaklarının üzerinde duran kadınlardansınız. Bugüne kadar nelerle uğraştınız, yorulduğunuz olmuyor mu hiç?

Yorulmaz mıyım hiç!.. Pes eder gibi oluşlarım, isyan edişlerim de oldu elbet. Ama, tek başıma 3,5 yaşından 20 yaşına getirdiğim aslanlar gibi bir evladım var. Ve bir gün bu dünyadan göçerken kızıma güzel hatıralar bırakacağım. Hatta dünyaya kendimden kalıcı bir şeyler bırakacağım bu eserler sayesinde. O yüzden üretmekten asla vazgeçmeyeceğim. Yalnız başına bir kadın olmanın, yalnız bir anne olmanın da zorluklarını yaşadım. Babamın ben çok ufakken kaybı, ardından abimin ve annemin kaybı da beni son derece sarstı.

Haberin Devamı

- Sizi yaralayan ve mutlu eden şeyler...

Beni en çok yaralayan şeyler. sanırım dostlarımdan yediğim kazıklar olmuştur. Mutlu eden şeyler ise, kızımın başarılarını görmek, kendi başarılarımı görmek, sevdiklerim tarafından takdir görmek, desteklenmek olsa gerek.

- Şu an İstanbul’dasınız. İki şehir arasındaki yaşam farklarını sorsam...

İstanbul’da yaşamak çok zor. Hep diyorum ki, İzmir bir cennet! Ben de İzmir’de kraliçeymişim. Çok özlüyorum, çokkk!

‘Yüreklere dokundu’

- Keyifli bir albüm olmuş, tebrikler... İrem Moralı’yla ilgili, şarkısıyla ilgili fikirlerinizi merak ediyoruz...

Mahsun Kırmızıgül: Çok teşekkür ederim. ‘Hoş Geldin’ herkesin yüreğine dokunabilen, çok güzel bir şarkı oldu. 16 sene sonra müziğe yeniden dönerken, albümde yer alacak şarkıların hepsini özenle seçtik. 2,5 yıl kadar sürdü çalışmalarımız. İrem kardeşim de çok yetenekli bir kalem ve özel bir ruh, daha nice güzel şarkılara da imza atacağına eminim.