Yılbaşı gelirken, hindiye talep artar veya talep artmasa da bol bol hindiden söz edilir.
2013 yılında Türkiye’de toplam 4 milyon 600 bin hindi tüketildi. Aynı yıl kesilen tavuk sayısı 1 milyar adet. Sayı bakımından toplam tavuk üretiminin yüzde yarımı dolayında hindi üretimi var.
Yılda 1milyon 800 bin ton tavuk eti tüketiyoruz. Kesilen hindilerin et ağırlığı ise sadece 40 bin ton.
Hindi, et bakımından tavuğa göre daha zengin. Daha çok et ağırlığı var. Gene de 1 yılda üretilen hindi eti ağırlık bakımından toplam tavuk eti üretiminin yüzde 2’si dolayında.
Biz hindi etini nedense sevemedik.
Hindi talebi yılbaşlarında biraz canlanıyor. O kadar.
Bu dönemde satış artıyor
Yıl içinde her ay kesilen hindi sayısı 350 bin ile 400 bin arasında değişiyor. Aralıkta 700 bin dolayında hindi kesiliyor.
75 milyonluk nüfusta 20 milyon dolayındaki hanede, hindinin en çok tüketildiği aralık ayı boyunca sofraya konulan hindi sayısı 750 bini geçmiyor.
Halbuki hindi eti gıda bakımından önemli ve besleyici bir et.
Dana etinin 100 gramında 18 g protein varken, hindi etinin 100 gramında 25 g protein var.
Dana etinde yağ oranı yüzde 16 iken, hindide yağ oranı yüzde 2.
Kolesterol bakımından da hindi eti diğer etlere göre daha avantajlı. Kolesterol, 100 g dana etinde 92 mg, koyun etinde 110 mg, hindide ise 55 mg.
Hindinin but eti ile dana eti aynı lezzette.
Kişi başı hindi eti tüketimi ABD’de 8 kg, AB ülkelerinde 4 kg dolayında. Bizde kişi başı tüketim yılda yarım kilonun biraz üzerinde.
Hindi eti ucuz fiyatlı
Hıristiyanlar Noel-Christmas yemeklerinde çok sayıda hindi tüketirler. Bizde ise hindi yılbaşı yemeklerinde sofranın vazgeçilmezidir.
Tavuk eti konusu değişik nedenlerle gündeme gelirken hindiden söz eden olmaz. O nedenle ben de her yılbaşı hindinin özelliklerini hatırlatmak için yazarım
Hindi eti özelliklerine karşın ucuz bir et.. Temizlenmiş hindi etinin kilosu marketlerde 11-14 TL arasında satılıyor. Geçen yıl da hindi eti bu fiyatlarda satılıyordu. Bir yılda fiyatlar artmadı.
Türkiye’de eskiden beri köylerde hindi üretilir. Şimdilerde entegre tesislerde çiftliklerde üretim yapılıyor. Entegre tesislerdeki üretimde sağlık şartları kontrol altında oluyor.
İlk entegre hindi tesisi olarak 1955 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Bolu’daki Bolca Hindi ile Alp Hindi en büyük üreticiler. Onları Pınar’ın ve Banvit’in hindi üretim çiftlikleri izliyor.
Hindi eti bütün ve parçalanmış olarak satılıyor. Bizim tüketicimiz donmuş hindi etinden çok tazesini tercih ediyor.