Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Ankara'daki Mülkiyeliler 70 yıl önce 1929 yılının 4 Aralık günü okullarının kuruluş yıldönümünü kutlamak için bir araya geldi. Sonra, bu toplantılar her yıl 4 Aralık'ta tekrarlanır oldu. Kutlamalara Ankara'daki "sivil ve askeri erkan"ın katılması "adet" haline geldi. 4 Aralık 1934 tarihinde Ankara Palas'taki toplantıya katılanlar arasında Millet Meclisi Başkanı (Kazım Özalp), Başbakan (İnönü), İçişleri Bakanı (Şükrü Kaya) ve Adalet Bakanı (Şükrü Sacaoğlu), Maliye Bakanı (Fuad Ağralı), Ulusal Korunma Bakanı (Milli Savunma Bakanı, Zekai Apaydın), Fırka'nın (CHP'nin) Genel Katibi Bay Recep (Peker) vardı.
Toplantıda genç Mülkiyeliler adına konuşan Reşid Şerif (Egeli) şunları söyledi:
"Çalışma yoluna, içimizde tek bir dilekle atılıyoruz. Bu dilek de Budunum'un (soyumun) başına geldiği günden beri en iyiyi ve en doğruyu gösteren Büyük Önder'in, Atatürk'ün çizdiği yolda yürümektedir. Büyük Başkan'ın evvelki yıl buyurdukları gibi, en yaşlısı ile en genci ateşlilik yarışında başabaş olan biz Mülkiyeliler eyi olan, doğru olan bu yoldan ne kadar zor da olsa güçlükleri, ne kadar aşılmaz ve yenilmez bulunsa da yılmadan ve yorulmadan ileriye, eyiye doğru yürüyeceğiz.
Söz veriyoruz, bu Yurd için, bu Toprak için, seve seve ölünceye kadar uğraşacağız."
Konuşmadan sonra Mülkiyeliler, hep birlikte Mülkiye Marşı'nı söyledi: ".... Sel durur, yangın söner elbet bir gün ey vatan / Süslenir, oynar yarın, dün ağlayıp matem tutan / Ey vatan göz yaşların dinsin, yetiştik çünkü biz. / Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz / Ey vatan göz yaşların dinsin, yetiştik çünkü biz."
O akşam Mülkiyeliler adına 1909 mezunlarından Adalet Bakanı Şükrü'nün (Saracoğlu), "Atatürk'e yürekten inanan ve imanla bağlı" Mülkiyeliler adına çektiği telgrafı Atatürk şöyle cevapladı:
"Sizlere güvenim büyüktür. Ulus sizinle öğünür. Candan sevgiler. Atatürk."
O yıl Atatürk'ün direktifleriyle Başvekil İsmet İnönü TBMM'ye bir kanun tasarısı sundu. ".... Mülkiye'yi Ankara'da onun mazisine yaraşır biçimde yeniden teşkilatlandırmak" için 1935 ve 1936 yılları bütçelerinden ayrılacak ödenek ile Cebeci'de bir Mülkiye binası yapılması için kanun çıkarıldı.
Mülkiye, 1936 yılında İstanbul'dan Ankara'ya taşındı. O yıldan sonra her 4 Aralık, Mülkiye'nin kuruluş günü olarak Mülkiye'nin konferans salonunda kutlandı. İsmet İnönü ölene kadar bu kutlamalara katıldı. "Sivil ve askeri erkanın" tamamı bu toplantıları kaçırmamaya özen gösterdi...
Bugün gene 4 Aralık... Mülkiyeliler gene okullarının 140'ıncı kuruluş yıldönümünü kutlamak için bir araya gelerek "vatan, millet" nutku atacak... Ama bu toplantılara tepe yöneticilerin ve politikacıların çoğu eskisi gibi ilgi göstermeyecek... Çünkü Türkiye'de Mülkiyeliler kendilerine biçtikleri "vatan kurtarma" yolunda dosdoğru yürürken, öbürleri başka yollara yönelmeyi tercih etti.
Mülkiyeliler, Osmanlı döneminde "devlet"e, Cumhuriyet döneminde Atatürk ilkeleri doğrultusunda "çağdaş Türkiye" arayışına sahip çıkmanın sorumluluğunu sürdürüyor.
Mülkiyelileri bu misyona soyunduran, 140 yaşına basan mektepleridir. Mülkiye mektebi, Türkiye'de çizgisini, gücünü, etkinliğini 140 yıldır korumuş, azaltmayıp güçlendirmiş ender müesseselerden (kurumlardan) biridir.
Şimdilerde Mülkiye'ye her yıl sadece 350 yeni öğrenci alınıyor. Öğrenciler ortalama 60 kişilik sınıflarda eğitim görüyor. Mülkiye'yi tercih edenler giriş sınavlarındaki en başarılı öğrenciler. Yabancı dil hazırlık sınıfı dışında 4 yıl boyunca mesleki yabancı dil dersleri veriliyor. Tuvaletleri hariç her odası internete bağlı. Öğrencilerin tamamı internete bağlı 3 bilgisayar laboratuvarı var. 43 profesör, 11 doçent, 17 yardımcı doçent ile yabancı dil eğitimi veren 25 öğretim görevlisi yanında 67 araştırma görevlisi öğrencileri yetiştirmek için çaba gösteriyor. Dekan Prof. Dr. Celal Göle'nin yönetiminde Mülkiye çizgisini yukarı çekmeyi sürdürüyor.
Bazılarının "bürokrasiden Mülkiyelilerin kökünü kazımak lazım" demelerine, bazılarının "bu Mülkiyelilerin kafaları vatan kurtarmaktan başka konuda çalışmaz" demelerine rağmen, bunları söyleyenler kamu kesiminde de, özel kesimde de Mülkiyelilerin desteği olmadan işleri yürütemiyor.
Ocak'larının 140'ıncı yılında Mülkiyelileri "devlete, halka, Atatürk ilkilerine ve çağdaş Türkiye arayışına" sahip çıkma azimlerini sürdürdükleri için kutlarım.



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr