Ekonomide büyümenin dinamiği sanayidir. Sanayide üretim artışı ekonominin tamamına iyilik getirir. Sanayide işlerin nasıl gittiğini, Merkez Bankası’nın izlediği aylık kapasite kullanım oranlarından ve de TÜİK’in aylık sanayi üretim endekslerinden izliyoruz.
Kapasite kullanım oranları ortalaması 2012 yılının ilk 4 ayında yüzde 74.9 iken, 2013 yılının aynı döneminde yüzde 73.6’ya gerilemişti.
TÜİK’in nisan ayı sanayi üretim endeksleri yayınlandı. Eskiden tek bir endeks vardı.
Şimdi 3 farklı endeks yayınlanıyor. Bu 3 farklı endekse göre de değişim oranları farklı oluyor.
- Klasik endekse göre sanayi üretiminin değişimi
- Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış endekse göre sanayi üretiminin değişimi
- Takvim etkisinden arındırılmış endekse göre sanayi üretiminin değişimi
Seç seç al
Bu 3 farklı endeksteki farklı değerler kafa karıştırıyor:
- Klasik endekse göre nisan ayı endeksindeki artış, sanayi için yüzde 4.6, imalat sanayi için yüzde 4.9 oranında.
- Mevsim ve takvim etkilerinden
arındırılmış endekse göre artış, sanayide yüzde 1.3, imalat sanayinde yüzde 1.4 oranında.
- Takvim endeksinden arındırılmış endekse göre sanayide artış yüzde 3.4, imalat sanayinde
yüzde 3.6 oranında.
Yılın ilk
4 aylık dönemine ait toplu değerlemeler de farklı:
- Yılın ilk 4 ayındaki klasik sanayi endeksi rakamlarına göre, geçen yılın ilk 4 ayında bir yıl önceye göre sanayi üretimi artışı yüzde 3.5 iken, bu yıl yüzde 2.1 oldu.
- TÜİK mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekslerde sadece aylık değişimleri veriyor. Bu aylık değişimlerden hareketle hesaplanan ve yılın ilk
4 ayındaki gelişmeyi sergileyen değişim oranlarına göre, toplam sanayi endeksindeki artış, 2012 yılında yüzde 2.7 iken, bu yıl yüzde 2.6 oldu.
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi endeksi, 2012 yılının ilk 4 ayında yüzde 1.9 oranında artmış iken, bu yıl yüzde 3.7 oranında arttı.
Bu da bir başka endeks
Milli gelir hesaplarında ise, sadece takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi verileri esas alınıyor. Bu verilere “katma değerdeki değişim” eklenerek büyüme hesabı yapılıyor.
Yılın ilk 3 ve 4 ayına ait takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi değişimleri, bu bakımdan önemli. Takvim etkisinden arındırılmış endekste, toplam sanayi üretiminin geçen yılın ilk 3 ve 4 aylık dönemlerine göre azaldığı, imalat sanayi üretiminde ise artış gerçekleştiği anlaşılıyor.