Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gazetelerde yayımlanan bir ilan dikkatimi çekti. İlanın başlığı “Ermenegildo Zegna Türkiye’de 20 Yıl” şeklinde idi.
Zegna, İtalya’nın Altınyıldız’ı / Beymen’idir. Önce kumaş ile işe başlayıp konfeksiyon işine girdi. Altınyıldız’ın Beymen ile konfeksiyona girmesi gibi.
Zegna, önce Altınyıldız’ın müşterisi idi. Daha sonra Altınyıldız Zegna’nın müşterisi oldu. Derken Zegna İstanbul’da mağaza açtı. Gömlek üretim tesisi kurdu.
Bütün bu hikâyenin arkasında da Kerim Kerimol isminde Türkiye’de bu sektörün gerçek anlamda duayeni olan zarif bir adam var. Kısaca bunları anlatmak istiyorum.
Önce Zegna’dan başlayayım. Zegna 1910 yılında İtalya’da bir kumaş üretim firması olarak kuruldu. Kaliteli kumaş ve özellikle moher kumaş üretmekle ünlendi.
1961 yılında konfeksiyon işine girdi. 1980 yılında Paris ve Milano’da ilk mağazalarını açtı. Şimdilerde ailenin 4’üncü kuşağının yönetiminde. Dünyanın her köşesinde 555 mağazası var. 311’i kendine ait mağazalar. 2010 cirosu 963 milyon euro. Kârı 180 milyon euro..

Her şeyin başı kaliteli üretim
Şimdi de Kerim Kerimol’u anlatayım. Kerim Kerimol tekstilci bir ailenin çocuğu, İngiltere’de tekstil mühendisliği eğitimi aldıktan sonra 1950’lerin başında kendi sınırlı imkânlarıyla döşemelik kumaş üretimine başladı. Yakın arkadaşı Osman Boyner’in daveti ile kendi işini bırakıp 1962 yılında Altınyıldız’a geçti.
Kaliteli kumaş üreten Altınyıldız’ın İtalyan Corsini firmasının teknik desteği ile konfeksiyon işine girmesine, Beymen markasının doğmasına öncülük etti. 1967 yılından sonra Altınyıldız yeni tesislerinde en iyi kalite moher kumaş üretimine başlayınca, Zegna firması Altınyıldız kumaşlarını kullanır oldu.
Kumaş aldığı Aytınyıldız’ı ziyaret eden Ermenegildo Zegna, Beymen’in konfeksiyon konusundaki becerisini görünce Beymen tesisleri Zegna için fason kostüm üretimine geçti. Bu ilişki sonunda Zegna markalı giysiler Türkiye’de Beymen mağazalarında satışa sunuldu.

Korumak da çaba istiyor
Kerim Kerimol 29 yıl çalıştığı Altınyıldız/Beymen grubundan ayrılınca, İstanbul’da Nişantaşı’nda Zegna‘nın ürünlerini satmak için bir mağaza açtı. Zegna firması 2006 yılında Kerim Kerimol’un hisselerini devraldı.
Nişantaşı ve İstinye Park’taki 2 mağaza Zegna tarafından işletiliyor.
Şimdilerde Beymen Zegna’ya fason üretim yapmıyor. Altınyıldız Zegna’ya moher kumaş satamıyor. Çünkü Altınyıldız bir zamanlar dünyanın her köşesinde kalitesi ile ünlenen ve üretimi yılda 8 milyon metreye kadar yükselen moher kumaşı üretim tesislerini kapattı. Makineleri sattı.
Kerim Kerimol 20 yıl önce Zegna mağazasını açarken Zegnacı’lara Türkiye’de üretim yapmaları konusunda ısrarcı oldu. Zegna bu ısrar karşısında Gebze’de bir gömlek üretim tesisi kurdu. Bu tesiste şimdilerde günde 500 adet gömlek üretiliyor. Kerim Kerimol’un ve Zegna’nın hikâyesi, Türkiye’de tekstil sektöründe ve konfeksiyon sanayinde ortaya çıkan fırsatların, değerlendirilen ve de değerlendirilemeyen fırsatların hikâyesi olduğu için benim ilgimi çeker.