Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

15 günlük yarıyıl tatili başladı. Bu süreçte çocuk ve gençlerin hem eğlenip hem de öğrenmesi önemli. İki haftayı verimli ve eğlenceli şekilde geçirmek için planlar yapılıyor. Teknolojik ve bilimsel anlamda yapılabilecekleri yazdım.

Yarıyıl tatili başladı. 15 gün sürecek tatilde çocuk ve gençlerin hem eğlenip hem de öğrenmesi önem taşıyor. Okuldan uzak geçecek bu iki haftayı verimli şekilde geçirmek için bütün ebeveynler plan yapıyor. Hem evde hem de dışarıda yapılabilecekler var. Teknolojik ve bilimsel açıdan yapılabilecekleri listeledim.

Haberin Devamı

Uzaya yolculuk keyfi

Hem eğlensin hem öğrensin

Yarı yıl tatili nedeniyle pek çok şehirde AVM’lerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. HupalupaExpo tarafından Metropol İstanbul içinde 2.300 metrekarelik alana kurulan NASA Uzay Sergisi, sömestr tatilinde ziyaretçilerini bekliyor. Sadece çocukların değil büyüklerin de ilgisini çekecek, bilgisini tazeleyecek ve eğlendirecek NASA Uzay Sergisi’nde NASA’nın uzay görevlerine tanıklık etmiş kıyafetler, yiyecekler, yazılı materyallerden oluşan 200 parça, gerçek Ay Taşı, aralarında Saturn V’in de olduğu roketlerin kopyaları ve tam boyutlu uzay aracı modelleri görülebilir. Ayrıca Uzay Kampı Türkiye gibi kurumlar çocuklar ve gençler için hem uzay gezileri hem de kamplar düzenliyor. Farklı kurumların bilim kampları da bulunuyor.

Kitaplar sesleniyor!

Hem eğlensin hem öğrensin

Sesli kitaplar ve podcast’lar son dönemin yükselen trendi. Çocuk ve gençlerin daha fazla kitap okumasına da yardım edebilirler. Kitap okumayı daha keyifli hale getiren pek çok sesli kitap uygulaması var. Storytel, Audioteka, Dinlebi, KitUp, Seskit, Audible bunlar arasında. Hem Türkçe hem de İngilizce sesli kitaplarla çocuğunuzun gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Sesli kitap için tek ihtiyacınız olan cep telefonu veya tablet ve kulaklık. Böylece kitabınızı her yere götürebilirsiniz. Ayrıca çocuklara yönelik bilgilendirici podcast’ları dinleyebilirler.

Sanal müze turları

Hem eğlensin hem öğrensin

Sanal turlar pandemiyle beraber popüler hale geldi. Artık dünyada ve Türkiye’de pek çok müze evden çıkmadan sanalda üç boyutlu olarak dolaşılabiliyor. Soğuk hava ve Kovid-19 kaygısıyla evden çıkmak istemeyenler müzeleri sanal olarak gezebilir. Büyüklere yönelik müzeler yanında çocuklara hitap edenler de var. Hepsinin internette bir linki bulunuyor. Linklere tıklayarak bu müzeleri olduğunuz yerden gezmeniz mümkün. sanalmuze.gov.tr adresinden Türkiye’nin her ilindeki belli başlı müzeleri, tarihi ve turistik yerleri sanal olarak çocuğunuzla gezebilirsiniz. Ayrıca uluslararası ünlü meydanları ve müzeleri de gezmeniz mümkün. Uluslararası Çocuk Sanatı Müzesi, National Museum, NASA ve özel parkları sanaldan çocuğunuza gezdirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Haydi oyun başına

Yarıyıl tatilinde dijital oyunların oynanma rekoru kırması bekleniyor. Belli saatlerde izin vermek suretiyle onların güzel vakit geçirmesi için çok güzel oyunlar var. Çok çalışıp oyun oynamayı hak eden çocuk ve gençler için popüler oyunların çoğu yeni özelliklerini açıkladı. Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve oyun konsolları üzerinden oynanacak çok çeşitli oyunlar var.

Haberin Devamı

Hem eğlensin hem öğrensin

Pokemon Go, Türkçe dil desteğini duyurdu. Çok oyunculu taktiksel FPS oyunu World War 3’yi ülkemizde Türkçe olarak yayınlayacak. GeForce Now Kütüphanesine ‘Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction’ dahil olmak üzere 4 yeni oyun ekleniyor. Konami’nin yeni oyunu Yu-Gi-Oh! Master Duel konsol ve masaüstü bilgisayarlara geldi… Ayrıca pek çok e-spor etkinliği de düzenlenecek.

Karne hediyesi alışverişi

Karne hediyesini onun seçmesini sağlayabilirsiniz. Tabletler, bilgisayarlar, kulaklıklar, konsollar ve aksesuarlar… Teknoloji marketlerinin çoğu karne hediyesi için kampanyalar başlattı. Teknosa, MediaMarket, Vatan Bilgisayar gibi zincirler indirimlerini duyurdu.

Hem eğlensin hem öğrensin



Ayrıca büyük internet pazaryerlerinden de indirimleri takip edebilirsiniz. MediaMarkt Türkiye çok farklı kategorilerden hediye alternatifleri sunuyor. Teknosa, öğrenciler için birçok üründe fırsatlar ve evin ihtiyacı olan teknolojilerde kampanyalar sunuyor. Çocukların favorisi ise oyun konsolları.

Kod yazmaya başlasın

Hem eğlensin hem öğrensin

Yazılımın dili olan ‘kod’ları çocuğunuza öğretmeniz onların ileride hayatında fark yaratabilir. Çocukların yaratıcılıkları geliştirilebilir. Pek çok kurum kod yazma eğitimleri düzenliyor. Hepsi de renkli ve oyun şeklinde eğitim sistemine sahip. Sizin çocuğunuzun minik parmaklarından geleceğin Bill Gates’i, Mark Zuckerberg’i neden çıkmasın? Scratch, ABD’de bulunan MIT’nin geliştirdiği, 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış ve çok basit bir ara yüze sahip bir programlama dili. Geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcı, istediği fonksiyonları fareyle tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar yaratabilir. CoderDojo, KızCode, Code.org gibi organizasyonlar bulunuyor.