Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 90’ını temsil ediyor. Son G20 toplantısında ticaret savaşına varan gelişmeler ve faiz artışlarının yükselen piyasa ekonomilerine etkisi masaya yatırıldı.

1999’da kurulan, Türkiye’nin de kurucularından biri olduğu G20’ye, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve AB Konseyi başkanları üye.

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ile Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan zirve, dünya ekonomisinin yüzde 90’ını temsil ediyor.

Haberin Devamı

Her toplantı sırasında toplamda 70 teknik toplantı yapılıyor. Genelde devlet başkanı düzeyinde dönüşümlü katılım var. Kararlar Liderlerin mutabakatı ile alınıyor.

TiCARET SAVAŞI VE YÜKSEK FAiZ

Büyümeye etkisi ne olur?

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 21 - 22 Temmuz’da düzenlenen toplantıya, “Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya” katıldılar.

Toplantı öncesi yayınlanan IMF raporunda, küresel ekonomik görünümü, hem yakın, hem orta vadede aşağı yönlü risklerin etkilediği, ticaret alanındaki son inatlaşmaların güçlenme ve uzun sürme olasılığının, küresel dengesizlikleri giderilemeyecek bir duruma geldiği, küresel büyümeyi engellediği anlatılıyor.

Doların, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarının yükselen piyasa ekonomilerinden sermaye çıkışına neden olduğu, ticaret savaşına ilişkin gelişmelerin ana gündem maddesini oluşturuyor.

TiCARET SAVAŞI VE YÜKSEK FAiZ
Trump’ın faiz çıkışı

ABD Başkanı Donald Trump, “ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırımlarına ilişkin kararlarında (ekonomi ve borsada), ne zaman yukarı gitsek faizleri tekrar artırmak istiyorlar. Bu konuda mutlu değilim. Ancak onlara (Fed’e) en iyisini düşündükleri şeyi yapmaları konusunda izin veriyorum. Ekonomi alanında bu kadar yoğun çalıştıktan sonra faizlerin yukarı çıkması hoşuma gitmiyor” diyor.

İyi niyet önemli

G20’nin resmi bir karar alma mekanizması yok. Her üye kendi görüşlerini dile getiriyor. Uzlaşma ilkesine göre hareket ediliyor. G20, “küresel ekonomik konularda yapıcı tartışmaların gerçekleştiği gayri resmi bir platform” olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Her sene yapılan zirvenin sonunda ülkelerin fikirleri ve çekinceleri göz önüne alınarak bir bildiri yayınlanıyor. Böylece ülkeler, bildirideki hedeflere ulaşmak için söz vermiş oluyorlar.

Geçen yıl yapılan G20 toplantısına katılan Erdoğan, toplantı sonu şunları söylemişti:

“Zirvenin en önemli konusu terörle mücadeleydi. Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaptık, Suriye’de terör adaları oluşmasına izin vermeyeceğiz.”

Bu yıl G20 toplantısının ana maddesi serbest ticaret tartışmaları oldu. ABD dışındaki üyelerin tamamı Trump’ın serbest ticareti önleyici kararlarını ve davranışlarını sona erdirmesi konusunda ısrarcı oldular.

G20’nin aldığı kararlar, önce küresel ekonomiyi dolayısıyla ülke ekonomilerini, bu arada Türkiye’yi de etkiliyor.