Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pandemi dijitalleşmeye zirve yaptırırken, 2021 yılı pek çok teknolojik yeniliğe sahne oldu. 2022’de dijitalleşme tam gaz devam edecek. Metaverse, artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve daha fazlası. İşte, 2022’ye damga vuracak tekno trendler.

Pandemiyle beraber hızlı dijitalleşme ve dönüşümün yaşandığı son iki yıla tanıklık ettik. Beş on yılda hayatımızda yaygınlaşacak olan teknolojiler ve yaşam tarzlarını adeta iki yıla sığdırdık. 2021 yılı teknolojik yeniliklere sahne oldu. 2022 yılının da öyle olması bekleniyor. Teknoloji trendlerine göre, 2022’de dijitalleşme tam gaz devam edecek. Metaverse, artırılmış ve sanal gerçeklik, yapay zeka, 5G, nesnelerin interneti gibi teknolojileri yine konuşacağız. 2022’ye damga vuracak teknoloji trendlerine mercek tuttuk.

Haberin Devamı

Metaverse’ü daha çok duyacağız

Metaverse, geleceğin interneti ve sosyal medyası olarak tanımlanıyor. İnsanlar artık akıllı gözlük, lens ya da kulaklıkla sanal dünyaya bağlanıp farklı farklı dijital ortamlara girebilecek. 2021’in son çeyreğinde Facebook’un açıklamasıyla gündeme gelen bu teknolojide yenilikler hızla devam ediyor. 2022’de de metaverse’ü sıkça duyacağız. Yeni eğlence ve yaşam alanı olacak olan bu teknoloji için her sektörden firmalar çalışıyor. Daha hızlı kablolu ve kablosuz internet ağları gelişiyor. Artırılmış ve sanal gerçeklik gözlüklerinin üretimi artırıldı. Mobil cihazların gelişimi çok hızlandı. Metaverse yaşam şeklimizi değiştirmeye geliyor.

Sanal ve artırılmış gerçeklik

Metavarse’le beraber gelişimini sürdürecek bir alan. Dijital içerik ve hizmetler şu anda görme ve duyma duyumuza hitap ediyor. Çoğu üretici ve içerik sağlayıcısı dokunma, tat alma ve koklama duyularına da hitap edecek son kullanıcı deneyimi yaratma peşinde. Bunların çoğu da sanal gerçeklik ortamında olacak. Bu ortamda yeni cihazlar bize koklama ve hissetme deneyimi sunacak. Gerçek ve interaktif yaşam artacak. Phasmophobia adlı video oyunda oyuncular haptik teknoloji denilen giyilebilir cihazlarla oyun oynarken dokunma ve yakalama hissini yaşayabiliyor. Sanal gerçeklik tüketici cihazları her yeri istila edecek. Oculus, 2021’de Quest 2 başlığının iki milyon sattığını açıkladı. Daha fazla içerik üreticisi oyunlarını ve diğer deneyimlerini VR’a taşımaya daha istekli olacak. Rakipler Sony ve HTC’nin de bu yeni pazarda hamlesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ultra hızlı ağlar

5G uyumluluğu mobil telefonlar ve diğer cihazlar için bir norm haline gelecek. Bu sadece üst segment ürünlerde değil bütün ürün gamlarında görülecek. Bu da video servislerinde daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek bant genişliğinin başlaması anlamına geliyor. 8K çözünürlükte içerik, bulut oyun ve VR da gelişecek. Bu da bu cihazların daha küçük ve hafif olmasını sağlayacak.

