Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dün Cumhuriyet altını 500 TL’nin üzerine çıktı. Altın ve gümüş fiyatlarını çıldırtan halkımızın talebi değil. Dolar fiyatının 1.55’lerden 1.62’lere çıkması da değil. Dünyada olan bitenler.
Dünyada insanlar paralarını bağlayacak sağlam kazık arayışında altına yöneliyor. Altının dünyadaki fiyatı artıyor. Bizde doların fiyatının artması, ucuzlaması, dünya fiyatlarındaki değişimin içeriye biraz daha farklı olarak yansımasına yol açıyor.
Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki çalkantı nedeniyle sadece altına değil, gümüşe de diğer değerli metallere olan talep arttı.
- Spot altının ons fiyatı 1.440 dolarla tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.
- Spot gümüşün ons fiyatı da 34.89 dolarla 31 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

Altın ve gümüş yanıltmadı
Son 10 yılda altın ve gümüş fiyatlarındaki artış etkileyici bir görünüm veriyor. Geçmişten bugüne fiyatların artış grafiğini izleyenler ve rakamlara bakarak altına ve gümüşe yatırım yapanların kaybetmediğini görenler, ellerindeki avuçlarındaki parayı bu kıymetli madenlere bağlıyor.
Şimdiye kadar altın gözde idi. Şimdilerde gümüş altın ile yarışa kalktı. Hatta gümüş daha fazla kazandırmaya başladı. 2010 yılında gümüşün ortalama onsu fiyatı 17.06 dolar idi. Dün 34.89 dolardan işlem gördü.
Gümüş elektronikten, batarya üretimine değişik sanayi kollarında kullanılıyor. Yıllık üretiminde 30 milyon onsluk artış sağlanabilirken, yıllık talep artışı 100 bin onsa yükseldiği için fiyat artışının, altındaki fiyat artışının önüne geçtiği söyleniyor.

Şimdi gümüş gözde
Gümüş fiyatlarındaki artış insanları gümüşe yatırıma zorladığı için İstanbul Altın Rafinerisi’nin 10-20-50 ve 100 gramlık külçe gümüş üretimine başladığı bildiriliyor. Halkımız bundan sonra altın biriktirir gibi gümüş biriktirmeye, altın hediye eder gibi gümüş hediye etmeye başlayacak demektir.
Dolar ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam eder mi? Belki ufak düzeltmeler olur. Fiyatlarda dalgalanma görülür. Fakat bugüne kadarki tablo yükselişin devam edeceği görünümünü veriyor. İşte bunun için de parası bol olanlar paralarını altına, gümüşe bağlamayı sürdürüyor.
Olan bitene bizim bankalarımızın da seyirci kalmaması, müşterileri için altın ve gümüşe bağlı yatırım fonları oluşturması iyi olur. Riski göze alacaklar için tamamı altına gümüşe bağlı, riskten korkanlar için ise ana para korumalı yatırım fonları oluşturmanın zamanıdır. Bazı bankalarımız bu tür fonların katılım belgelerini satıyor. İlgilenen tasarruf sahipleri bankalara başvurarak daha geniş bilgi alabilirler.

Haberin Devamı

Altın ve gümüş fiyatları çıldırdı