Belediye başkanlığı siyasette önemli bir “makam-mevki”. Şimdilerde belediye başkanı olacakları genelde parti başkanları belirliyor. Halk partiye oy verince başkan seçiliyor. Bu zincir içinde başkan halkı mutlu etmekten çok parti başkanı ile ilişkisini iyi tutmaya çalışıyor. Çünkü ne kadar başarılı olur ise olsun, halkı ne kadar mutlu eder ise etsin, gelecek seçimde aday olabilmesi başkanın iki dudağı arasında.
Acaba bu pazar oylayacağımız belediye başkan adayları kimlerdir? Ne yaparlar? Öyle ya... Başkan olmak demek, hiç olmaz ise bir dönem işi gücü bırakıp, halka hizmete soyunmak demek. Her babayiğit işinden 4-5 yıl uzak kalmayı göze alamaz.
Başkan adaylarının eğitimi, meslekleri ne? Sokaktan geçene “Gel seni orkestrada baş kemancı yapayım” denilse, “Ben keman çalmayı bilmiyorum” diyerek mızmızlanır. Ama kime “Gel seni belediye başkanı adayı yapayım” denilse, koşa koşa geliyor.
Müteahhitler, emekliler, mühendisler çoğunlukta
İsmet Özkul kardeşim toplam adaylardan mesleklerini açıklayan 8.554 adayın eğitimleri, meslekleri konularında bilgileri derledi. Ben de İsmet Özkul’un derlediği bilgilerden 3 büyük partinin AKP’nin, CHP’nin ve MHP’nin adaylarının eğitim ve meslek durumlarını gösteren tablolar hazırladım.
- Adayların çoğunun yüksek eğitimi var. AKP’nin toplam adaylarının yüksek eğitim oranı yüksek. CHP’de ve MHP’de yüksek eğitimli adayların toplam içindeki ağırlığı daha az.
- AKP’de serbest meslek sahibi (çoğu müteahhit) ve mühendis adaylar çoğunlukta.
- MHP’de mesleğini açıklayan adayların yüzde 22.54’ü, CHP’de yüzde 20.02’si emekli. Emekli adaylar çoğunlukta. AKP’de emekli aday oranı yüzde 7.90 kadar.
- CHP’de emeklilerden sonra ikinci sırada yüzde 13.90 ile serbest meslek sahibi adaylar yüzde 12.37 ile esnaf ve zanaatkar, küçük üretici adaylar öne çıkıyor. MHP’de ise emeklilerden sonra yüzde 12.28 ile esnaf, zanaatkar ve küçük üretici adaylar yüzde 11.94 ile işadamı-iş kadını adaylar ağılık taşıyor.
- İşçi-emekçi aday modası geçmiş. AKP’de mesleğini açıklayan adayların sadece yüzde 1.76’sı, CHP’de 3.18’i, MHP’de 3.91’i işçi-emekçi kökenli aday.
- İktisatçılara, maliyecilere, hukukçulara rağbet yok. CHP’de mesleğini açıklayan adayların yüzde 0.59’u iktisatçı, yüzde 3.53’ü hukukçu.
Başkanlık zor iş
Şimdi sual edenler olacak: “Herkes, belediye başkanlığı yapabilir mi? Yönetim deneyimi olmayanlar koskoca bir belediyenin her türlü sorumluğunun altından nasıl kalkar?” Ben de cevaplayacağım. “Kalkar, kalkar evvel Allah... Burası Türkiye A’bicim... Çevirin yoldan birini... Sen ne iş yaparsın diye sorun... “Ben her işi yaparım” demez mi?
(Bu yazının amacı adaylar hakkında okuyucuya bilgi vermektir. Her partinin her adayı iyi niyet ile seçime katılıyor. Hepsine saygımız var. Seçilenler, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da halka hizmet için ellerinden geleni yapacaklar. Adayların hepsine bol şans dileriz.)