Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alaçatı, İzmir’e 80 km uzaklıkta, çoğu 1850-1890 yılları arasında yapılmış ve bugüne kadar yıkılmadan ayakta kalmış 1300 taş evi ile son yıllarda giderek ilgi çeken şirin bir ilçe.
Özelliği, en sıcak mevsimde bile hafif esen rüzgârı. Bu nedenle yelkenciler ve sörfçüler denizini çok seviyor.
Ama, eski Alaçatı denizden uzağa kurulmuş. Şimdi (2004 yerel seçimleriyle CHP listesinden göreve gelen) Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın çabalarıyla, denizden içeride inşa edilen “Eskiye dönük eski Alaçatı” korunurken, denizin kenarında “Yeniye dönük yeni Alaçatı” inşa ediliyor.
Ama yeni Alaçatı’nın bir özelliği var. ”Port Alaçatı” projesi kapsamındaki yeni Alaçatı, deniz doldurulup alan yaratılarak değil, denizi 4 metre derinliğinde, 50 metre genişliğinde kanallarla içeriye taşıyarak inşa ediliyor. Bir kanal kenti yaratılıyor. İsteyen evinin önündeki rıhtıma teknesini, yelkenlisini bağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Port Alaçatı “Eski ağza yeni tat”

Deniz karaya taşınıyor
Kanal kentinde ve yamaç evlerinde yaşam 3 yıl önce başlamış. Marinası, Port Oteli, lokantaları işliyor. Arıtma suyu sayesinde evlerin çevresi yemyeşil olmuş. Hedef, 10 yıl içinde 500 evlik yeni Alaçatı’nın kurulması. Her yıl 50-60 ev yapılıyor. Bu evlerde yaşam başlıyor.
Port Alaçatı’daki her bir evin projesi farklı. Bu proje Güney Fransa’nın ünlü tatil kenti Port Grimaud’dan esinlenmiş. Master plan da o projenin ünlü mimarlarına aitmiş.
Proje kapsamında 18 delikli bir golf alanı, rüzgâr enerjisi yatırımı, termal sağlık tesisleri, spor tesisleri, kültür tesisleri var.
Projenin lideri Alaçatı Belediyesi. Alaçatı Belediyesi bu projeyi hiçbir kaynak aktarmadan gerçekleştirmekle kalmıyor, proje çerçevesinde yapılan evlerden payına düşenleri değerlendirerek kaynak elde ediyor.

Belediye yıkıcı değil yapıcı
Projenin fikir babası ve uygulayıcısı mimar Aykut Mutlu’yu yıllar önce Ankara’daki projeleriyle tanıdım. Aykut Mutlu, 1969 yılında Mesa inşaat firmasını kurdu. Başarıya ulaştırdıktan sonra ayrılarak deneyimlerini kamu sektöründe değerlendirme arayışında kamu hizmetine girdi. Ankara’da Ankara Belediyesi ile kamu ve özel sektör girişimi güç birliğinin ilk ve başarılı uygulaması Portakal Çiçeği Vadisi projesini, daha sonra Bursa’da Bursa Belediyesi ile Zafer Plaza projesini gerçekleştirdi.
Port Alaçatı projesi de Alaçatı Belediyesi ve özel sektör ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Port Alaçatı projesinden sağladığı kaynaklarla ve Aykut Mutlu ile ekibinin proje desteğiyle Alaçatı girişindeki Uğur Mumcu Bulvarı’nı yeniden düzenlemiş. Bulvarın iki yanındaki gecekondu mağazalar temizlenmiş. Alaçatı’da taş ev mimari ile uyumlu yerel taşlarla 32 dükkân, bir meydan ve meydanın altında 250 araçlık otopark yapılmış.
Geçen hafta sonu Belediye Başkanı’yla tanıştım. Birlikte şehri gezdim. Çay içtim. Alaçatı için projelerini anlattı. En beğendiğim icraatı, plastik masa ve iskemleleri, renkli güneşlikleri yasaklamış. Sokaklar bakımlı, tertemiz. Altyapıya önem veriyor.