Kurtalan'ın "kara bahtı, kem talihi"ni, kaymakamlığın kurduğu kilim atölyesi değiştirdi.
Bir kilim atölyesi Doğu Anadolu'da bir şehrin yüzünü nasıl güldürür? Üç - beş kuruşluk imkan ve de birilerinin öne atılmasıyla bir şehrin kaderi nasıl değişir? Sayın okuyucularıma bunları hikaye edeceğim.
Kurtalan, Siirt'e 23 kilometre uzaklıkta, demiryolunun Doğu'daki en uç noktasında kurulan bir "istasyon" şehri... Dağdaki "Garzan" halkı ovaya indirildi. Demiryolu istasyonu çevresi iskana açıldı. Ve de Kurtalan şehri ortaya çıktı. Merkezde 25 bin, köylerde 25 bin nüfus var. Terörde bolca göç aldı. Şimdilerde asayiş "berkemal". Gündüz, gece insanlar emniyet içinde.
Şehirde özelleştirilen bir çimento fabrikası var. Başkaca sanayi tesisi nedir diye sual ederseniz, un fabrikasından başka bir şey yok. Kurtalan halkı tütün eker, hayvan besler işte o kadar. Şehirde zaten işsizlik vardı, göçle gelenlerle işsizlik arttı mı arttı.
Kurtalan'ın kaderini değiştiren adım 1997 yılında atıldı. Siirt Valisi'nin teşviki ile Kurtalan Kaymakamı Nevzat Taşdan, Kurtalan'da bir kilim atölyesi açmak için yola çıktı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan sağlanan 2 milyar 520 milyon lira para ile (lütfen para miktarına dikkat buyurunuz ve de Doğu Anadolu'da ne ölçüde paranın ne büyük işlere kapı açtığını öğreniniz) kilim atölyesi kuruldu. Afyon'dan getirilen iki kilim ustası yüzde yüz kök ip boya atölyesi inşa etti. Kilim tezgahı yaptırdı. Genç kızlara kurs açtı. Üç yılda kilim, Kurtalan'ın en önemli ekonomik faaliyet konusu haline geldi.
Kurtalan'daki kök ip boya atölyesi Güneydoğu'nun tek kök boya atölyesi olarak hem çevrenin talebini karşılıyor hem de Çankırı, Erzurum, Tokat, Sivas, Rize, Adana, Iğdır'a ip satıyor.
Kaymakamlığın çabası ile kilim atölyesi yanında bir de konfeksiyon atölyesi kuruldu. Şimdi dördü köylerde, toplam yedi atölyede genç kızlarımız kilim dokuyor. Yaklaşık 300 ailenin evine her ay yaklaşık 300 milyon lira para giriyor.
Kurtalan çarşısı, kilim dokuyan kızlar çarşıya çıkınca bayram ediyor. Çünkü kilim dokuyan kızlar hem ailelerine, hem Kurtalan ekonomisine hayat veriyor.
Bütün sorun pazarlamada... Şimdilik pazarlamaya da kaymakamlık yardımcı oluyor. Kaymakamlık broşür bastırıyor, bölgesel fuarlara katılıyor. Pazarlamada başarı kazanılır, talep artar ise, kilimcilik evlere kayacak, köylere yayılacak.
Projeyi başlatan Kurtalan Kaymakam'ı Nevzat Taşdan, bir yıl süre ile İngiltere'ye eğitime gönderildi. Şimdilerde kaymakamlığa eski Tillo, yeni Aydınlar Kaymakamı Ahmet Sucu vekalet ediyor. Ahmet Sucu 1991 Mülkiye mezunu genç bir kaymakam. "Bizim buralar çok güzeldir. Geliniz, görünüz... Tenis kortlarımız, yüzme havuzumuz bile var..." diyor.
Memduh Yaşa Hocamız "Siirt"lidir. Ahmet Sucu'nun kaymakamlık yaptığı Tillo'nun "Şark'ın kültür merkezlerinden biri" olduğunu söyler. Tillo'da "münevver şeyhler" yetişmiştir. Şeyh Fakirullah Efendi'ye mürid olarak Tillo'ya gelip yerleşen İbrahim Hakkı Efendi'nin kasidesi meşhurdur: "Hak şerleri hayreyler / Zannetme ki gayr eyler / Arif anı seyreyler / Allah görelim neyler / Neylerse güzel eyler - Her dilde anın adı / Her canda onun yadı / Her kuladır muradı / Mevla görelim neyler / Neylerse güzel eyler..."
Kök boyalı Kurtalan kilimleri ile ve de bu güzel proje ile ilgileniyorsanız, Kurtalan Kaymakamlığı'nı veya Kurtalan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nı arayınız. Telefonu (484) 411 20 94'tür.
Kaymakamın öncülüğünde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın sınırlı kaynakları ile Kurtalan ekonomisini canlandırmak için geliştirilen tek proje kilim projesi değil. Kilim atölyesinin yanında konfeksiyon atölyesinde askeri tip elbise, parka, kazak, gömlek de üretiliyor.
Seracılığı başlatmak ve geliştirmek için 40 sera, fıstıkçılığı geliştirmek için 52 bin fıstık fidanı, koyunculuğu geliştirmek için 500 damızlık dağıtıldı.
İş yapmaya arzulu kaymakamların gayreti ile sınırlı imkanlara rağmen devletin gerice yörelerde ekonomiyi canlandırmak için neler başarabileceğini görmek istiyorsanız Kurtalan'a gidiniz.
Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr