Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Polonyalılar bize 3 çadır gönderdi. Maalesef bizler bu 3 çadıra gereken önemi veremedik. Pazartesi sabahı da çadırları söküp geri yollayacağız.
Polonya'dan gelen çadırlar deprem çadırı değil, Viyana'yı kuşatan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın çadırları. Bu çadırlar 29 Haziran'dan bu yana İstanbul'da Sultanahmet'te İbrahim Paşa Sarayı'nda sergileniyor. Sergi 20 Eylül Pazartesi günü kapanıyor.
İbrahim Paşa Sarayı'ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sadece 3 çadır sergilenmiyor. Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer Hanım'ın Polonya'da 26 müze, arşiv, kütüphane ve kilise hazinesinden toplayıp getirdiği 400 parça eser var.
Bunlar, 50 bini süvari, 350 bin kişilik ordusu ile Viyana'yı kuşatmaya giden Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Viyana önlerinde bıraktığı eşyalar. Paşa, Viyana'yı ele geçireceğinden o kadar emin ki, şehre girdikten sonra düzenlenecek zafer şenliklerini düşünerek en süslü, en görkemli eşya ve silahları, ordunun peşinden gelen ve ağırlıkları taşıyan 50 bin arabaya yükleyip oralara götürmüş. Sonra da Viyana'nın kapısının önünde bırakıp dönmüş.
Paşa'ya karşı Viyana önünde savaş veren Avrupa orduları ortak kumandanı Lehistan Kralı Üçüncü Jan Sobieski, Osmanlı ordusunun savaş ganimetlerini yağma ettirmemiş. Toplayıp ülkesine taşımış.
Polonya'nın başına dünya kadar dert gelmiş, ülke paylaşılmış, tekrar toparlanmış, derken istilaya uğramış ama Polonyalılar 1683 yılından bu yana 316 yıldır Türklerin Viyana önlerinde bıraktıkları çadırları, eşyaları muhafaza etmiş.
İşte, İstanbul'da ecdadımızın bu eserleri sergileniyor... Ne yazık ki halkımız gereken ilgiyi göstermiyor. Girişteki görevlilere sordum. Günde yüz - iki yüz kişi sergiyi geziyormuş. Demek ki bugüne kadar bu eserleri en fazla 9 - 10 bin kişi görebildi. Yurtdışında Türkiye ile ilgili bir sergi açıldığında insanlar müzenin önünde yağmur altında kuyruğa giriyor. Biz her şeye olduğu gibi tarihimize de ilgi duymuyoruz.
Dr. Nazan Ölçer'in 26 ayrı yerden toplayıp getirdiği bu 400 parça Osmanlı eseri arasında neler yok ki...
Bunların hepsi geldikleri yere gidecek, dağılacak... Bir daha bunları toplu halde görme şansı olmayacak...
Allah razı olsun Fako İlaç Firması'nın sahibi Kaya Turgut destek vermiş de büyük boy 426 sayfalık bir katalog hazırlanmış. Sergilenen tüm eserlerin resimleri kataloğa konulmuş. Hiç olmazsa kalıcı bir belge ortaya çıkmış.
Bu benim sergi ile ilgili ikinci yazım. Sergiyi çok kişinin görmesini istiyorum.
İstanbul'da oturan, İstanbul'a yolu düşen sayın okuyucularım... Bugün ve yarın son günler... Çoluğunuzu çocuğunuzu alıp Sultanahmet'e gidip Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki sergiyi geziniz. Pazartesi günü ne var ne yok ise toplanıp, Polonya'ya geri gönderilecek...