Dün İstanbul’da şakır sakır yağmur yağıyordu. Şemsiyelerimizi açtık. Eyüp’e gittik. Eyüp Camii’ni ve bahçesinde bulunan Eyüp Sultan’ın türbesini ziyaret ettik. Eyüp İmarethanesi’ni dolaştık. Teleferik ile Piyer Loti’ye çıkmaya da niyetli idik ama yağmur şiddetlendi. Onu bir başka ziyarete bıraktık.
Eyüp-el Ensari Hz. Muhammed’in bayraktarlığını yapmış. Yedinci yüzyılda Arap kuşatması esnasında İstanbul’da ölmüş. İstanbul’un Türk kuşatması sırasında mezarı keşfedilmiş. Türbesi ve türbesinin yanına şehrin ilk cami yapılmış. İstanbul’un bu bölgesi Eyüp diye adlandırılmış. İlk cami depremde yıkılınca 1800 yılında yerine bugünkü cami yapılmış. Görmeyene tavsiye ederim. Eyüp’e gidiniz, görünüz.
Caminin çevresi tarihi yapılar çok güzel onarılmış. Pırıl pırıl olmuş. Çevre tertemiz.
Kurbanlık koyun satılıyor
Ben Eyüp’e her gidişimde caminin bitişiğindeki İstanbul Vakıflar Müdürlüğü’ne bağlı Eyüp İmarathenesi’ne uğrarım. İmarathane bölümü de onarılmış. Yeniden düzenlenmiş. Pırıl pırıl. Kapıdan girerken güvenlik kulübesindeki görevlilerden Satu Arslan isimli genç kızımız bizimle ilgilendi. Nelerin değiştiğini bize anlattı. Eskiden kurbanlık hayvanlar, imarethanenin arkasında satılır ve kesilirdi.
Şimdi uzağa modern bir kesimhane yapılmış. Hayvanlar kesimhanenin yanındaki bölmede satılıyor. Kurbanlık dağlıç koçların canlı kilosu 15 liraydı. Bir koç yaklaşık 600 liraya satılıyor.
Hayvan için Vakıf görevlisi bağış makbuzu düzenliyor. Bağış sahibi vekalet vererek kurbanı modern mezbahada kestiriyor. Kurban eti imarethanede değerlendiriliyor.
Mutfakta 2 bin kişi
İmaret memuru Nafiz Gökgöz, kurban eti yanında her türlü erzak bağışı da kabul ettiklerini anlattı. Biz erzağın cinsini ve miktarını belirleyerek nakit bağış yaptık.
Daha sonra İmarathanenin mutfağına uğradık. Mutfakta her gün 2 bin kişi için yemek pişiriliyor. Ahçıbaşı Ramazan Arslan cumartesi günü mercimek çorba, etli nohut ve pilav pişirmiş. Sıcak yemek dışında nüfusa göre ekmek de dağıtılıyor. İhtiyaç sahiplerinden isteyenler her gün imarathaneye gelerek ailenin nüfusuna göre yemeklerini sefertası ile alabiliyor. Gelemeyecek durumdakilerin yemekleri evlerine kadar götürülüyor. İmarethanenin bahçesinde evsizler için bir yemekhane yapılmış. Öğle ve akşam evsizler yemekhaneye gelerek karınlarını doyuruyor. İstanbul Vakıflar Müdürlüğü her ilçede 500 kişiye ayda bir kuru gıda paketi dağıtıyormuş. Bu paketleri de gördüm. Paketler aile nüfusuna göre 3 boy. İçinde kuru gıda maddeleri var.
İstanbul’da yaşıyorsanız, İstanbul’a yolunuz düşerse Eyüp’e uğrayınız. İmarethaneyi geziniz. Belki yardım etmek istersiniz. (0212 418 29 85). Eyüp Camii de bakımlı ve temiz. Girişte ayakkabıları koymak için plastik torbalar var. Ayakkabınızı torbaya koyuyor elinize alarak camiye giriyorsunuz.