Bodrum
Devlet Bakanı Sayın Babacan konuşmasını bitirdi. Kürsüden indi. Konuşmayı dinleyen işadamları “Sayın Babacan çok şeyden söz etti de... IMF’nin adını ağzına almadı” diyerek kendi aralarında konuşmaya başladı. Halbuki Bodrum’daki TÜSİAD toplantısına gelen işadamları, Sayın Babacan’dan ve ondan önce konuşan IMF Başkan Yardımcısı Sayın John Lipsky’den, IMF anlaşması konusunda bir şeyler duyacaklarını umuyorlardı. Lipsky de çok şeyden söz etti de IMF anlaşması ile ilgili tek bir laf etmedi.
Sayın Babacan’ın IMF anlaşması konusuna hiç değinmemesi karşısında hayretlerini ifade eden işadamlarına “Gidiniz... Kendisine sorunuz, neden söz etmemiş” diyecek oldum. “Sen sor” dediler.
Ben de kendime vazife çıkardım, yanına gittim. “Sayın bakan, işadamlarımız merak ediyor... IMF Başkan Yardımcısı burada, siz buradasınız... Gelenler anlaşma konusunda bir şeyler duymak bekleyişiyle geldi. Siz IMF kelimesini ağzınıza bile almadınız. N’oluyor?” dedim. Gülerek “Ben baştan beri kararlıyım. Sonuca bağlanmadan konuşmayacağım” diye yanıtladı.
Ortada bir gerçek var ki, IMF ile müzakereler devam ediyor. Hükümetin IMF’siz yola devam kararı olsa, müzakereler devam etmezdi...
Ayak üstü yaptığım görüşmeden sonra Babacan ve Lipsky salondan ayrıldı. Ankara’ya dönmek için yola çıktılar diye düşünüyordum. Ancak otel görevlileri Babacan ve Lipsky’nin görüştüklerini söyledi. Bu haber ‘IMF ile mutlaka ve her ne şart ile olur ise olsun bir an önce anlaşmalıyız’ diye düşünenlere müjdeli bir haber. Çünkü Bodrum sıcağında, ceketleri çıkararak, mavi denize karşı oturduklarında insanlar birbirini daha iyi anlar.
TÜSİAD toplantısına olağanüstü bir katılım vardı. Cevabını aradıkları tek soru, ‘IMF ile anlaşma olacak mı, ne zaman olacak’tı. Toplantı öncesi “Lipsky’nin bir yardımcısı Ankara’da IMF ile anlaşıldığını söylemiş” haberi heyecan yaratmıştı. Bir bankacının davetlisi olarak otelde bulunan Londra ve New York piyasalarında iş yapan bir hanım finansçı, “IMF ile anlaşma yapıldığına göre bu yaz sonu bir dolar 1.10 TL’dir” deyince çok kişi gibi, ben de heyecanlandım.
İşadamları IMF konusuna bu kadar ilgi duyunca medya ve haber kanalları da havaya giriyor. Dün toplantıda IMF Başkan Yardımcısı konuşmaya başladı.
Herhalde 3 veya 5 dakika konuşmuştu ki, dinleyiciler arasında olan Sayın Cem Boyner gülerek, bana cep telefonuna gelen bir mesajı gösterdi. “TÜSİAD’da konuşma yapan Lipsky, IMF ile anlaşma konusunda olumlu mesajlar verdi.”
Bu uzun yazıdan sonra benim kısa mesajım ise şudur: Lipsky de Babacan da IMF anlaşmasını ağızlarına bile almadılar ama, havalarından anlaşılan odur ki, er veya geç anlaşma imzalanacak.