Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dershaneler ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Tartışma konusu dershanelerin sayısı nedir? Bu dershaneler ne konularda eğitim veriyor? Dershanelerin tamamı “Cemaat Dershanesi“ mi ki, “Cemaat”i cezalandırmak için dershaneler kapatılıyor? Yoksa dershane sistemi zararlı olduğundan mı kapatılmasına karar verildi? İnsanlar bugüne kadar çocuklarını dershaneye göndererek boş yere mi para harcadı?
Bu konularda toplu bilgiye erişemeyince başladım sağdan soldan bilgi toplamaya... Anadolu Ajansı kaynaklı bir haberde Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneler konusundaki bir araştırmasından söz ediliyordu. Milletvekillerine dağıtıldığı belirtilen araştırmadan ve diğer kaynaklardan “Neyin ne olduğunu öğrenmek için” topladığım bilgileri merak edecek okuyucularıma da arz edeceğim.

3.830 dershane var
Türkiye’de 3.830 dershane var. Bunların 677’si orta öğretime hazırlık, 378‘i üniversiteye hazırlık, 40‘ı KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) hazırlık, 2.371’i SBS’ye (Seviye Belirleme Sınavı) hazırlık kursları düzenliyor. 364’ü birden fazla konuda öğrenci yetiştiriyor.
Bu kurslara 2012 yılında (KPSS kursları hariç) 1 milyon 178 bin öğrenci para ödeyerek katılmış. Kurslara katılanların yüzde 42’si üniversite sınavına girecek lise öğrencileri. Yüzde 39’u ortaöğretimde iyi bir okula gitme arayışındaki öğrenciler. Yüzde 18’i daha iyi bir okula girmeye çalışanlar.
Dershanelerde 50 bin öğretmen görev yapıyor. Dershane ücretleri, kursun konusuna ve süresine göre 2 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Özelliğine ve yoğunluğuna göre kurs ücretleri daha da yüksek olabiliyor.
2012 - 2013 eğitim - öğretim yılında, ortaokullardaki toplam 5 milyon öğrenciden yüzde 10.3’ü, liselerdeki 4 milyon öğrenciden yüzde 14.7’si dershaneye gidiyor.
Liselerde 12. sınıfta okuyan 780 bin öğrencinin yüzde 42.6’sı üniversite hazırlık kurslarına para ödüyor. Dershanelerin yüzde 87.6’sı büyük şehirlerde. Doğu ve Güneydoğu’da dershaneye giden öğrenci 56 bin civarı.

Cemaat’in 950 dershanesi...
Gelelim en önemli noktaya... Acaba bu dershanelerin tamamı “Cemaat” dershanesi mi? (Sordum, soruşturdum. Cemaat dershanesi nedir? Özelliği nedir? Diğer dershanelerden farkı nedir? Öğrenemedim. Öğrenirsem yazacağım.)
Bulabildiğim bilgilere göre 3.830 dershanenin 1.170’i birden fazla şehirde faaliyet gösteren dershane işletmecilerine ait. Cemaat dershanelerinin sayısı 950 dolayında.
Açık anlatımı ile, sayı olarak toplam dershanelerin yüzde 25’i Cemaat dershanesi. Cemaat dershanelerine sadece Cemaat mensupları gitmiyor. Bu dershanelerde eğitim kalitesi göreceli olarak daha iyi olduğundan, öğrenci sayıları fazla. Cemaat dershaneleri bölgesel olarak farklı isimlerde faaliyet gösteriyor. Önde gelenleri Fem, Anafen, Körfez, Zirve, PiAnalitik, Maltepe dershaneleri...
Neyin tartışıldığını bilelim de, tartışmaları daha iyi izleyelim.