Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ahmet Ertuğ ile Ahmet Kocabıyık‘ın sürdürdükleri “Ertuğ / Kocabıyık” sanat ve kültür yayınlarının sonuncusunda “Sagalassos Su Şehri” tanıtılıyor, görüntüleri veriliyor.
Sagalassos Likya’nın kuzeyinde, Küçük Asya Pisidia antik bölgesinde Karya, Lidya, Frigya ve Pamfilya’yı kapsayan bir tarihi yerleşim bölgesi.
Pisidia, Isparta’nın tamamı ile Afyon, Burdur, Antalya ve Konya illerinin bir bölümüne yayılmış. Toros Dağları’nın Antalya’nın 150 km kuzeyindeki kısmında 2045 metre yükseklikte verimli toprakları ve korunaklı konumu ile MÖ 5’inci yüzyılda ileri yaşam düzeyine sahipmiş.

‘Su Şehri’ni gören var mı

1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas, Antalya’dan Eğirdir’e bir kervan yolculuğunda keşfetmiş. 1842’de F.V.J. Arundel tarafından Sagalassos olarak adlandırılmış. İlk kazı çalışmaları 1987 yılında başlamış. Koç grubu şirketlerinin desteği ile ortaya çıkarılmış.

Ertuğ / Kocabıyık Yayını
Sagalassos “Ertuğ / Kocabıyık” kültür ve sanat yayınlarının 25’incisi. (34x47 Boyutunda, 208 sayfa, 750 dolar) Bu yayınlar özel yayınlar. Türkiye’nin tarihi mirasını, sahip olduğu zenginlikleri dünyaya tanıtmak amacıyla İngilizce yayınlanan sanat ve kültür kitapları. İsviçre ve İtalya’da son basım tekniklerine ve standartlarına uygun olarak bastırılıyor. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’daki ünlü müzelerde, kültür merkezlerinde ve kitapevlerinde satışa sunuluyor.
Ertuğ / Kocabıyık Yayınları, 1993’te yüksek mimar Ahmet Ertuğ ve Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın işbirliğiyle kuruldu. İki ortak, “önce Türkiye’nin, sonra da dünyanın en iyi kitaplarını yapmak için” yirmi yıldır birlikteliklerini sürdürüyorlar.
Ahmet Ertuğ, Mimarlık okudu. 1990 sonlarına doğru mimarlığı bırakıp fotoğraf projelerine yöneldi. Fotoğraf sanatındaki başarısıyla uluslararası üne kavuştu. İsviçre yapımı Sinar marka fotoğraf makinesiyle 20x25 formatında detaylı sanat fotoğrafları çekiyor.

Borusan’ın desteği önemli
Ahmet Kocabıyık, mühendislik eğitimi gördü. Borusan grubunun yönetim kurulu başkanı. Çağdaş sanat ve kültür tutkunu. Bu tutkuyu kız kardeşi Zeynep Hamedi ile paylaşıyor. Borusan‘dan her yıl sosyal sorumluluk etkinliklerine ayrılan fonlarla yaygın müzik, kültür sanat ve eğitim faaliyetlerini destekliyorlar. Ahmet Kocabıyık, Borusan şemsiyesi altındaki etkinliklere ek olarak özel ilgisi nedeniyle “Ertuğ / Kocabıyık Yayınları”nda Yüksek Mimar Ahmet Ertuğ ile işbirliği yapıyor.
Ahmet Ertuğ, ”Osmanlı, Bizans, Roma ve Helenistik dönem sanatlarını tanıtan nitelikli sanat kitapları üretmeye çalıştıklarını, Türkiye ve dünya mirasını en iyi şekilde tanıtacak kitaplara imza atmaya çalıştıklarını” söylüyor.