Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kovid-19’la beraber bulunulan ortamların hava kalitesini artırmak önemli hale geldi. Evlerde bolca vakit harcadığımız bugünlerde hava temizleme cihazları evlerin yeni gözdeleri oldu.

Koronavirüsün öne çıkardığı teknolojilerden biri de hava temizleme cihazları oldu. Salgından önce genellikle alerjik hastalıkları olanların tercih ettiği bu ürünler artık ev ve ofislerin vazgeçilmezi oldu. Bütün dünyada evlerde kalınan süre çok arttı ve artık spor dahil çoğu şeyi de evlerde yapar hale geldik. Kovid-19’la beraber bulunulan ortamların hava kalitesini artırmak önemli. Hava temizleme cihazlarının bilinçli ve etkin kullanımında bir hayli yol alındı. Bu cihazların teknolojileri de giderek gelişiyor.

Haberin Devamı

Havamız temiz olsun

Gazlar da kirletiyor

Bu alandaki önemli markalardan biri de Dyson. Dyson’ın verdiği bilgilere göre, evlerimiz daha fazla çalıştığımız, egzersiz yaptığımız, uyuduğumuz ve oyun oynadığımız alanlar haline geldi. Her gün 9.000 litreye kadar hava soluyoruz. Bu da iç mekanlardaki havanın kalitesinin önemini gösteriyor.

Kapalı alanlarda gözümüzle gördüğümüz tozlar dışında, gözümüzle göremediğimiz ultra ince partiküller ve kirleticiler var. Gün içinde yemek pişirme, temizlik yapma, kanepeye oturma gibi basit aktivitelerimiz bile bu kirleticilerin havaya karışmasına neden oluyor. Günde yaklaşık 14 saatten fazla vaktimizi kapalı alanlarda geçirdiğimizden, gözümüzle göremediğimiz tehlikeleri anlamak ve bunlara çözüm bulmak daha da önemli bir hal alıyor. Bu dönemde hava temizleme cihazları alanında yeni teknolojiler de tanıtılıyor. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde bunlardan biri. Bir süre bu cihazı test etme şansı yakaladım. Etkili bir hava temizleme cihazı. Ama sadece bir hava temizleyici değil, ısıtıcı ve soğutucu işlevleri de var. Bir cihazda üç işlev sunuyor. Bir önceki modelinden farkı toz, alerjenin yanı sıra renksiz bir gaz kirleticisi olan formaldehiti yok etmesi. Formaldehit, mobilya ve ahşap ürünleri, yalıtım malzemeleri, boya, duvar kağıdı, vernik ve ev temizlik ürünleri tarafından yayılan bir gaz kirleticisi ve hastalıklara neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Havamız temiz olsun

Uzaktan kontrol edin

Tasarım olarak bir önceki modeline çok benziyor. Oval ve silindirik şekliyle 45 ila 350 derece arasında dönebiliyor.

Kullanımı kolay. Kumandası aracılığıyla modlar arasında gidip gelebiliyorsunuz. Ya da cep telefonunuza indirebildiğiniz Dyson uygulamasıyla açma, kapama, programlama yapabiliyorsunuz. Bluetooth ve Wi-Fi bağlantısını da yapınca uzaktan da kontrol etmeniz mümkün. Üzerinde LCD ve güç düğmesi var. Çalışma sıcaklığını ve diğer değerleri buradan da görebiliyorsunuz. Elle de aşağı ve yukarı eğebiliyorsunuz. Otomatik modunda ise tercih ettiğiniz derece ve fanın hızını ayarlayabiliyorsunuz. Ön ve arka taraftan havayı verebiliyor. Dengeli bir hava akışı için Air Multiplier teknolojisi kullanan ürün, termostat ısı kontrolüyle otomatik olarak odayı hedef sıcaklıkta tutuyor. Odanın her yerinde kontrol sağlamak için havayı karıştırıp dağıtarak temizlenen havanın yayılımı için güçlü bir hava akışı yaratırken, bulunduğu ortamı kışın ısıtıp yazın serinletiyor.

Haberin Devamı

Havamız temiz olsun

Artıları ve eksileri

Sonuç olarak Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde’in artıları şöyle: Tasarımı ve teknik özellikleri çok iyi. Odayı çok hızlı ısıtıp soğutabiliyor. İçerisindeki LCD paneli çok kullanışlı. Ev dışındayken bile kontrol edilebilme özelliği hoşuma gitti. Eksi yönleri olarak biraz hacimli olması, ısıtırken biraz sesli gelebilir ama klima ayarında. Türkiye fiyatı 5 bin 700 TL. Biraz yüksek gelebilir ama bir hayli farklı özelliği bir arada sunuyor.

Havamız temiz olsun

YENİ ÜRÜN

10 egzersiz modunu destekliyor

Yaz aylarına girdiğimiz bu dönemde hareketi takip etmek önemli hale geliyor. Honor’un akıllı bilekliği Band 6 Türkiye’de satışa sunuldu. Ürün, akıllı saat özelliklerine sahip. 1.47 inç’lik Amoled ekranı var. Kavisli yapısı ve parmak izi bırakmayan kaplaması bulunuyor. Band 6, farklı profesyonel egzersiz modlarını destekliyor. Açık havada koşu, koşu bandı, açık havada yürüyüş, kapalı alanda yürüyüş, bisiklet, kondisyon bisikleti, eliptik bisiklet, havuzda yüzme, kürek ve serbest antrenmandan oluşan 10 egzersiz moduyla günlük performansınızı takip etmenizi sağlıyor. 50 metreye kadar su geçirmiyor. 10 dakikalık şarjla 3 günlük kullanım süresi sağlıyor. Tam şarjda normal kullanımda 14 güne kadar pil ömrü sunuyor.

Havamız temiz olsun