Her şehir için üniversite önemli, ama Rize için çok çok önemli. Rize’nin geleceği iki önemli gelişmeye bağlı: (1) Çay üretim alanlarının kısa sürede organik tarım alanına dönüştürülmesi ve Rize’deki toprakların bütünüyle organik tarım üretimine geçmesi, (2) Üniversitenin ve üniversiteye bağlı sağlık ve araştırma birimlerinin geliştirilmesi.
Rize’de bugüne kadar ağır sanayi gelişmemiş. Bundan sonra da gelişemez. Belki bu çevre bakımından Rize’nin avantajı. Turizm gelişebilir ama, şehri tek başına besleyemez. Lojistik merkezi olmak için toprak yok. Geriye kalıyor çay üretimi.
Rize Üniversitesi 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak kuruldu. 2012 yılında ismi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi oldu.Üniversitede 44’ü profesör 750 öğretim elemanı var. 14 bin öğrenci eğitim görüyor.
Üniversite şemsiyesi altında 11 fakülte, 3 enstitü, 7 yüksek okul, 7 meslek yüksek okulu, 7 araştırma enstitüsü faaliyet gösteriyor.
Üretime dönük eğitim
Rize’de yer sorunu önemli. Bu nedenle üniversite birbirinden uzak 11 yerleşkede faaliyet gösteriyor. Ana yerleşkede yer darlığından binalar üst üste yığılmış durumda.
Üniversiteyi gezdim. Rektör Prof. Dr. Akif Yılmaz ile konuştum. Rektör tıp doktoru. Üniversitenin Tıp Fakültesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi en fazla büyüyen ve gelişen bölümleri.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kalp ve kanser hastalıkları ile beyin cerrahisi alanlarında bölgenin ihtisas hastanesi olmuş.
Rizelilerin desteği lazım
Benim gücüm olsa, üniversitede tarım ve hayvancılık eğitimi verecek, bu konuklarda deneme çiftliklerinde araştırma ve geliştirme yapacak, bölgede var olan silah sanayi ile ilgili teknolojiyi ve de çağdaş teknolojileri araştırıp geliştirmeye önem verecek bölümlerin kurulmasına ve geliştirilmesine önem verirdim.
Bunları uzun uzun neden yazıyorum? Üniversite, Rize için çok çok önemli. Rize’nin geleceğini üniversitenin büyümesi, gelişmesi, doğru alanlarda doğru eğitime ve araştırmaya yönelmesi belirleyecek. Rektör başarılı.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi gelişmiş. Ama daha fazla gelişmeli. Üniversite, adını taşıdığı R. T. Erdoğan’ın daha fazla kişisel ilgi ve desteğine muhtaç. Devlet imkanlarına destek amacıyla kurulan üniversite geliştirme vakfına imkanı olan Rizeliler gereken ilgiyi göstermiyor.
(R. T. Erdoğan ile tanışıklığım olsa idi, “Ayda bir adınızı taşıyan üniversiteyi ziyaret ediniz. Öğretim üyeleri ve öğrencilerle sohbet ediniz. Üniversite ne kadar gelişir ise, baba ocağınız Rize de o kadar gelişir” derdim.)