New York
Geçen perşembe açılan 3’üncü New York Frize Sanat Fuarı bu akşam kapanıyor. Fuara önceki yıllarda Türkiye’den Rampa ve Rodeo galerileri katılmıştı. Bu yıl Leyla Tara Suyabatmaz’ın Rampa’sı yanında fuara katılan ikinci Türk galerisi Derya Demir’in NON galerisi oldu. Koskoca fuarda iki kadın galericimiz var.
Rampa’da yönetici Esra Sarıgedik Öktem, Gülsün Karamustafa, Nilbar Güreş, Erinç Seymen ve Ergin Çavuşoğlu’nun eserlerinin ilgi gördüğünü söylüyor. NON’da Meriç Algün Ringborg’un bir video işi ile renkli cilt kapağı bezlerinden yaptığı yerleştirmeleri sergileniyor.
New York’taki Paul Kasmin Gallery’nin standında Taner Ceylan’ın yeni deseni sergileniyor.. Büyük boy ve büyük emekle hazırlanan eserin sanatseverlere takdimi için Taner Ceylan ile yapılan söyleşiyi dinledik.
Londra’dan New York’a
Frize sanat fuarı New Yorklular için yeni ama büyük ilgi çeken bir etkinlik.
Frieze (lügat anlamı “frieze”- perde ile korniş arasından dekoratif amaçla sarkıtılan ağır kumaş), 1991 yılından bu yana Londra’da yayımlanan bir sanat dergisinin ismi.
Dergiyi yayımlayanlar, Amanda Sharp ve Matthew Slotover ile onlara sonradan katılan sanatçı Tom Gidley, 2003 yılı ekim ayında, Londra’da Regent Park’ta, 5.500 metrekare çadır kurarak bir çağdaş sanat fuarı düzenlemişler. Bu fuar ilgi görünce her yıl tekrarlanır olmuş. Fuarı düzenleyenler Oxford’da öğrenci iken tanışmışlar. Fuarı düzenlerken seçici olmaları, sergilenen eserlerin kalitesini de etkiliyor. Londra’daki fuarlara yaklaşık 160 galeri katılıyor. 2008 yılından bu yana da Deutsche Bank bu etkinlikleri destekliyor.
New York’taki Frieze Fuarı, Londra’daki bu organizasyonun uzantısı.
Fuar için Randall adasında çadır kuruluyor. Randall adası, New York’un çevresindeki su yollarından East River diye anılan nehrin kenarında, yemyeşil, geniş bir alan. Gemiyle veya köprüyü geçerek karayolundan da ulaşılıyor. Fuar çadırı 23 bin metrekare kapalı alana sahip. 1.5 milyon dolara mal olmuş. Tabandan ve yukarıdan havalandırmalar üfürüyor. Çadırın yüksekliği 8 metre. Tentenin beyaz kumaşı gün ışığını içeri yansıtıyor. Doğal ve yumuşak ışıklandırma eserlerin en iyi şekilde izlenmesine imkân veriyor. İçeride 30’dan fazla ülkeden gelen sanat galerileri tarafından kiralamış 190 gösteri alanı var.
Galeriler, gösteri alanı kirası olarak (açılış günü) ve 4 sergi günü için on binlerce dolar ödüyorlar. Serginin giriş bileti ise 43 dolar.
Her ülke sanatı destekliyor
Sanat dünyasının giderek globalleştiği bir dönemde, koleksiyonerlerin şehir şehir, galeri galeri gezecek yerde, farklı ülkelerdeki ve şehirlerdeki galerilerin toplu olarak katıldıkları bu tür fuarlarda ve sergilerde eser seçmeyi tercih ettikleri belirtiliyor.
Koleksiyonerler ve sanat eseri alıcıları yanında, her yaştan, her gelir grubundan sanatseverler de görgülerini ve bilgilerini artırmak, yeni sanatçıları keşfetmek arayışında bu tür fuarlara ve sergilere ilgi gösteriyorlar.
Gönül ister ki, bu tür uluslararası sanat etkinliklerine daha çok Türk galerisi katılsın. Böylece Türk sanatçıların yurtdışında daha çok tanınsın. Ama görülüyor ki, bu tür fuarlara katılmanın maliyeti yüksek. Acaba, tekstil, moda fuarlarına katılanlara devletin verdiği destek kadar bir destek, sanat fuarlarına katılan galerilere de verilemez mi?