Suriyeli sığınmacıların sayısı 1 milyona yaklaştı. Milliyet’te yayınlanan Burcu Karakaş’ın haberinden öğreniyoruz ki, sığınmacıların sadece yüzde 35’i kamplarda yaşıyor. Kayıt altına alınan 667 bin sığınmacı ise Türkiye’ye yayılmış durumda.
Sığınmacılar, önce sınır illeri ve sınır illerine komşu illerde sosyal ve ekonomik yaşamı olumsuz etkilerken şimdilerde, İstanbul’da Suriyeli sığınmacıların istilasına uğramaya başladı.
İstanbul’un her yanında yeşillik alanlarda, kaldırımlarda çok sayıda aç, fakir Suriyeli sığınmacı görülüyor.
Geçen yılın sonlarında İstanbul Valisi sokaklarda ve parklarda kalan Suriyeli sığınmacıların toplanarak Pendik’teki kampa gönderileceğini söylemişti ama, kısa sürede sokaklardaki ve parklardaki Suriyeli sayısı o kadar arttı ki bunları toplamaya ve de bunlara Pendik kampında yer bulmaya imkan kalmadı.
İstanbul’a akın var
Bir araştırmaya göre şu anda İstanbul’daki Suriyeli sığınmacı sayısı 40 binler dolayında. Ve de giderek artıyor.
Bir başka araştırmaya göre, İstanbul’da yaşayan Suriyeli mülteciler, yoğunlukla Fatih (Küçükpazar ve Balat), Bahçelievler (Şirinevler), Başakşehir (Altınşehir, Bayramtepe ve Şahintepe) ve Gaziosmanpaşa (Sultançiftliği), Esenyurt, Küçükçekmece ve Ümraniye’de yaşıyor. Her bölgede yaşayanların ekonomik durumları ve yaşam koşulları arasında fark var.
İstanbul’a akın son altı ay-bir yıl içerisinde başladı. Gaziantep’te veya Kahramanmaraş’ta kısa bir süre yaşayanlar daha sonra İstanbul’a geliyor. Bazıları Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra doğrudan İstanbul’a geliyor. Gaziantep ve Kahramanmaraş kamplarından ayrılarak İstanbul’a gelenler de var.
Sokaklar sığınmacılarla doldu
İstanbul’daki Suriyeli mültecilerin çoğu ülkeye pasaportla giriş yapanlar. 12.01.2012 tarih ve 95 sayılı genelge kapsamında pasaportla girenlerden ikamet başvurusu yapan ve evraklarını tamamlayan Suriyelilere geçici ikamet izni veriliyor. Fakat İstanbul’da dolanan Suriyelilerin çoğunun ikamet izini yok.
Bu önemli konuda yeterli araştırma yapılmıyor. Tahminlere ve gözlemlere dayalı söylemler var.
Türkiye’de kamplar dışında kalan ve şehirlere yayılan Suriyeli mülteci sayısının en az 500-600 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor. Gene tahminlere göre kamplar dışında Gaziantep’te 200 bin, Şanlıurfa’da 140 bin, Hatay’da 100 bin, Kilis’te 50 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Sadece bu şehirlerde yaşayanların toplamı bile 500 bini buluyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suriye uyruklu 33 bin 148 kişinin Türkiye’de vergi kimlik numarası aldığını açıkladı.
Geçici oturma iznine sahip olmak koşuluyla Türkiye’de vergi mükellefiyeti gerektirecek bir faaliyette bulunan ya da bankalarda bankacılık işlemleri yapmak isteyen yabancı uyrukluların vergi kimlik numarası alması gerekiyor.
Vergi numarası alan Suriyeli mülteciler, işyeri açabiliyor. Herhangi bir işte çalışabiliyor.
Görmezden geliyoruz, görsek de umursamıyoruz ama, Suriyeli mülteciler Türkiye’de şehirlerde sosyal ve ekonomik yapıyı ciddi olarak sarsmaya başladı, sarsacak.