İstanbul Şehir Rehberi, “İstanbul-The Guide” 23’üncü yaşına girdi. Rehberin yayıncısı Lale Apa bir süre önce sorumluluğunu kızına devretti. Rehberi şimdilerde Dilara Apa yayınlıyor. Rehberin 135’inci sayısı, 260 sayfa olarak 10 TL’den kitapçılarda satılıyor.
Tanımadığı şehirlere gidenler için “Şehir Rehberleri” çok önemlidir. Şehir rehberleri, şehirler hakkında, şehirde olan bitenler hakkında bilgi verir. Nerede ne satılır, nerede ne yenilir, nerelere gidilir, nasıl gidilir konularını merak edenler bu rehberlerden yararlanır.
Bizde “Şehir Rehberi” ve “Nerede Ne Var?” türü yayınlar genelde pek az... Bu işe soyunanların solukları da yetmiyor. Bunun ana nedeni büyük şehirleri ziyaret eden yabancı turistlere sunulacak imkanların sınırlı olması. Yabancıların gidebilecekleri, tiyatro, opera, konser faaliyetlerinin azlığı. Yabancıların ilgi duyacakları alış veriş çarşılarının, lokantaların azlığı... İstanbul bir “istisna...” O nedenle de İstanbul Şehir Rehberi 23 yıldır düzenli yayınlanıyor.
Ankara ve Antalya’da talep yok
Ankara Şehir Rehberi’nin yayını sona erdi. Ankara’da yabancı turistin ilgisini çekecek çok az etkinlik var. Antalya’da yabancı turist sayısı da, otel sayısı da fazla. Ama oteller “her şey dahil” uygulaması ile turisti otele hapis ediyor. Turist dışarıya çıkmadığı için Antalya Rehberi turistlerin ilgisini çekmiyor.
Bodrum için ise yılda bir defa İngilizce ve Türkçe Bodrum Rehberi yayınlanıyor. Bodrum’a giden yerli ve yabancı turistin ilgisini çekecek çok konu var.
Lale Apa diyor ki; ”1991 yılında İstanbul’da Divan’a ek olarak Swissotel, Kempinsky ve Four Seasons gibi büyük otellerin açılması, İstanbul Rehberi talebini ortaya çıkardı. Ancak daha önce benzer girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle rehbere ilgi duyacak ve destekleyecek çevrelerde büyük bir şüphe vardı. Cem Apa’nın baskı konusundaki desteği olmasa, yayını sürdüremezdik. Ama artık yayın kendi ayakları üzerinde koşuyor.”
Rehber turiste yol gösteriyor
İstanbul Rehberi 2 ayda bir yayınlanıyor. Her sayısı 25 bin baskı yapıyor. Oteller rehberi odalarda bulunduruyor. Reklam veren otellere belli sayıda rehber dağıtılıyor. Dışişleri Bakanlığı yurtdışı temsilciliklerine gönderiyor. Önemli miktardaki rehber ise kitapçılarda satılıyor.
İstanbul Rehberi’nin mart-nisan sayısında, İstanbul’daki müzeler, sanat galerileri, tiyatrolar, konserler hakkında bilgi veriliyor. İstanbul’da gidilebilecek geleneksel Türk mutfağı ve modern Türk mutfağına sahip lokantalar tanıtılıyor. Ege otlarının ve zeytinyağının özelliklerinden söz ediliyor. Rehberde moda, alış veriş, takı, mücevherat konularına da yer verilmiş. Yeniköy semti, camileriyle ve kiliseleriyle tanıtılıyor. İstanbul dışında turistik bölgelerden Cunda konusuna da geniş yer verilmiş.
Yabancı turistlerin daha çok gelmesini istiyoruz. Yabancı turistler geliyor ve gelecek diyerek otel odalarının sayısını artırıyoruz. Yabancı turist gelsin de, gelince ne yapacak? Otel odasından dışarıya çıkınca nereye gidecek, nerede para harcayacak? İstanbul’da nereleri görecek? İstanbul Rehberi ve onun benzeri yayınlar işte bu nedenlerle çok önemli.
(İstanbul Rehberi’ndeki yazı ve bilgilerin çoğu, derginin internetteki www.theguideistanbul.com sitesinde yayınlanıyor.)