Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanlar, Yunanistan ve Bulgaristan’ı işgal ettikten sonra Trakya sınırına dayanınca, biz de sınıra asker yığmaya başladık.
Sefer emri ile ilerlemiş yaşına rağmen, babamı askere aldılar. Edirne sınırında görevlendirdiler. Biz bir süre İstanbul’da yaşamaya çalıştık. Babamdan ne haber, ne para geliyordu. Babamın sınıra giderken bıraktığı para bitince Beylerbeyi’ndeki evin kirasını, iskeledeki Bakkal Ramiz Efendi’ye borcumuzu ödeyemez olduk. Düzce’ye annemin babasının evine taşındık. Ben o yokluk günlerini hayal meyal hatırlıyorum.
O günleri hatırlayan kalmadığından, şimdi yalan yanlış hikayeler anlatılıyor.
O günleri yaşayanlardan Mülkiyeli büyüğümüz, Cahit Kayra, pazartesi akşamı NTV’de İlber Ortaylı ve Mehmet Barlas’ın “Her Zaman” programının konuğu idi.
Tekrar tekrar gündeme gelen ve yalan yanlış anlatımlarla “azınlıkları yok etmek, Yahudilerin varlıklarını ellerinden almak” için uygulandığı tekrarlanıp durulan Varlık Vergisi’ni anlattı. Varlık Vergisi’nin uygulamasını izleyen bir maliye müfettişi olarak devlet kayıtlarındaki rakamları verdi.
Cahit Kayra diyor ki, İkinci Dünya Savaşı korkunç bir savaştır. Savaş boyu bütün dünyada 6 milyon Yahudi öldürülmüştür. Uygar Avrupa topraklarında bu soykırım yapılırken Türkiye’deki Yahudiler kurtulmuşlardır.

1.3 milyon asker
Savaş sırasında Türkiye’de açlık ve hastalıktan 500 bin kişi ölmüştür. Savaş yüzünden, Türkiye’nin kaynakları azalmıştır. Savunma harcamaları büyüklüğü karşısında 1942 yılında sınırlardaki askerlere ekmek dağıtılamaz olmuştur.
Ülke savunmasının çökmemesi arayışında,
* Kentli ve kırsal kesimdeki vatandaşların varlıklarından, ağır ve adaletsiz olduğu açık olan fakat zaruretten 314 milyon TL varlık vergisi alınmıştır
* Kırsal kesimden, tarım üretimi yapan kesimden, Varlık Vergisi’nden kat kat ağır bir vergi olan Toprak Mahsulleri Vergisi ile (Ki bu varlık vergisine karşı yokluk vergisidir) 227 milyon TL toplanmıştır.
* Köylünün keçisinden, koyunundan alınan (bir Ortaçağ vergisi olan) Hayvanlar Vergisi ile 220 milyon TL sağlanmıştır.
* Yol vergisinden 7 milyon TL toplanmış, vergi verecek durumda olmayanlar yol inşaatlarında çalıştırılmıştır.

Hedef azınlıklar değildi
* Bütün bu kaynaklardan toplam yaklaşık 770 milyon TL tahsil edilmiş ve Türkiye’nin, yaşayan ve gelecek olan kuşakların selameti için kullanılmıştır.
Dikkat buyrulur ise Varlık Vergisi geliri 314 milyon TL iken yokluk vergilerinin geliri varlık vergisinin üzerinde, 456 milyar TL’dir. 314 milyon Varlık Vergisi’nin 75 milyon TL’sini azınlıklar ödemiştir. Bunun içinde Yahudi mükelleflerin ödediği yaklaşık 35 milyon TL.
Buna karşı Türk vatandaşların ödedikleri Varlık Vergisi ve kırsal kesimdeki Türk asıllılara ödetilen vergilerin yükü 670 milyon liradır. Azınlıklara ağır vergiler yüklendiği doğrudur. Ama Türklere de ağır vergiler tarh edilmiştir. Ve Türkler vergilerini eksiksiz ödemişler, sürgün cezasına maruz kalmamışlardır.
Özet: Cahit Kayra diyor ki, (1) Varlık Vergisi kötüdür ama daha başka kötü vergiler ile (yokluk vergileri ile) birlikte uygulanmıştır. (2) Hedef azınlıkların özellikle Yahudilerin varını yoğunu ellerinden almak değildir. Yokluk vergileriyle kırsal kesimden 456 milyon TL Varlık Vergisi ile kentsel kesimden 314 milyon TL tahsil edilmiştir. Varlık Vergisi’nin 239 milyonunu Türkler, 75 milyonunu azınlıklar ödemiştir. Azınlıkların ödediği toplam 75 milyon TL, Yahudilerin ödediği miktar 35 milyon TL’dir. (3) Alman işgaline karşı Edirne hududunda 4 yıl bir milyonu aşan askeri aç ve perişan halde beklettik. Azınlıklardan sadece vergisini ödemeyenler Aşkale ve Sivrihisar’da 8 ay kaldılar. (4) Bütün bunlar Varlık Vergisi iyidir diyerek, Varlık Vergisi’ni savunmak için değil, ne olduğunun bilinmesi için anlatılıyor.