Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Eskiden TBMM Başkanlık kürsüsünün arkasındaki duvarda "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazısı vardı. Millet dediğiniz 67 milyon insan. Bunların her biri egemenlik hakkını kullanmaya kalkar ise "curcuna" kopar. Onun için millet "vekilölerini seçiyor. Onları Ankara’ya yolluyor. Vekilleri aracılığıyla egemenlik hakkını kullanıyor.
Geliniz görünüz ki, milletin seçtiği vekillerin birçoğu Ankara’ya gidince "baştan çıkıyor". Egemenlik hakkını millet adına kullanacak yerde, kendi ceplerini ve de yandaşlarının ceplerini doldurmak için kullanıyor.
Bu nedenle milletin "vekillerine olan güveni" sarsıldı. Milletin yakınmaları o kadar arttı ki, sonunda "vekillerin de kendilerine güveni kalmadı". Güven bunalımı içeriden dışarıya sarktı. Başöğretmenimiz IMF’nin de vekillere güveni sarsıldı. Kendilerine güveni kalmayan vekiller içeriden, vekillere güveni sarsılan IMF dışarıdan elbirliği yaptı. "Egemenlik hakkı ve yetkisi" TBMM’den alınarak bağımsız, bağlantısız 10 özerk imparatorluğa devredildi. Artık milletin vekillerinin, vekillerinden oluşan hükümetin bu özerk imparatorluklara devredilen kamu görev ve sorumluluklarıyla ilgisi kalmadı.
Kısaca "politikacı" diye küçümsenen milletin vekillerinin ülkenin ekonomik ve sosyal yaşamında çok çok önemli yeri olan faaliyet alanlarında karar verme ve uygulama yapma hak ve yetkileri artık bu özerk kurumlarda görevlendirilen kişilerce kullanılıyor. Kullanılacak.

(1) Para, kredi, döviz, faiz, enflasyon konularında özerk kuruluş Merkez Bankası, (2) Hisse senedi, borsa konusunda özerk kuruluş Sermaye Piyasası Kurulu, (3) Banka, kredi konusunda tüm yetkiler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda, (4) Sesli ve görüntülü medyayı düzenleme işi özerk kuruluş, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na verildi, (5) Kamu ve özel sektörde rekabeti Rekabet Kurulu denetleyip düzenliyor, (6) Telefon, telsiz, haberleşme işlerinden sorumlu özerk kuruluş Telekomünikasyon Kurumu, (7) Elektrik üretimi, dağıtımı, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’na devredilmiş durumda, (8) Devlet ihalelerinden özerk Kamu İhale Kurumu yetkili ve sorumlu, (9) Şeker üretimi, pancar üretimi Şeker Kurumu’nun işi, (10) Tütün, sigara, alkollü içki politikasını özerk Tütün ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu belirliyor.
Tekrarda yarar var. Bunlar neden kuruldu? Çünkü milletin kendi seçtiği milletvekillerine, politikacısına "güven"i sarsıldı. Onun için bu işler politikacının etki ve yetki sahası dışına çıkarıldı. Onun için bu kurulların her biri kendi sorumluluk alanında özerk (bağımsız) hale getirildi. Geliniz görünüz ki, bir ülkede ekonomi politikaları, sosyal politikalar paketlere bölünerek, her bir paket bir bağımsız gruba ihale edilerek yürütülemez.
Ekonomi politikaları bütünlük ister. Ekonomi politikalarını belirlemekten ve uygulamaktan "egemenlik hakkını ve sorumluluğunu taşıyan" TBMM ve onun içinden oluşan hükümetler sorumludur.
Seçim sonunda millet vekillerini belirliyecek. TBMM’de yeni bir hükümet oluşacak. Bu hükümet milletin istekleri ve bekleyişleri doğrultusunda bir program hazırlayacak... Ama bu programda para, kredi, faiz, döviz kuru, enflasyon, bankacılık konularında politika belirleme şansı yok. Bu işler özerk kuruluşlara devredilmiş durumda. Hükümetler elektrik üretimi, tütün üretimi, şeker üretimi konularında politika belirleyemez. Özerk kuruluşları bir araya toplayarak ortak bir politika belirlemeye kalkamaz. Bu kuruluşların özerklikleri zedelenir... Hadi bakalım kolay gelsin... Çıkınız işin içinden!

Bağımsız bağlantısız 10 özerk kuruluş
(1) Kanun No: 3985/Tarih No: 21.4.1994 TC Merkez Bankası
(2) Kanun No: 2499/Tarih No: 28.07.1981 Sermaye Piyasası Kurulu
(3) Kanun No: 3984/Tarih No: 13.04.1994 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)
(4) Kanun No: 4054/Tarih No: 07.12.1994 Rekabet Kurumu - Kurulu
(5) Kanun No: 4389/Tarih No: 23.06.1999 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - Kurulu
(6) Kanun No: 4502 Tarih No: 27.01.2000 (5.4.1983 tarih ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu’nun 5. md.si) Telekomünikasyon Kurumu - Kurulu
(7) Kanun No: 4628/Tarih No: 20.02.2001 Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu - Kurulu
(8) Kanun No: 4634/Tarih No: 04.04.2001 Şeker Kurumu - Kurulu
(9) Kanun No: 4733/Tarih No: 03.01.2002 Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu - Kurulu
(10) Kanun No: 4734/Tarih No: 04.01.2002 Kamu İhale Kurumu - Kurulu