Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Günlük vaka sayısının 65 bine dayandığını, can kaybının da çok arttığını belirten Çamlı tüm vatandaşların maske-mesafe-hijyen ve aşı konusuna özen göstermelerini istedi

Mart ayı içinde sağlık çalışanlarının, aşırı iş yükü, şiddet ve adaletsizlik karşısında çaresiz kaldığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık-Sen üyesi doktor, hemşire ve sağlık çalışanları, bir kez daha yetkililere seslendi. Kovid-19 yüzünden tüm sağlık çalışanlarının 15 aydır mutsuz olduğu, korku ve ekonomik sıkıntı içinde yaşadığı dile getirildi. İzmir Türk Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslendi; Türkiye’nin vaka sayıları bakımından dünyada ilk 3’te yer aldığını, yeni önlemlerin yetersiz kaldığını, en az bir ay süreyle tam kapanmanın ele alınmasını vurguladı ve şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘7 katına çıktı’

“Vahim bir tablodayız. Tırnak içerisinde söylüyorum, bir süredir bazı tedbirler alınmasına rağmen bu noktaya geldik. 6-7 hafta öncesine göre, İzmir’de 7 katına çıkan vaka sayıları var. Türkiye’de 8-9 bin olan vakalar, 60 bini geçti. Kısmi kapanma adıyla yeni tedbirler duyuruldu. Sokağa çıkma yasağı, 21.00’den 19.00’a alındı. Kafe ve restoranlar, paket servise geçirildi. Halı saha, bilardo salonu ve kıraathaneler kapatıldı, ama AVM’ler açık. Mesailer, 16.00’ya çekildi. Ancak haftanın 5 günü fabrikalarda, işyerlerinde yoğun çalışmalar sürüyor. Toplu taşımaya biraz kısıtlama getirildi. İyi de, bu tedbirler vahim tabloyu durdurabilecek tedbirler değil. Bunların yeterli olmayacağı da kesin. Bu tedbirleri 15 gün önce de alabilirdik. Henüz Kovid-19 pikinin zirvesine ulaşmadık, geç kalıyoruz. Yeni önlemlerle ilgili açıklamalardan bir gün önce Bilim Kurulu toplantısı yapıldı, birtakım kararlar alındı ve hükümete de önerildi. Kurulun ne önerdiğini bilmiyoruz, ama tam kapanma önerisinin olduğu söylenmekte. Türkiye’nin ekonomik kaynakları da bu yükü kaldırabilir. Tam kapanma belki ekonomik sıkıntı getirecektir, ancak bir ülkenin en önemli çıkarı vatandaşlarının hayatıdır, sağlığıdır. Toplum sağlığının önüne hiçbir şey geçemez.”

Haberin Devamı

425 bin 430 öğretmen nihayet aşı olacak!

Bu haberi, “Oh be, nihayet!” diye başlayarak aktaracağım. Neden mi? Çünkü Milliyet Ege Çözüm Hattı köşesi olarak, yüz yüze eğitimin başlatılması nedeniyle öğretmenlerin acilen aşılarının yapılmasını ve 7. sıradan ilk sıraya alınmaları gerektiğini 2 kez dile getirerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya aktardık. Ayrıca yüz yüze eğitimin başladığı 1 Mart’tan bu yana 26 öğretmenin koronavirüsten yaşamını yitirmesi, pandeminin başından bu yana da 250 civarında eğitimcinin hayata gözlerini yumması üzerine uyarılarımızı ısrarla aktardık. Bu uyarılarımız üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenler ve okul çalışanlarına ilişkin öncelikli Kovid-19 aşı randevusuna 425 bin 430 personelin dahil edildiğini açıkladı. Teşekkür ediyoruz. Bakan Selçuk, öğretmenlerin ve okul çalışanları için öncelikli Kovid-19 aşı uygulamasının devam ettiğini belirtti, şu bilgileri verdi: “İlkokul ve okul öncesi kurumlardaki öğretmenler, psikolojik danışmanlar, okul yöneticileri ve okul çalışanları sistem tanımlamalarıyla birlikte aşı için randevu alabilecek. Şu ana kadar 425 bin 430 çalışma arkadaşımız, aşı randevusuna dahil edildi. Sağlık Bakanlığı, aşı tedarik süreciyle bağlantılı olarak tüm öğretmenleri, psikolojik danışmanları, okul yöneticilerini ve okul çalışanlarını sisteme dahil etti. Aşı planlaması doğrultusunda ‘@enabizsistemi’ ile ‘@MHRS182’den durumlarını takip edip randevularını oluşturabilirler.”