Akıllı evler gelişecek

Evde her cihaz artan oranda akıllı ve iletişim yeteneğine açık hale geliyor. Gartner analistleri, 2022 yılı boyunca ortalama bir evde onlarca akıllı cihaz bulunacağı öngörüsünde bulundu. Sektörün dünyadaki büyüklüğü de 53 milyar dolara çıkabilir. Bu yıl Google, Apple ve Amazon iş birliğiyle akıllı ev işletim sistemi Matter’in lansmanını görebiliriz. Bu sistem, evde bağlı cihazlar için standart bir işletim sistemi yaratılmasını hedefliyor. Şu anda evlerde kullanılan cihazların çoğu kendi protokolünü ve sistemi kullanarak çalışıyor. Bütün cihazlarda kullanılabilecek, onları birbirine bağlayacak bir Windows veya MacOS benzeri bir sistem yok. Bu 2022’de değişebilir.

Haberin Devamı

NFT ve blokzincir

Blokzincir teknolojisi ve benzersiz dijital varlıklar olan NFT’ler gelişimlerini gelecek yıl da sürdürecek. Bu ikisi teknolojiyle nasıl etkileşimde bulunacağımızı belirleyecek. 2022’de ürünleri etkilediklerine de tanık olacağız. Sony, Asics ve Coca Cola’nın da aralarında bulunduğu tüketici markaları NFT’de yer alma niyetlerini açıkladı. Markalar fiziksel yanında dijital varlıklarını büyütmeye de odaklanıyor.

Katlanır ekranlı telefonlar

Samsung ve Huawei’nin öncülük yaptığı katlanır ekranlı cep telefonu furyası devam ediyor. Diğer üreticiler de bu furyaya katılırken, gelecek yıl bu segmentte daha fazla yeni model duyuyor olacağız. Katlanır ekranlı telefonların yeni versiyonları daha geliştirilmiş ve güçlü özelliklere sahip. Ancak fiyatları bir hayli yüksek ve sadece birkaç marka tarafından üretilebiliyorlar. Yeni girişlerle beraber bu durumun değişmesi bekleniyor.

Yılbaşı öncesi yeni ürünler

Yılbaşı öncesinde alışveriş listelerinin başında yer alabilecek yeni ürün lansmanları gerçekleştirildi.

Logitech, mini klavyesi MX Keys Mini’yi tanıttı. Logitech Türkiye Ülke Müdürü Sinem Erdoğmuş Yavuz, “MX Keys’in Türkçe versiyonunu lanse ettiğimizde çok sayıda kullanıcıdan pozitif geri bildirim almıştık. Bu kez Türkiye’deki kullanıcıları hiç bekletmeden MX Keys Mini’yi Türkçe tuş dizilimi ile lanse ettik. Minimalist bir ürün olarak tasarladık. Kullanıcıların değişen çalışma şekillerine göre de yeni tuşlar ekledik” diye konuştu.

Sennheiser, KEF, Klipsch gibi markaları sunan Hifilife, Bang&Olufsen markasının zamansız tasarımlarının tamamını sergileyeceği mağazasını İstanbul Akasya AVM’de açıyor. Mağaza, ziyaretçilerine ses teknolojilerine yön veren ürünlerini deneyimleyebilecekleri bir ortam sunuyor.

İşte 2022’nin  tekno trendleri

Asus’tan oyuncular için yeni 4K monitör. Asus, bilgisayarlar ve yeni nesil konsollar için tasarladığı TUF Gaming VG28UQL1A oyuncu monitörünün Türkiye’de satışa çıktığını duyurdu.

28 inç boyutundaki bu monitörde 4 kat daha hızlı tepki veren panel ve teknoloji var.

TP-Link, Tapo kameralar için bulut depolama hizmeti olan Tapo Care’i pazara sundu. 30 gün boyunca ücretsiz denenebilecek olan Tapo Care, kişi algılama, bebek ağlaması algılama, hareket izleme ve gizlilik bölgesi özelliklerine sahip yapay zeka tabanlı ve kullanıcılara avantajlar sunuyor.

realme, yeni yerel üretim cep telefonu modeli C21Y’yi piyasaya sunuyor. Süper gece çekimi moduna sahip yapay zekalı üçlü kamera, 6.5” HD+ mini çentikli tam ekran, sekiz çekirdekli 12nm işlemci ve 5000mAh devasa pile sahip.