Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1 Ocak 2021’den itibaren raporu olmayan sürücüler, her kontrolde 1.180 lira ceza ödeyecek, araç da kullanamayacak. Belgesi olmayan sürücü, kaza durumunda, eksik belgeden dolayı sigorta şirketinden hasar bedelini de alamayacak.

Son 10 yılda yaklaşık 12 milyondan fazla trafik kazası meydana geldiğini ve 50 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini belirten İçişleri Bakanlığı, bu kazaların yüzde 96’sının sürücü hatasından kaynaklandığını açıkladı. Bu nedenle özellikle ticari araç kullanan sürücüler için psikoteknik sınavının önemine değinilerek bu sürücüler son bir kez daha uyarıldı. Türkiye’nin dört bir yanında her geçen gün artan kazalarını en aza indirmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranışları ve tepkileri ölçmek için uygulanan bu test, ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getirildi. 

Haberin Devamı

Belge için son gün 31 Aralık

Genelge yayımlandı

Trafik kazalarında insan kaybının en düşük seviyede olmasını hedeflediklerini belirten, Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu şunları söyledi: “Sürücülerin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek, riskli sürücüleri tespit etmek ve bu sayede insan kaynaklı kazaları en aza indirmek için bu uygulama yasal ve zorunlu hale getirildi. Ticari araç sürücülerimizi bu nedenle son kez uyarıyoruz; bu testi yaptırmayanlar varsa, raporu almak için son gün 31 Aralık 2020’dir. Kovid-19 salgınına rağmen son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelge ile 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 1.083 lira ceza uygulanacağını açıkladı. Ancak bu ceza 2020 yılı fiyatı... Yeni yılda bu rakam 1.180 lira olacak. Salgın sürecinde maske ne ise, trafikte de bu rapor o anlama gelmektedir. Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test raporu, psikologlar eşliğinde en fazla 1,5 saat arasında gerçekleştiriliyor. Bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp trafik kazalarının olumsuz etkilerini azaltmak hedefleniyor.”

Haberin Devamı

5 yıl geçerli olacak

Psikoteknik testin riskli sürücüyü trafikten uzaklaştırdığını belirten Cengizhan Kutlu,  “Sürücülerin bu teste girerek trafikte araç kullanıp kullanamayacaklarını görmeleri gerekiyor. Şu anda bu testi yapan 850 merkezimiz var. Merkezlerimiz bu testler için 170 ile 220 lira arasında fiyat uyguluyor. 50 lira psikiyatri muayenesi dahil, toplam olarak 250 lira gibi bir ücret ödeniyor. 5 yıl geçerli olacak bu hizmetin, aslında tüm sürücülere uygulanması gerekiyor. Bu belgesi olmayan sürücü, oluşacak bir trafik kazasında sigorta şirketinden eksik belgeden dolayı hasarının bedelini alamayacak.”