Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

77’nci İzmir Enternasyonal Fuarı geçen (22 Ağustos) Cuma günü açıldı. 7 Eylül’e kadar sürecek.
Bir zamanlar fuar haberleri kamu oyunda ilgiyle izlenirdi. Başbakanlar, ekonomiden sorumlu bakanlar iç ve dış ticaret politikalarına (rejimlerine) ilişkin önemli açıklamaları fuarın açılışında yapardı.
Sanayiciler ve tüccar, fuarda teşhir edilen makine ve teçhizatı, yenilikleri görmek için İzmir’e koşardı. Fuarın açık kaldığı bir aylık sürede değişik şehirlerden insanlar İzmir’e akın eder, otellerde yer bulunmazdı. İnsanlar ilgili olsun olmasın fuarı gezmeye, “dünyanın başka ülkelerinde üretilen, Türkiye’de olmayan malları görmeye”, eğlence yerlerinde eğlenmeye, akşamları müzik dinlemeye, oyun seyretmeye fuar döneminde İzmir’e gitmeye çalışırdı.
O yıllarda ülkede ithalatta büyük sınırlamalar olduğu, döviz bulunmadığı için birçok sanayi ürünü ülkeye getirilemezdi. Önemli makine ve teçhizat ile otomotiv ürünleri ve bazı sanayi malları “Özel Fuar Kotası” (fuar nedeniyle yapılan özel döviz tahsisi) sayesinde ithal edilebilirdi. Fuar kotasıyla ithal edilen mallar tam anlamıyla” kapanın elinde kalır”, bunları satın alamayanlar ise, fuar döneminde “Hiç olmazsa görelim bakalım ne menem şeylermiş” diyerek hayranlıkla seyrederdi.

Haberin Devamı

Fuar, İzmir’e insan çekerdi
Kültürpark içinde her ülkenin “pavyon binaları” (özel sergi binaları) vardı. Her ülke kendi sanayisinin tüm marifetlerini bu binalarda teşhir ederdi.
1980’lerden sonra ithalat tahditleri kalktı. Döviz bulunabilir oldu. Ülke pavyonlarında teşhir edilen makine ve teçhizatı ve malları onların temsilciliğini alan firmalar getirmeye başladı. Yurtdışına çıkma imkânını bulamayan ve yenilikleri fuarda izleyebilen işadamları ve sanayiciler ülke ülke dolanarak her yeniliği yerinde izler oldu.
Öyle oldu, böyle oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın “sebebi hikmeti” yok oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi fuarı sürdürmeye çalışıyor ama, bu fuar eski fuar değil.
Şimdilerde Kültürpark’ta ülke pavyonları yok. Toplam 23 bin sergileme alanı olan 4 kapalı sergi salonu var. Fuara sanayileşmiş ülkeler, ileri teknolojiyi, en son makine ve teçhizatı göstermeye gelmiyor. Gelişmekte olan ülkeler ürettikleri malları satmaya çabalıyor.

Haberin Devamı

Nerede eski fuarlar (!)
Bu yılki fuarın onur konuğu ülke Küba, onur konuğu il ise Karabük. Fuarın teması “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” olarak belirlendi. Türkiye’den ve 57 yabancı ülkeden (252’si yabancı) 1.043 firma katılıyor. Katılan ülkeler: “Arnavutluk, ABD, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, BAE, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Filistin, Gabon, Estonya, Etiyopya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Küba, Litvanya, Macaristan, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Porto Riko, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Sudan, Tayland, Tayvan, Tunus, Ukrayna, Umman ve Venezuela.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi 77’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nı “Uluslararası Kültürpark Festivali” ile birleştirdi. “İzmir Karnavalı” diye de adlandırılan etkinlikler için bandolar, dans ve müzik toplulukları davet edildi. 16 ülkeden 500 dansçının, müzisyen ve sanatçının festivale katılmak için İzmir’e geldiği belirtiliyor.
İzmir Enternasyonal Fuarı 1948 yılında Dünya Fuarlar Birliği tarafından da kabul gören, Türkiye’nin tek “Genel Ticaret Fuarı” idi. Günümüzde artık uzun süreli “Genel Ticaret Fuarları”ndan çok kısa süreli özel ihtisas (meslek ve sektör) fuarları ilgi görüyor.
“Ah... Ah..! Nerede eski fuarlar! Biz gündüzleri pavyonları gezer, akşamları da Kültürpark’ta Zeki Müren’i dinlerdik... Muammer Karaca’yı seyrederdik...” muhabbetleri geçmişte kaldı.
Zaman değiştiği gibi, İzmir Enternasyonal Fuarı da değişti.