Ekonominin bu durumunda bundan fazla vergi toplayamazsınız. Topladığınız verginin yüzde 65’ini memura ve emekliye dağıtırsanız, devlet olarak hiçbir şey yapamazsınız.
Sorun, memura ve emekliye çok para verilmesinde değil. Tersine memura, emekliye doğru dürüst yaşamak için gerekli rakamın altında para veriliyor. Sorun bu ekonominin, bu memur ve emekli ödemesini kaldıramayacak kadar küçük kalmasında...
Memurlarımız ve emeklilerimiz "az - maz ama, maaş garanti" diye düşünmesinler... Bu ekonomi küçülmeye devam eder ise, bu ekonomiden çıkacak vergi, az bulunan bu maaş ödemelerinin devamına da imkan veremeyecek.
Sayın okuyucularım, felaket tellallığı yapmıyorum. Size gerçekleri anlatacak bir tablo vermek istiyorum. Lütfen yazının altındaki tabloya bakınız. Bu tablo devletimizin 2002 yılının ilk 5 ayındaki gelir gider hesabını gösteriyor.
Bir ülkede bir devlet ne yapar? Devlet vergi toplar. Bu vergi ile halkına hizmet verir. Hastane, okul, yol, liman yapar. Elektrikleri yakar. Su getirir. Telefonları işletir. Ekonomik faaliyetlerin ülke üzerinde dengeli dağılımı, sosyal gelişmede eşitliğin sağlanması için geri kalmış şehirlere, bölgelere arka çıkar. Gerekirse üretim tesisleri kurulmasına yardımcı olur. İş imkanı, aş imkanı yaratır.
Bu amaçla halktan vergi toplar. Bu vergi ile de iş yapar... Şimdi de bakalım bizim devlet 2002 yılının ilk 5 ayında topladığı para ile ne yapmış?
Devlet vergi olarak 21.0 katrilyon lira toplamış. Diğer kaynaklardan 8.8 katrilyon lira gelir elde etmiş. Toplam geliri 29.8 katrilyon lira.
Fakat devletin 5 aylık harcaması 45.5 katrilyon lira. Harcama gelirin 15.7 katrilyon lira üzerinde. Başka anlatım ile devletin ilk 5 ayda 15.7 katrilyon lira gelir açığı var. Bu açığa rağmen devlet 45.5 katrilyon lira harcamayı nasıl yaptı diye sual eyleyeceksiniz. Allah razı olsun IMF’den. Onlar döviz gönderdi, Merkez Bankası dövizi bozup bozup Hazine’ye verdi de devlet, gelirinin 15.7 katrilyon lira üzerinde harcama yapabildi.
Acaba devlet bu 45.5 katrilyon lira harcama ile ne gibi hizmetler yaptı? Halkımız için neler neler yaptı? 45.5 katrilyon lira toplam harcamaya bakıyoruz... 24.6 katrilyon lirası iç ve dış borç faizine gitmiş... Ne yapalım, borç yiyen cepten yer... Buna söyleyecek sözümüz yok. Biz faiz ödemesi dışına bakalım... Herhalde devlet halka hizmeti faiz dışı harcamalar yolu ile yaptı?
Yılın ilk 5 ayında faiz dışı harcamalar 20.9 katrilyon lira... Tamam... Demek ki, devlet bu para ile halkımıza hizmet götürdü... Acaba halka ne gibi hizmet yaptı? Kaç okul, kaç hastane, ne kadar yol yaptı? Hukuk sistemini, eğitimi, sağlığı düzeltmek için ne kadar para harcadı? Rakamlara bakıyoruz... O da nesi? Faiz dışı harcamaların yüzde 65’i (aynı şekilde toplam vergi gelirinin yüzde 65’i) memura, emekliye gitmiş. Personel harcaması ve sosyal güvenlik kurumları açıkları bu kadar tutmuş. Faiz dışı harcama tutarı 20.9 katrilyon liranın (vergi geliri olan toplam 21.0 katrilyon liranın) yüzde 65’i memura, emekliye gidince kalmış geride 7.3 katrilyon lira... Acaba onunla ne yapılmış? Tek hizmet kalemi olan kamu yatırımlarına 1 katrilyon liracık ayrılmış. Köylümüze 0.9 katrilyon liracık destek sağlanmış. Kalanı ordumuza, polisimize, jandarmamıza, vergi iadelerine ve diğer harcamalara ancak yetmiş...
Ben bunları yazıyorum ki, sayın okuyucularım, durumu biliniz... Hani bize yeni okul, hani bize yeni hastane, hani bize yeni yol diye beklemeyiniz. Hukuk, eğitim, sağlık hizmetlerinde düzelmeyi ümit etmeyiniz... Açık anlatımıyla devletten medet ummayınız. Artık devletin vermeye gücü kalmadı... Biz üreteceğiz, biz üretir isek hem kendi gelirimiz artacak, hem ülke zenginleşecek... O zaman devletin vergi geliri de artacak... Vergi geliri artınca IMF kapısında dilenmekten kurtuluruz, iç borcu öderiz... Memura, emekliye yapılan ödemenin bütçe geliri içindeki payı da küçülür. Kalan para ile devlet hizmetlerini artırır... Anahtar "üretim"i artırmakta...
Kaynak: Maliye Bakanlığı.