Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde 787, Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi’nde 35, İncesu Organize Sanayi Bölgesi’nde 30, Kayseri Serbest Bölgesi’nde 44 işletme üretim yapıyor. Bu bölgeler dışında da çok sayıda işletme var.
Kayseri’de sanayileşmeyi cumhuriyet döneminin önemli devlet yatırımları olan Tayyare Fabrikası ile Sümerbank Bez Fabrikası’nda yetişenler başlattı.
Otuz yıl önce 30 bin olan sigortalı işçi sayısı şimdilerde 180 bini geçti.
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, “Markalaşmaya 15 yıl önce başladık ama şimdilerde Kayseri kadar markası olan şehir yok” diyor.
Kayseri’de çok sayıda firma, ürünleriyle içeride ve dışarıda marka oldu.
Kabloda; Hes Hacılar, Hasçelik, Hedef. Elektrikli ev aletlerinde; Kumtel, Simfer, İtimat, Naturel, Femaş, Mestaş. Makinede; Dener, Güven, Makro, Mekosan, Akdemir. Mobilyada; İstikbal, Bellona, Yataş, Kilim, İpek, Mondi, Kelebek, Aldora, Ladin, Serhat, Ceha, Gürkan, Flekssit. Raf ürünlerinde; Kantarcı, Somçelik, Nuhyaşar. Kapıda; Tuna, Emek, Star, Külça, Karmak, Artpan. Tekstilde; Orta Anadolu, Karsu, Lüks Kadife, Başyazıcıoğlu, Beşler, Silteks, Çetinkaya. Güneş enerjisinde; Ezinç, Özkan, Özgün, Dinler. Gıdada; Gülsan, Kayseri Şeker, Balküpü, Meysu, Oylum, Saray, Ararlar, Çarşıbaşı, Hisar, Pirlioğlu. Pastırma sucukta; Şahin, Başyazıcı, Ünlü, Müslümoğlu, İmamoğlu, Danacıoğlu. Yumurtada; Kaytaş, Etaş Afyon, Tarım Gıda, Erciyes Birlik öne çıkan firmalar.

Üretim seferberliği var
Vali Mevlüt Bilici, “Yenilikçi, girişimci, çalışkan insanıyla Kayseri marka şehir oldu” diyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Kayseri’yi Anadolu’nun cazibe merkezi haline getireceklerini” söylüyor. Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurettin Okandan “Sanayinin rekabet gücünü artırmanın” önemini vurguluyor. Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, “Hedeflerinin istihdamı 200 binin üzerine, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmak” olduğunu açıklıyor. Ticaret Odası Başkan Vekili Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu “Kayseri’nin ihracattaki payının öneminden” söz ediyor. Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, “Topraklarının yüzde 40’ı tarım üretimi için kullanılan Kayseri’de, tarıma dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi modeline bir an önce geçilmesinin önemini” belirtiyor: Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Kınaş, “Kalkınma Ajansı’nın, hibe fonlarının, Kosgeb desteklerinin yeni girişimlerin teşvikini sağladığına” işaret ediyor. OSB Başkanı Ahmet Hasyüncü, “Kayseri OSB’nin yatırımcılar için ilgi odağı olduğunu, 2.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşıldığını” anlatıyor.
Kayseri’ye İstanbul’dan gidince moraller düzeliyor. Herkes işine bakıyor. Üretimi, yatırımı, istihdamı artırmanın çabası içinde. Ekonomik gelişme çok güzel ama, aynı gelişme henüz sosyal alanda kendini gösterememiş durumda.

Sosyal projeler gündemde
Sanayideki gelişme, birikim sosyal hayata henüz yansıtılamıyor. Kayseri Ticaret Odası Başdanışmanı Murat Yerlikhan’ın verdiği bilgiye göre Kayseri yaşam kalitesi sıralamasında 81 il arasında 35’inci sırada. Eğitimde 35’inci sağlıkta 18’inci, kent yaşanabilirliğinde 61’inci, sanatta 26’ncı, ekonomide 34’üncü sırada.
Kayseri 4 bin yıl önce Anadolu ticaretinin merkezi imiş. Hititler, burayı başkent yapmış. Asurlar, Romalılar buraya medeniyetlerinin damgasını basmış. Yunanlılar yıllarca bu şehirde yaşamış. Her gün Kayseri’nin içinden geçip giden 500 bin kişi var.. Bu insanlar, Ürgüp’e, Göreme’ye gidiyor... Kültepe’ye gidiyor.
Halbuki Kayseri’nin içinde ve yakınında da insanların ilgisini çekecek şeyler var.
Kayseri’de yaşayan gazeteci dostlarım Güneş Doğdu ve Mahmut Sabah iki olumlu gelişmeden söz etti. Kayseri’deki Erciyes (1969), Melikşah (1981), Nuh Naci Yazgan (2009) ve Abdullah Gül (2010) üniversiteleri şimdilerde sanayi ile işbirliğine eğilmişler. Bu işbirliği ekonomi kadar sosyal gelişmeye de destek verecek.
Belediye, Kayseri Mahallesi, Kaleiçi Kültür Merkezi ve Arkeoloji Müzesi, Anadolu Harikalar Diyarı, Türk Tıp Tarihi, Selçuklu ve Milli Mücadele müzeleri ile Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi projeleri gibi kültürel, sosyal ve sportif amaçlı projelere önem vermeye başlamış.