Ayşe Hanım Teyzem üç gündür peşimde "- Aman evladım, şu Cottarelli denilen yakışıklı ile bir de beni görüştür" diyor. "- Ayşe Hanım Teyzeciğim, Cottarelli, IMF'nin Türkiye Masası'nın sorumlusu. Sizin onunla konuşacak neyiniz olabilir ki? O sizle neden konuşsun ki?" diyecek oldum. Söylediklerimi ağzıma tıkadı. "- Görüyor musun, adam her şeyi biliyor. Ankara'dakiler kolundan tutmuş sokak sokak gezdiriyor. Her önüne gelenle konuşturuyor. O da her önüne gelene akıl öğretiyor. Ne yapacağını anlatıyor. Ankara'da tanıdıkların vardır. Cottarelli'yi bizim eve de getirsinler. Adamcağız bana da akıl versin!.."
Ayşe Hanım Teyzem'e Cottarelli'nin henüz "ev gezmelerine" başlamadığını anlattım. Ev gezmelerine başladığında Ayşe Hanım Teyzem ile görüştürmeye çalışacağıma söz verdim. Ama "kurtulamadım"... "O zaman" dedi, "Cottarelli yerine sen benim sorularıma cevap ver bakayım." Ve de başladı soruları peş peşe sıralamaya... Ben de onu cevapladım.
- Bizim emekli maaşlarına yılbaşında şöyle doğru dürüst bir zammın yapılmasına Cottarelli izin verecek mi?
- Ayşe Hanım Teyzeciğim, memur, emekli, işçi, çiftçi gelirlerini hükümet, Cottarelli izin vermediği için değil, enflasyonu dizginlemek için artıramıyor. Maalesef bizim istikrar programının temeli memur, emekli, işçi, çiftçi gelirlerinin beklenen değil, hedeflenen enflasyon oranında dizginlenmesi esasına dayanıyor. Yıl sonunda memur, işçi, emekli, çiftçi gelirleri artırılmazsa onlar yanacak. Artırılırsa tüm ekonomi yanacak. İstikrar paketi güme gidecek.
- Aman evladım at ile deve değil ki... Birazcık artırsınlar.
- Ayşe Hanım Teyzeciğim, bu istikrar paketinin başarısı enflasyonun gelecek yıl yüzde 20'nin altına inmesine bağlıdır. İnsanların gelecek yıl enflasyonun yüzde 20'nin altına ineceğine inanmasına bağlıdır. Bu inanç olmaz ise enflasyon inmez. Enflasyon gelecek yıl yüzde 20'nin altına inmez ise insanlarımız, firmalarımız, bankalarımız çok çok zarar eder...
- Bugüne kadar enflasyon yüzde 70'lerde idi bir şey olmuyordu da şimdi mi zarar edecek?
- Ayşe Hanım Teyzeciğim, bugün insanlarımız parasını yüzde 30 faiz ile bir yıl vadeli hesaba yatırıyor, kağıda bağlıyor ise, bunu enflasyonun gelecek yıl yüzde 20'ye ineceği bekleyişinde yapıyor. İnsanlarımız dövize, dolara, marka hücum etmiyor ise, enflasyonun yüzde 20'ye inmesine dayalı kur politikasına inancından kendini dizginliyor.
- İyi de evladım, enflasyon gelecek yıl yüzde 20'nin altına iner mi?
- Kör topal da olsa bu istikrar programı uygulanırsa iner. Bu son şansımızdır.
- Aman evladım, baksana Ankara celallendi. Ecevit, Cottarelli'ye fırçayı attı. Bakanlar getirdiğimiz gibi yollarız onu diye beyanat veriyor. Sendikalar zamda direniyor... Galiba bu işin cıvığı çıkmak üzere... Sağda solda, bu iş burada biter deniliyor.
- İşte bu en tehlikeli durum Ayşe Hanım Teyzeciğim... Güven gider ise, her şey biter... Herhalde Ecevit de durumu görür, yanlışını düzeltir.
- Eeeee... Ben Cottarelli'ye paramı ne yapacağım diye soracaktım? Doların fiyatı artıyor, dolar mı alayım? Borsa düşüyor ucuz ucuz kağıt mı toplayayım? Ev fiyatları düşmüş, kiraya vermek için bir daire mi alayım? Cottarelli'yi bulamadın. Sen cevapla bakayım.
- Ayşe Hanım Teyzeciğim bu iş ayak üzeri konuşulmaz, ileride doğru dürüst konuşuruz ama, ne kadar paranız var ise yarısını Türk lirası olarak bankada repoda değerlendiriniz. Yarısını bankada vadeli dolar hesabına koyunuz. Borsaya şu aralar uğramayınız. Daha önce satın aldığınız kağıtları saklayınız. Satmaya kalkmayınız. Kiraya vermek için ev almak akıl karı değil. İhtiyacınız var ise ev alınız. İhtiyacınız yok ise şu aralar ev arsa satmak da yanlış olur.
Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr