Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


İstanbul Müftülüğü'nden aldığım bilgilere ve de din kitaplarından okuduklarıma dayalı olarak sayın okuyucularıma kurbanlık hayvanın nasıl kesileceğini, etinin nasıl dağıtılacağını anlatacağım.
1) Kurbanın sahih (ayıpsız) olmasının şartları:
a) Kurban edilecek hayvanın kurban olmasına mani kusurların bulunmaması.
b) Kurbanın vaktinde kesilmiş olmasıdır.
Kurban kesme günleri, bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra olmak üzere bayramın ilk üç günüdür. Arife günü veya bayramın ilk üç gününden sonra kurban kesmek, kurban sayılmaz.
2) Kurbanın rüknü (temel direği):
Kurbanın rüknü, kurban edilmesi caiz olan hayvanlardan birini kesmektir. Hayvanı kesmeden canlı olarak veya bedelini yoksula vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bu ancak sadaka olur.
Yalnız kurban kendisine vacip olan kimse, satın aldığı kurbanı herhangi bir sebeple kurban günlerinde kesmez veya hiç kurban almaz ise kurban günleri geçtikten sonra, bu kimse kurbanlık hayvanın kıymetini fakirlere sadaka olarak verir. Satın alıp kesemediği kurbanını canlı olarak da fakire verebilir.
3) Kurbanı kimler keser?
Kurbanı, kesebiliyorsa kendisi, kesemiyorsa ehil olan birisine vekalet vermek suretiyle kestirir ve kendisi de orada ise hazır bulunur.
4) Kimlerin kestiği helal olur?
Aşağıda yazılı olanların kestiği helaldir:
a) Müslüman olan erkek ve kadın.
b) Ehl - i kitap olan, yani peygamberlerden ve semavi kitaplardan birine inanmış olan (Yahudi, Hıristiyan vb.) bunların, bir İslam ülkesinde yaşamış olmalarıyla kendi ülkelerinde olmaları arasında bir farkı yoktur.
5) Kurban nasıl kesilir?
Hayvan, incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine eziyet edilmeden yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:
Ayet - i kerimesiyle... duayı okur ve... Allahüekber, Allahüekber, lailahe illallahü vellahüekber, Allahüekber velillall'i - hamd. Bismillah Allahüekber, diyerek ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.
Bu ayet - i kerime ile duayı okumadan sadece... Bismillahi Allahüekber, yahut ...Bismillah veya da ...Süphanellah dese, hepsi caizdir.
Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla iki şah damarının kesilmesi gerekir.
Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar. Sonra da dua ederek Cenab - ı Hak'tan dileklerde bulunur.
6) Kurban eti nasıl taksim edilir?
Deve ve sığır gibi hayvanlar ortaklaşa kurban edildiğinde etleri ortaklar arasında tahmini olarak değil, tartılarak taksim edilir. Ancak bir ailenin fertleri için kurban edilecek olursa bunun etini taksim etmeleri gerekmez.
Diğer taraftan ortaklaşa kurban kesenler kurban etini tamamen yoksullara dağıtacak veya bir kuruma verecek olurlarsa bu takdirde de kurban etini taksim etmeleri gerekmez.
Kurban etinin hepsini yoksullara sadaka olarak dağıtmak veya kendisi ve çoluk çocuğu için alıkoymak caiz ise de, en uygun olanı; kurban etini üçe taksim edip; birini, kurban kesemeyen yoksullara sadaka olarak dağıtmak, bir bölümünü de akraba, tanıdık ve komşulara ikram etmek, birini de kendi çoluk çocuğu ile yemektir.
Müslüman olan komşulara kurban etinden hediye etmek caiz olduğu gibi, Müslüman olmayan komşulara da vermek caizdir.
Şayet, kurban kesen kimsenin çoluk çocuğu kalabalık ve hali vakti de çok iyi değilse bu takdirde kurban etini sadaka ve hediye olarak dağıtmayıp tamamını çoluk çocuğu için alıkoyması daha uygun olur.
Çünkü kan akıtmakla kurban vecibesi yerine getirilmiştir.
7) Kurban derisi
Kurban derisi, kurbanın bir parçası olduğundan bir fakire sadaka olarak verilir. Satılması caiz olmadığı gibi, kurbanı kesene kasap ücreti olarak da verilmez.



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr