Dahilde işleme izin belgelerine göre, ihraç ettikleri ürünlerde ithal girdisi kullanan sanayi kollarında ithalata bağımlılık oranı Ocak 2012’de yüzde 58.5 iken 2013 yılında yüzde 62.1’e yükseldi.
Açık anlatımıyla 2013’de 100 dolarlık ihracat geliri elde etmek için sanayicimiz 62.1 dolar tutarında ithalat harcaması yapıyor. Umut Oran (1963) Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili rakamları derlemiş. Bu yazıdaki bilgileri Oran’ın notundan aktarıyorum. Oran, Bolu’da 300 çalışanı olan Domino Tekstil’in kurucusu. Uzun yıllar Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nde ve odalarda çalışan, neyin ne olduğunu bilen bir sanayici. 2011 seçimlerinde CHP listesinden İstanbul milletvekili seçildi. Şimdilerde ekonomiyi Ankara’dan izliyor.
Bunlar ihracatçının rakamları
DİR izin belgeleri ile ihracatçılar, belli bir ihracat taahhüdünde bulunarak, ihraç ürünlerinin üretimi için yapacakları ithalat miktarını bildiriyor. İhracatçıya ihracat teşviki olarak bu ithalatı vergisiz ve harçsız gerçekleştirme olanağı sağlanıyor.
Ekonomi Bakanlığı tarafından ocakta düzenlenen söz konusu izin belgeleri kapsamında 653 firma 4.8 milyar dolarlık ihracat taahhüdünde bulundu. İhraç edilecek malların üretimi için 3 milyar dolarlık ithalat izni aldı. Sanayiciler Ocak 2012’de ise 3.3 milyar dolarlık ihracat için 1.9 milyar dolarlık ithalat izini almışlardı. Bir yılda ithalata bağımlılığın yüzde 58.5’ten yüzde 62.1’e yükselmesi dikkati çekmekte.