Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ara Güler’in “bilinenlerden farklı fotoğrafları“ İnönü Stadı’nın arkasındaki alışveriş merkezi içinde bulunan Galeri G-Art’da sergileniyor.
Bilinenlerden farklı fotoğraf ne demek? Serginin küratörü Lora Sarıaslan, geçen pazar Milliyet’te yayımlanan söyleşide Güliz Arslan’a anlatıyor: “Bilinmeyen fotoğraflar Ara Güler’in 1970’den sonra çektiği, kullanılamayacağı düşünülen fotoğrafları. Bunlar özelliklerine göre 3 grupta toplanabilir. (1) Kaza sonucu, baskı sırasında bozulan fotoğraflar. (2) İstanbul’da çekilen fakat İstanbul fotoğrafı olduğu belli olmayan soyut fotoğraflar ve de (3) İstanbul’un renk ve hareket cümbüşünü yansıtan fotoğraflar.”
Sergi 3 Şubat’a kadar açık. İstanbul’da iseniz ve yolunuz İstanbul’a düşer ise gezmenizi tavsiye ederim.
Ara Güler (1928), renkli, sevimli, huysuz ama tatlı, benzerine az rastlanan bir İstanbullu. İlginç bir hayat hikâyesi var.
Bir eczacının oğlu. Lisede okurken film stüdyolarında çalıştı. Babasının hediye ettiği film ve fotoğraf makineleri ile film ve fotoğraf çekmeye başladı. Film stüdyosu yandığında ölüm tehlikesi atlatınca filmcilik defterini kapattı. Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam etti. Yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. Ermenice gazetelerde sanat yazıları yazdı.

Mesleği gazetecilik
1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazetecilik yaparken İ.Ü. İktisat Fakültesi’ne devam etti.
1954’te Hayat dergisinde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. Çektiği fotoğraflarla tanınır oldu. 1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin Yakındoğu fotomuhabirliği görevlerini üstlendi.
1953’te Paris Magnum Ajansı’na katıldı. Winston Churchill, Indira Gandhi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişiyle röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. Bunları Magnum Ajansı dünyaya yaydı. Sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD’de Time-Life, Horizon ve Newsweek kitap bölümlerinde ve İsviçre’de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971’de Lord Kinross’un “Hagia-Sophia” (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çekti.

‘Yavuz’ belgeseli yaptı
İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi” onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak
kabul edildi...
Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan “Kahramanın Sonu” adlı bir belgesel filmi var. Fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık’ta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da fotoğrafları sergileniyor.
Sadece fotoğraflarını ve de fotoğrafla birlikte röportajlarını içeren çok sayıda kitabı var.
Ben, Ara Güler’in “Aphrodisias Çığlığı” adını taşıyan 209 sayfalık kitabını pek severim. Ömer Koç’un desteğiyle “Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından bastırılan bu kitabın bir özelliği var. Aphrodisias ile ilgilenenler için bu kitap “başlangıç kitabı” niteliğini taşıyor. Ara Güler bir başka röportaj için köylerde dolanırken Aphrodisias harabelerinin bulunduğu köyden geçiyor. Köydeki yaşamı ve tarihi kalıntıları fotoğraflayarak bir yazı hazırlıyor. Bu yazı sayesinde Aphrodisias’a ilgi ve kazılar başlıyor. Güler tatlı dili ve kalemiyle şimdi mevcut olmayan köydeki kazı öncesi yaşamı anlatıyor, resimlerini sergiliyor.