Yazıya arkadaşım, değerli gazeteci Mehmet Ali Birand’ı onu kaybedişimizin 1’inci yıl dönümünde sevgiyle anarak başlayayım.
Televizyonlarda Mehmet Ali’yi ilk tanıdığım yıllardan başlayarak yaşam çizgisinden görüntülerini defalarca izledim.
O yaşam enerjisiyle dolu, neşeyi ışık ışık taşıyan ve yansıtan kardeşimizin vedasını kabullenmek çok zor.
Mehmet Ali Birand televizyonda “tek kişilik okuldu...”
Bugün televizyon gazeteciliğinin çoğu seçkin ismi onun sıralarından geçmiştir.
Kendi yükselirken beraberindeki çalışma arkadaşlarını da ekran yüzleri yapmış, basamakları onların omuzlarına basarak değil, ellerinden tutarak birlikte tırmanmıştır.
Üzerine ışık yağsın...
TOZ BULUTU İÇİNDEN
HSYK içindeki son “yer değiştirmeler” hemen ertesi günü bazı “duyarlı” görevlerdeki savcıların başka görevlere atanması bir toz bulutu daha kaldırdı.
Görüntülerin nispeten netleşmesi için Taha Akyol’un Hürriyet’teki yazısı bir katkı yapabilir.
Bazı bölümlerini aşağıda sunuyorum.
HSYK’ya karışmayın...
Dün fırtına gibi esen atama kararları 1. Daire’de alındı. 7 üyeden 6’sı bu atamalar için “Evet” oyu verdi. “Hayır” oyu veren tek üyenin gerekçesi “Müfettiş gönderdik, sonucunu bekleyelim” şeklindeydi.
7 üyeden 6’sının kararıyla atamaların yapılması gösteriyor ki, hükümeti kızdıran ünlü bildiriyi yayınlayanlarla yayınlamayanlar veya cemaatçiler ve karşıtları diye bir gruplaşma olmamış.
İSTANBUL ATAMALARI
Başsavcı Turan Çolakkadı yüksek fakat pasif bir göreve atanmış.
Dört Ergenekon savcısı dağıtılmış! Bunların içinde 7 Aralık’taki MİT soruşturmasıyla hükümetin büyük tepkisini çeken, Başbuğ’u tutuklattıran savcılar da var.
En dikkat çekici atama, son rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda ikinci dalga soruşturmayı yürüten ve basına bildiri dağıtan Savcı Muammer Akkaş’ın Tekirdağ’a atanmasıdır.
SAVCI AKKAŞ’IN DURUMU
Akkaş, bir akşam Çolakkadı’ya “İnceleyelim” diye belirtmiş, sabaha kadar çuvallar dolusu evrakı ve 1005, evet bin beş sayfalık fezlekeyi okuyup incelemiş gibi 09.30’da mahkemeye başvurmuş, yakalama ve tedbir kararı istemiş. Tedbir sadece soruşturulan işlemle sınırlı değil, şirketlerin bütün işlemleri için!..
Mahkeme de saat 11.00’de bu yönde karar vermiş...
Bu dosyayı şimdi beş savcı inceliyor, çuvalların ancak yarısına gelmişler!
ÖNEMLİ SORUŞTURMALAR
Dört bakan ve yakınları hakkındaki soruşturmayı yürüten ve Meclis’e fezleke yazan Savcı Celal Kara, görevine devam ediyor... İzmir’deki soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili Ali Çevik de görevine devam ediyor.
1. Daire Başkanı İbrahim Okur, “Önemli davalarda soruşturmayı yürüten savcılar görevlerine devam ediyor” diye belirtti.
Elbette böyle olmalı, hukuki sebepler olmadıkça dosyaların savcı ve hâkimleri değişmemeli.
Kırıkhan’daki TIR olayına el koyan Kırıkhan savcısı da görevine devam ediyor, fakat medyaya haber vererek sansasyonel şekilde el koyan Adana Savcısı Özcan Şişman Mersin’e atanmış.
......................
En kritik sorun şudur: Bilhassa İstanbul’da başsavcılığa ve diğer savcılıklara getirilenler, yolsuzluk gibi konularda AİHM ölçülerinde “etkin soruşturma” yapacaklar mı, yapmayacaklar mı? HYSK’nın güvenilirliği bakımından da önemlidir bu.
Neticeten: Hukuki sorunların çözümü yine hukuktadır. Yürütme erki HSYK’ya karışmamalı, Meclis’teki teklif geri çekilmeli veya Venedik Kriterleri’ne uygun hale getirilmelidir.