Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Piyano eğitmeni Nilüfer Güzel, genç piyanistlerle kanser hastalarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. 12 Mart’taki ‘Müziğin Umuda Kitaplarla Dokunuşu’ projesiyle de çocuklar için kitap bankası oluşturacaklar.

Severek yaptığınız işinizi yardım amaçlı bir hizmete dönüştürdüğünüz anda o iş artık misyonunuz haline gelmeye başlar. Sosyal medya üzerinden bana ulaştığında Nilüfer Güzel’in naif yaklaşımı, çabası ve yaptığı iş ilgimi çekti. Piyano eğitmeni ve iki senedir genç piyanistlerle yaptığı organizasyonlarla onkoloji bölümünün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. 12 Mart’taki 2. Müziğin Umuda Kitaplarla Dokunuşu Uluslararası Piyano Konseri’yle kanserle mücadele eden çocuklarımıza dokunacaklar ve kitap bankası oluşturacaklar. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde Nilüfer Güzel’le yaptığımız bu özel söyleşiyi keyifle okumanız dileğiyle...

Haberin Devamı

- Ne kadar özel bir projeyi hayata geçirmişsiniz... Önce bir kadın, sonra da İzmirli olarak, sizin gibi idealist biriyle tanışmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Tüm bu özverili işleri, ne oldu da yapmaya karar verdiniz?

Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı piyano eğitmeniyim. İnsanlara dokunabilecek projeler yapmayı seviyorum. Ulaşabildiğimiz kadar çok çocuğa ulaşmak, onlara müziği sevgiyle anlatmak istiyorum. “Ekmek kadar temiz, su gibi aydın” çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak için hâlâ umudumuz var. Birilerinin hayatına dokunmak en güzel şey olsa gerek. Müzik, kendimi ifade etme yöntemim. Özellikle piyanonun sesi, beni hep etkilemiştir. Piyano için yazılmış eserler, müzikler beni benden alıyor. Piyano çalarken sanki farklı bir dünyayı ziyaret ediyorum. Minik yüreklere umut olma adına, bu hastalıkla mücadele eden çocukların daha iyi koşullarda tedavi olmalarını sağlamak, hastalığa yakalanan çocuklara sahip çıkmak adına bir farkındalık yaratmak hepimiz için bir insanlık göreviydi. İzmir’e hasta çocuklarının tanı ve tedavisi için gelen, yardıma muhtaç ailelere sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamak, maddi ve manevi yüklerini azaltmak gerekiyordu... Biliyorum ki bir cana umut olmak, dünyadaki en önemli şey.

Haberin Devamı

Umuda kitaplarla dokunacaklar

Her ses bir nefes

- Geçen yılki ilk organizasyonda neler yaptınız?

2018’de birçok etkinlik düzenledik. 24 Mart Müziğin Umuda Dokunuşu projesi, miniklerle Türkiye genelinde ilk kez yapılmış bir piyano festivaliydi. Onkolojiye yardım konserine ünlü piyanist Rüya Taner katıldı. Kadına şiddete farkındalık yaratmak için ‘Her Ses Bir Nefes’ projesine öğrencilerin katılımı sağlandı. ‘Doğu-Batı Kültür Buluşması’ projesi, ünlü piyanist Hande Dalkılıç’la yapıldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde değerli devlet sanatçımız, dünyaca ünlü piyanistimiz Sayın İdil Biret’le, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkolojisi Servisi’ne çok acil solunum cihazı alınarak kanserli bir çocuğun solunum cihazıyla hayata tutunmasına katkıda bulunuldu. ‘Her Nota Bir Umut, Her Kitap Bir Hayattır’ temalı konsere gelen her kişi, bir kitap getirdi, çocuklara bir kütüphane kazandırdık.

- Bu sene ne yapıyorsunuz?

12 Mart’ta 2. Müziğin Umuda Kitaplarla Dokunuşu Uluslararası Piyano Konseri’ni düzenleyeceğiz. Uluslararası ödül almış genç yeteneklerimiz sadece piyanonun tuşlarına değil, dinleyicilerin de ruhuna ve kanserle mücadele eden çocuklarımıza dokunacaklar ve yepyeni kütüphaneler oluşturulacak. Aynı zamanda kitap bankasının açılışı yapılacak.

Haberin Devamı

Umuda kitaplarla dokunacaklar

- Kimlerle yol alıyorsunuz?

Proje Danışmanı Çiğdem Yaldırak’a teşekkür ederim. Kitap projesi için, her daim gönüllü Aslı Kokuluçiçek, Basın Danışmanımız Esat Ercetingöz’e, bu organizasyonu düzenleyen Sağlık Bilimleri Tepecik Eğitim Araştırması Hastanesi yöneticilerine, ana sponsorumuz İzmir Ticaret Odası’nın Başkanı Mahmut Özgener’e, Karşıyaka Belediyesi’ne, tüm yerel sendikalara, belediyelerimize, diğer tüm sponsorlarımıza, gönüllülerimize şükranlarımı sunarım.

‘İyi ki müzik var’

- Vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen piyanistlerle tanışmak, farklı kültürleri öğrenmek ve hepsinden önemlisi müziğin en güzel halini herkesle aynı duygularla hissetmek harika bir deneyim olacak. Müzik iyi ki var... Elinizde çok daha önemli bir şans var: Kendinize güvenin ve hayallerinizin peşinden gidin. Başarı için doktor, mühendis, gazeteci, öğretmen olmanız gerekmiyor. İlgi ve yeteneklerinizi keşfettiğinizde başarıyı yakalayacaksınız. Kendimizden başkalarına da, hele ki küçücük kalplere umut olup onların kahramanları olabiliriz... Müziğin Umuda Kitaplarla Dokunuşu’na siz de destek vererek onların küçük yaşta başlayan yaşam mücadelelerinde yalnız olmadıklarını hissettirebilirsiniz. Sanat, bence dünyayı güzelleştiriyor. Müzikle dolu bir yaşam diliyorum herkese...

Umuda kitaplarla dokunacaklar