İstanbul Müzik Festivali başladı. 2 Temmuz'a kadar 30 konser ve gösteri gerçekleştirilecek. Yabancı ülkelerden gelen 400 sanatçı ile 400 Türk sanatçının katılacağı konser ve gösterileri 30 bin kişi izleyecek.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın 27 yıl önce "İstanbul Kültür ve Sanat Festivali" şemsiyesi altında başlattığı kültür ve sanat etkinlikleri şimdi beşe bölündü. Müzik Festivali bu etkinliklerden biri. Diğerleri (1) Film Festivali, (2) Tiyatro Festivali, (3) İstanbul Bienali ve (4) Caz Festivali olarak her yıl tekrarlanıyor.
Vakıf bu yaygın sanat ve kültür olaylarını 7 milyon dolarlık bir bütçe ile gerçekleştiriyor.
İstanbul'da her yıl en az 30 etkinliği içeren ve 30 bin kişinin izlediği Uluslararası Müzik Festivali'nin bütçesi ise 2 milyon dolar. Bunun sadece yüzde 20'lik bölümü izleyenlerin bilet paralarından karşılanıyor. Vakıf yönetimi her yıl yaklaşık 1.6 milyon dolar bağış toplayarak açığını kapatıyor.
Vakıf Başkanı, Şakir Eczacıbaşı, Genel müdürü Melih Fereli ve sponsor (destekli / bağışçı) bulmaktan sorumlu grubun başı Ömür Bozkurt'un çabalarıyla ve özel sektör kuruluşlarının ilgisiyle 27 yıldır her yıl bu açığı kapatacak kadar para bulunabiliyor da festivaller sürüp gidiyor.
Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu 400 bin dolarlık bağış ile festivalin ana destekçisi. Osmanlı Bankası, İMKB, Mercedes, Borusan, TSKB ve Ülker de bu yılın büyük bağışçıları arasında.
Sanatın, kültürün gündemden düştüğü, devletin ve devletin Kültür Bakanlığı'nın (parasızlığı bahane ederek) sanat ve kültür konusunda hiç mi, hiçbir şey yapmadığı Türkiye'de 2000 yılına girerken İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın etkinlikleri en büyük ve kapsamlı sanat ve kültür olayı olma özelliğini koruyor.
"Cumhuriyet'in kurucuları kültüre önem verdi. O dönemde oluşturulan kültür politikaları başka ülkelere örnek olabilecek biçimde idi. Müzik konusunda, geleneksel müzikten çağdaş müziğe yönelme arayışında konservatuvarlar ve orkestralar kuruldu. Yabancı uzmanlar getirildi.
Batı ülkelerine müzik eğitimi için öğrenciler gönderildi. Ne yazık ki, bugünler o günlerden çok farklı... Uzun dönemli ve devrimci kültür politikaları unutuldu. Kültür ve sanat konuları güncel politikaların arasında kaybolup gidiyor."
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şakir Eczacıbaşı bunları 27'nci Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada söyledi.
Sergi, konser, tiyatro gibi etkinliklerin açılış kokteylerine katılmaktan başka ne yaptığı, hangi kültür politikalarını oluşturup uygulamaya çalıştığı bilinemeyen önceki hükümetin ve bu hükümetin Kültür Bakanı ise ön koltukta eşi ile oturmuş, Şakir Eczacıbaşı'nın söylediklerini tepki göstermeden dinliyordu.