Bu sütunda 4 Şubat 2013 tarihinde şunlar yazılmıştı:
* Bütçeye gelir sağlama arayışında hükümetin illa da köprüleri ve otoyolları özelleştirmesi (satması) gerekmez.
Bu satıştan beklenen gelir, köprü ve
otoyol geliri karşılığı çıkarılacak borç senetleri ile kolayca sağlanır.
* Bütün bunlara rağmen satış yapılacak ise kamu varlıklarının değerinin altında satılmaması gerekir. Bu açıdan Başbakan Sayın Erdoğan’ın müdahalesi geç kalmış olsa da yerinde bir müdahaledir.
* Kaldı ki, karayolu ve geçiş haklarının satışı, imtiyaz ve iltizam olarak adlandırılır. Satılan köprüler ve karayolları devlet tarafından vergi gelirleri ile yapılmıştır. Devletin Karayolları adında başarılı bir birimi vardır. Bu birim, yılların birikimi ve teşkilatlanması ile köprülere ve yollara
çok iyi bakmakta, yenilerini yapmakta, yaptırmaktadır.
Köprüleri ve otoyolları satın alacakların benzer bir teşkilatı kurarak aynı kalitede kamu hizmeti verme imkanları sınırlıdır. Unutulmasın, ihaleye girenlerin amacı kamu hizmeti değil, paradan para kazanmaktır.
Başbakan doğru yolda
Başbakan Sayın Erdoğan (bu sütunda yazılanları herhalde okumamıştır ama...) geçen sürede kendi kendine değerleme yapmış olmalı ki, köprülerin ve otoyolların satışında farklı formüllerin düşünüleceğini, halka arz konusunun da dikkate
alınacağını söyledi.
Hükümet köprüler ve otoyollar için neden özelleştirme kararı aldı? Özelleştirme ile bu işe soyunan firmalar kısa sürede Karayolları gibi, yılların deneyimine, uzman kadrolara, araç ve gereçlere sahip bir kamu kuruluşundan daha iyi bir teşkilat mı ortaya koyacaklar? Karayolları bugüne kadar başarısız idi, daha başarılı mı olacaklar?
Bu işi daha ucuza mı yapacaklar?
Karayolları 1950’lerden bu yana ülkenin en başarılı yatırımcı kuruluşlarından biri. AKP Hükümeti döneminde “duble yol” projelerini gerçekleştiren kuruluş. Türkiye’de Doğu’dan Batı’ya her karayolunda en iyi bakımı, onarımı yapıyor.
Gelir ortaklığı en doğrusu
Köprülerin ve otoyolların özelleştirilmesi bir küçük “Sümerbank Bez Fabrikası”nın özelleştirilmesine benzemiyor. O halde hükümet neden özelleştirme kararı aldı?
Bu özelleştirme gelirinin bütçeye yama olması isteniliyor.
Acaba köprüler ve otoyollar satılmadan da bütçeye gelir sağlanamaz mı? Sağlanabilir.
Köprülerin ve otoyolların geliri karşılık gösterilerek “Gelir Ortaklığı” senedi çıkarılır.
* Türkiye’de halkın tasarruflarının artırılması isteniyor. Halk tasarruf eder ise parasını nerede değerlendirebileceğini bilemiyor. Halk hisse senedi, tahvil almaktan çekiniyor. Gelir ortaklığı senedi halk tarafından kapışılır. Alım satımı-istendiğinde nakde çevrilmesi kolay olan
bu senetler küçük tasarruf sahiplerini
mutlu eder.
* Dikkat buyurunuz: “Gelir Ortaklığı”ndan söz ediliyor. Gelire ortaklığın “faiz” ile ilgisi yok. İnançlarına dayalı olarak faiz getirisi olan yatırım araçlarından uzak duranlar için Gelir Ortaklığı Senetleri kapışılacak yatırım araçlarıdır.
Başbakan Sn. Erdoğan doğru yola çıkmaya niyetlenmiş görünüyor. Bakalım sonunda neye karar verecek?