"Ben, Atatürkçüyüm. Ben, cumhuriyetçiyim. Ben, laikim. Ben, antiemperyalistim. Ben, tam bağımsız Türkiye'den yanayım". Uğur Mumcu'nun kaleminden çıkan bu cümleler siyah bir mermere kocaman harflerle kazınmış. Siyah mermer, 5 ton ağırlığında koskocaman bir granit kütle üzerine oturtulmuş. Bir anıt haline getirilmiş.
Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay'ın teşebbüsüyle Beşiktaş Meydanı'nın Barbaros Bulvarı başlangıcına 17 Ağustos 1993 tarihinde dikilen bu anıtın önünden her sabah işe giderken, her akşam eve dönerken geçerim. Anıtın güzelliğinden, Uğur Mumcu'nun sözlerinden etkilenirim...
Derken efendime söyleyeyim, bir sabah bir de baktım, meydanın ve de anıtın çevresine bir tahta perde çevriliyor. "Dur bakalım n'olacak?" diye her gün gelişmeleri izlemeye başladım. Önce iki cephesi yol olan meydanın arkadaki iki cephesine beton perde duvar döküldü. Sonra iki perde beton duvarın önüne boylu boyunca ahşap dükkanlar dizildi. Ve de sonunda meydanın tam orta yerinden göğe doğru kırmızı metal bir boru yükselmeye başladı. Yükseldi... Yükseldi...
Gelen geçene "Acep bu ne ola ki?" diye sual eylediğimde, "- Abicim, bu olsa olsa Irak saldırısına karşı Amerika'dan getirilen bir füze rampasıdır" dediler... Sonunda işin aslını Mimar Erhan İşözen'den öğrendim. Ortaköy aşığı Mimar Erhan İşözen, Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay'ın danışmanıdır. Ayfer Atay, gerçek bir Beşiktaşlı, sanata, güzelliğe ve Beşiktaş'a hayran bir belediye başkanıdır. Beşiktaş'a çok eser kazandırdı. Laf yapmadı, iş yaptı. Ortaköy düzenlemesi, Ahmet Adnan Saygun heykeli ve çevre düzenlemesi, Beşiktaş Belediye Kültür ve Hizmet Binası onun eseri. Akaretler'den çıkarken, soldaki Vişnezade Parkı düzenlemesi ve bu parktaki şair heykellerinin benzeri nerede var? Ortaköy Kültür Merkezi ve Afife Jale Tiyatrosu'nun benzeri nerede yapıldı ki? İyi de Beşiktaş Meydanı'ndaki o füze rampası benzeri metal boru ne ola ki?
Mimar Erhan İşözen beni aydınlattı. Beşiktaş Meydanı'na bir Cumhuriyet anıtı dikilmesi ve tören anıtı yapılması için Beşiktaş halkının isteği doğrultusunda Ayfer Atay bu işin projelendirilmesini Mimar Sinan Üniversitesi'ne ihale etmiş. Şu anda meydanın ortasından göğe yükselen 2 metre çapında 32 metre yükseklikte çelik çekme boru, bu anıtın çekirdeği imiş. Borunun üzeri granit ile kaplanınca çok güzel olacakmış. Anıtın projesini üniversitenin rektörü Prof. Tamer Başoğlu çizmiş.
Tüm ana arterler ve meydanlar gibi Beşiktaş Meydanı da Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanına girermiş. Bu meydanda daha önce mevcut işportacıları yerlerinden atma imkanı olamadığından anıtın çevresinde iki cepheye dizilen ahşap dükkanlar bunlara kiralanacakmış. Bizim Uğur Mumcu'muzun anıtı da proje gereği parktan alınıp, Sinanpaşa Camii'nin yanındaki alana taşınıyormuş.