Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BDDK Başkanı açıkladı: Türkiye’de 11 yeni bankaya daha kuruluş izini verilecek. Yabancı 2 bankanın başvurusu, yabancı 2 bankanın banka kurma niyeti var.
Acaba banka sayımız mı az? Acaba yabancı banka sayımız mı az? Acaba bankacılığı beceremediğimizden yabancıların gelerek bize bankacılık öğretmesine mi ihtiyacımız var?
Acaba banka sayısı artınca, kredi mi bollaşacak, banka hizmetleri mi ucuzlayacak?
BDDK’nin yayınladığı bilgilere göre 48 bankamız var. Bunların 31’i mevduat bankası ve mevduat bankalarının 16’sı yabancı sermayeli. Katılım bankası sayısı 4, bunların da 3’ü yabancıların. 12 kalkınma ve yatırım bankasının 4’ü yabancı banka statüsünde. TMSF portföyünde de 2 banka var. Sonuç toplam 48 bankamızın 23‘ü yabancı sermaye (küresel sermaye) hakimiyetinde. 7’si kamu bankası. 2’si TMSF portföyünde. 16’sı özel sermayemizin kumandasında.

35 bankada yabancı sermaye var
48 bankanın 35’inin sermayesinde yabancı sermaye (küresel sermaye) katkısı var. Gene BDDK’nın verdiği bilgilere göre, bankaların toplam sermayesinin yüzde 26.5’i, kamu sermayesi, yüzde 35.4’ü küresel (yabancı) sermaye, kalan 38.1’i yerli özel sermaye. Bankalarımızın 7’si büyük ölçekli, 9’u orta, 14’ü küçük ve 18’i mikro ölçekli banka.
Türkiye’de faaliyette bulunan ve dışarıdaki bir bankanın uzantısı/iştiraki durumundaki bankalar, yurtdışındaki ana kuruluştan daha fazla kârlılık gösteriyor.
Bir yabancı bankanın uzantısı/iştiraki olarak Türkiye’de kurulan bankalar mevduat bankacılığından çok yatırım bankacılığına yöneliyor. Büyük şehirlerde büyük sermaye gruplarının bankacılığına soyunuyor. Türkiye’de yaygın şube ağı kurarak mevduat toplamaya, Anadolu sermayesine kredi vermeye yönelen bankalar kamu bankaları ile yerli sermayenin hakim olduğu veya daha önce yerli sermaye ile kurulan, şube ağını oluşturan ve daha sonra yabancı sermaye hakimiyetine giren bankalar.
Yeni kurulan bir yabancı sermayeli bankanın, şube ağı kurarak mevduat ve ticari kredi bankacılığına soyunması güç değil, imkansız.

Yabancılar sessiz ortak...
Son yıllarda borsada hisse senedi işlem gören bankaların hisse senetlerini yabancı yatırımcıların kapışması dikkat çekiyor.
- Borsa’da işlem gören hisse senetlerinin yabancıların eline geçmesi, yerli sermayeli bir bankanın yabancı yönetimine geçmesi anlamına gelmiyor. Yabancılar sessiz ortak. Bekleyişleri sadece bankanın kârının büyük olması temettü almaları ve de hisse senedinin değerinin artması.
- Bazı bankalarımızın sermayelerinde yabancıların azınlık iştiraki var. Bu bankalarda yabancılar yönetim kuruluna giriyor ama, banka yönetimine yerli sermaye grubu hakim oluyor.
- Yabancıların yüzde 50’sinden fazla sermayesine sahip oldukları bankalarda ise yönetim yabancılara ait oluyor.