Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Egeli turizmciler, sektörü nitelikli işgücüyle buluşturmak hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, üniversiteler ve turizm meslek liseleriyle ortak çalışacak

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) düzenlediği Ege Bölge Turizmini 2022 İstihdamını Eğitimle Güçlendirme toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde yapıldı. ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm sektörünün meslek kursları ve sertifika programları ile işbirliği yaparak hem sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayacaklarını, hem de istihdam olanağı sağlayacaklarını açıkladı. Başkan İşler, ayrıca mesleki eğitim konusunu bir sosyal sorumluluk projesi olduğu için ele aldıklarını ve bu uygulama ile bir ilke imza attıklarını ifade etti. Toplantıya İzmir Valiliği, Meslek Fabrikası yöneticileri, İŞKUR il müdürlükleri ile turizm sektörü temsilcileri ve insan kaynakları yöneticileri katıldı.

Haberin Devamı

Pandemide kan kaybettik

2020 yılı aralık ayında başlayan istihdama katkı desteğinin 2021 yılı turizm sezonunun başladığı dönemde haziran ayından itibaren yapılmadığını hatırlatan Başkan İşler, “2022 yılı için sektörümüz açısından verilebilecek önemli bir destek olmasını ümit ediyoruz. Çünkü bu yıl ülke turizminde tüm zamanların rekorlarının kırıldığı 2019 yılı ve öncesi hedeflerini yakalayacağımıza inanıyorum. Kaliteli tesislerimizde kalifiye personelle üst düzeyde hizmet vermeyi hedefliyoruz. Pandemi sürecinde başka sektörlere kayan nitelikli personele ulaşmada ortaya çıkan sorunları gidermemiz, var olan istihdamı korumamız ve niteliğini artırmamız gerektiği için bu toplantıyı bu amaçla düzenledik. Bunu ortak akılla çözeceğiz. Meslek Fabrikası ile gerçekleştireceğimiz kurslar sektörümüzü sezon öncesi ihtiyaç duyulan ara elemanlarla buluşturacak. Bir sonraki aşamada da İŞKUR destekli, istihdam garantili mesleki eğitim programlarına katılacak olan kursiyerler, cep harçlığı da alacak ve sektöre kazandırılacak” dedi.

Amacımız ara eleman ihtiyacını karşılamak

108 lira cep harçlığı

Haberin Devamı

Projeyle ilgili toplantıya katılan diğer yöneticiler de şunları dile getirdi:
- İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan: Çalışan emeğinin karşılığını alırsa mutlu olur, çalışan mutlu olursa hizmet kaliteli olur.
- İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta: Bu pilot uygulama önce İstanbul’da başlayacak, akabinde İzmir’de uygulayacağız.
- ETİK İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Tayfur Settar Kaplan: Staj süreleri kısa ve yetersiz olduğu için bu projeyi geliştirdik. 2022 yılı nisan ayındaki Turizm Haftası’nda düzenleyeceğimiz geniş kapsam ve katılımlı çalıştayda sektörümüz için çözüm önerileri geliştireceğiz.
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler: Yetişmiş, nitelikli insan gücünün başka alanlara kaymasının önüne geçilmeli. Onun için sektörün meslek yasasının acilen çıkarılması gerekiyor.
- DEÜ Turizm Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan: Öğrencilerimizi uygulamalı olarak yetiştiremiyoruz. Staj bunun için bir şans.
- İBB Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı: Mesleki eğitim konusunda yapılan iş birliği protokolü DEÜ tarafından tek taraflı olarak fesh edildi. Kurslarımızı Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Lisesi ile yaptığımız protokolle sürdüreceğiz.
- İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak: Turizm meslek eğitimi kursiyerlerine kurs programı boyunca ve program sonrası 3 aylık işbaşı eğitimleri süresince her gün için 108 lira cep harçlığı ödeyeceğiz. Bu konuda Meslek Fabrikası ile işbirliğimizi sürdüreceğiz.