Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Hükümetin iki ayağı bir papuca girdi... 18 Eylül 1999 tarihine kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetim Kurumu"na 7 isim belirleyecek... Alınız başınıza belayı!.. Bu üç partili hükümet dengesi içinde bu 7 isim nasıl belirlenecek? Hangi partinin adamı, daha da doğrusu kimin adamı kuruma girecek?
Olur mu böyle şey demeyiniz... Olacak ve de göreceksiniz...
Ankara'da şu anda "vasıf" (nitelik) değil, "isim" aranıyor. İsim pazarlığı yapılıyor.
Daha önce bu sütunda neyin ne olduğunu yazmıştım. Ama konu gene güncelleşiyor. Sayın okuyucularıma hatırlatayım.
Yani Bankalar Kanunu ile bankaların denetimi "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu"na verildi. Şimdiye kadar böyle bir kurum yoktu. Bankaların denetimini Hazine Müsteşarlığı şemsiyesi altındaki birimler yapıyor, denetim sonuçlarını Hazine Müsteşarı'na ulaştırıyor, denetim sonuçlarına göre bankaların uyarılması veya cezalandırılması için Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı'nın onayı gerekiyordu.
Devlet Bakanı, işinin çokluğundan veya politik nedenlerle denetim raporlarını masasının üzerinde unutuyor. Böylece bankacılık sistemi denetimsiz kalıyordu.
İşte "Bankacılık Düzenleme ve Denetim Kurumu" buna çare olarak getirildi. Hazine Müsteşarlığı şemsiyesi altındaki denetim birimleri bu kurumun şemsiyesi altında toplanacak. Hazine Müsteşarı ile Müsteşarlığın bağlı olduğu Devlet Bakanı'nın yetkileri, bu "kurumu" yönetecek "kurula" geçecek. Kurumu 7 kişiden oluşacak bir "kurul" yönetecek.
Bu üyeler bankaların gözetim ve denetiminde geniş yetkiye sahip olacak. Durumu iyi gitmeyen bankaları uyaracak. Uyarıya uymayan veya uyarıya rağmen düzelmeyen bankaları "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu"na devredecek. Bankaların bankacılık işlemleri yapmak ve mevduat kabul etmek iznini Bankalar Kurulu onayı ile kaldırabilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun teşkilatlanabilmesi için öncelikle kurul üyelerinin belirlenmesi gerekiyor. Kanunun bunun için koyduğu süre 18 Eylül 1999 tarihinde bitiyor. 7 kişilik kurulun üyeleri Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, DPT, SPK ve Bankalar Birliği'nin önereceği adaylar arasından Bakanlar Kurulu'nca seçilecek... Görev süreleri 6 yıl olan üyeler bir daha seçilemezler ise bankacılık sektöründe 3 yıl süre ile iş yapamayacak.
Sayın okuyucularım, banka sisteminde hastalık var. Bu hastalık kötü hastalık olduğundan, ortalıkta pek konuşulmuyor. Ama kendi başına bırakılırsa sadece banka sistemini çökertmeyecek ekonomiyi yatağa düşürecek bir hastalık. Birilerinin bunu teşhis ve tedavi etmesi lazım. Bu birilerinin de bu işin uzmanı olması şart.
Biz Bankacılık Kurulu'nu kendimiz icat etmedik. Batılı ülkelerde benzer kurullar var. Onları örnek aldık. Kurulu kurarken Batı'yı örnek alıyoruz ama, adam tayin ederken "Doğulu" kalıyoruz.
İngiltere'de bizimkine benzer kurulun başkanı H. Davies, Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı, İngiliz TÜSİAD'ının eski başkanı, eski Maliye müfettişi. Üyelerin tamamı, Merkez Bankası'nda, bankalarda tepe yönetimde bulunan, denetim deneyimi olan kişiler. Çünkü bu işi yapacak kişilerin bankacılığı anlaması, bilanço okuması, sistemin bütününde olanı biteni bilmesi şart.
Göreceğiz bakalım, bizim hükümetimiz kimleri seçecek... Kurul üyeleri "vasıf"a göre mi belirlenecek, yoksa hükümet ortaklarının pazarlığı ile mi işbaşına gelecek.