Bizim zenginlerimiz müzayededen resim almaya bayılır. Her müzayedede ön sıralarda görüntü vermekten ve de resimlere önemli paralar ödemekten pek hoşlanır. Bunu gören yabancılar depremden zarar görenler için bir müzayede düzenledi.
Bizim müzayede sever zenginlerimizin hiçbiri buna katılmadı. Resimleri yabancılar aldı. İşte sizlere cumartesi günü olan bitenin "hazin" hikayesi.
Bienal, iki yılda bir yapılan bir sanat şöleni. Başında Şakir Eczacıbaşı'nın bulunduğu İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği 6'ncı İstanbul Bienali'nin açılış töreni cuma akşamı Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde yapıldı. Açılışa 3 bin dolayında davetli katıldı. Doğan Hızlan ustamız Hürriyet'teki köşesinde "kalabalıktan bahçede kımıldayamıyordum" diye yazıyor. Bienal için dünyanın dört köşesinden sanatseverler, koleksiyonerler, galeri sahipleri ve otuza yakın basın mensubu geldi.
Bu bienal önemli bir sanat olayı. Paulo Colomba isimli İtalyan bir "fikir babası"nın yönetiminde düzenlendi. Dünyanın her köşesinden sanatçılar katıldı. Binealde sergilenen eserler klasik resim ve heykel dışında "enstalasyon" diye adlandırılan sanatsal düzenlemeler. Fotoğraf, video, eşya düzenlemeleri, boyamalar. Bunlar Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde, Aya İrini'de ve Yerebatan Sarnıcı'nda sergileniyor.
Bienale katılan sanatçılar, depremden zarar görenlere yardım için düzenlenecek müzayedede değerlendirilmek üzere eser bağışlamak istemişler. Paulo Colomba, uzman gözü ile 21 eser seçmiş. Bunların 17'si yabancı sanatçılara, 4'ü Türk sanatçılara ait. Türklerden eserleri müzayedeye katılanlar Ömer Uluç, Haluk Akakçe, Aydan Murtazaoğlu ile Sefa Sağlam. Müzayede cumartesi günü İstanbul'da Aya İrini Kilisesi'nde yapıldı. Müzayedeyi bizim Raffi Portakal'ımız ile dünyanın ünlü Sotheby'si müzayede kuruluşu uzmanlarından Simone de Pury birlikte yönetti. İşin ilginç yanı şu... Açılış törenine katılan 3 bin sanatsever ile bizim müzayede sever ünlü zenginlerimizden gelen olmadı. Dünyanın ünlü koleksiyonerlerinin temsilcileri, Avrupa'daki galerilerin yöneticileri, yabancı firma temsilcileri ve yabancı sanatseverler, depremden zarar gören Türklere yardım için yarıştı. 21 eserin her birine 500 dolarlık sembolik bir fiyat konulmuştu. William Kentridge isimli İngiliz sanatçının 120 x 160 cm. kağıt üzerine karakalem çizimi 36 bin dolara, Christina Dimitriadis isimli Rum'un vinçleri konu alan fotoğrafı 6 bin dolara satıldı. Tony Oursler'in 6 farklı kesimden oluşan video projeksiyonu 68 bin dolara alıcı buldu. Aydan Murtazaoğlu'nun İstanbul fotoğrafı 5.500 dolara satıldı. Müzayedede 21 eserin 20'sini yabancılar satın aldı. Sadece Ömer Uluç'un depremden zarar görenler için bağışladığı eser Oya Eczacıbaşı'nda kaldı. Böylece tek bir eser ile namusu kurtardık.
* * *
Bu müzayede de Paulo Colomba öncülüğünde Raffi Portakal ile Simone de Pury tamı tamına çeyrek milyon dolar para topladı. Paranın tamamı depremden zarar görenlere gidecek.
"Vatan, millet, Silistre" edebiyatını çok seviyoruz. Zenginlerimiz her şeyi biliyor. Her konuda akıl veriyor. Yardım için formüller üretiyor. Yardım için "pamuk eller cebe" denilince fakir cebini boşaltıyor. Zenginin eli cebine gitmiyor.