Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de Kovid-19’un başladığı Mart 2020’den bugüne kadar canlarını hiçe sayarak görev yapan sağlık çalışanları, Kasım 2020’den itibaren kesilen ek ücretlerin bayram öncesi verilmesini bekliyor

Bu konuyu 1 Mart 2021 tarihli köşemizde, “Ek ücretlerimiz ne zaman ödenecek?” başlığıyla dile getirmiş ve sağlık çalışanlarının bağlı bulunduğu bakanlığın yetkililerinin dikkatine sunmuştuk. Çalışanlar, Ağustos-Eylül-Ekim 2020’de aldıkları, daha sonra söz verildiği halde 5 aydır kesilen ve ödenmeyen ek ücretlerinin ödenmediğini aktarmışlardı. Bugüne kadar ödenmemiş olacak ki, geçen haftadan itibaren bu yazıyı yazdığım güne kadar, başta İzmir olmak üzere Aydın, Denizli, Manisa, Muğla ve Uşak’tan arayan Aile Hekimleri Dernekleri ve Federasyonu (AHEF) üyesi olduğunu söyleyen doktor ve hemşireler ile sağlık çalışanları aradı. AHEF üyeleri, salgının 3. ve 4. evrelerinin yaşanması nedeniyle çok zor durumda olduklarını ve son günlerde 400’ü aşkın arkadaşlarının görev anında bu hastalığa yakalanıp yaşamlarını yitirdiğini, korku içinde olduklarını ifade etti. Doktor, hemşire ve sağlık çalışanları, ekonomik açıdan da sıkıntı içine düştüklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

 

‘Emeğimiz takdir edilsin’

AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, bu konuda şu bilgileri verdi: “Aile hekimleri, her sıkıntılı konuda elini taşın altına koyarak çalışıyor. Ancak, ek ödemeler konusunda diğer sağlık kuruluşlarından ayrı tutuluyoruz. 12 ay yerine 3 ay ödeme yapıldı. Biz 12 ay ödeme yapılması konusundaki talebimizi bir kez daha bakanlık yetkililerimize sunuyoruz. Bu nedenle 5 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, aile hekimlerinin taleplerinin karşılanmadığına, haklarının gözetilmediğine dikkat çekmek istiyoruz. Ek ödeme, 3 değil 12 ay boyunca yapılmalı. Salgın sona erdiğinde de yeniden düzenleme yapılmalı. Emek ve çabalarımızın görmezden gelinmesi bizi son derece üzdü. Ek ödemeler, Ağustos 2020’de hayata geçti. Salgın, Türkiye’de Mart 2021’den itibaren 3. ve 4. mutasyonuna başladı, vaka sayısı ve yaşamını yitirenlerin sayıları çok arttı. Hatta son 12 ayda tüm polikliniklerin kapıları kapatıldı ve ülkenin sağlık sistemi aile hekimlerinin üstüne yüklendi. Buna karşı çıkmıyoruz. İşimizi hiç aksatmadan, severek ve özveriyle yapıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Salgında da 12 ay boyunca ödensin’
‘Canla başla çalışıyoruz’

27 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının salgınla mücadele ettiğini anımsatan Dr. Özlem Sezen, son sözlerini şöyle dile getirdi: “İş güvenliği ve sağlığı hiçbir şekilde sağlanamazken aile hekimleri olarak Kovid-19 aşılaması konusunda canla başla çalışıyoruz. Hekimler yüzyıllardır olduğu gibi mesleğimizin gereğini icraya devam ederken bu onur kırıcı yaklaşımı kabul etmedik ve etmeyeceğiz. İzin, vekâlet şartı, negatif performans şartı ile zirveye çıkan şartlar ile meslek onurumuz hiçe sayılarak güvensizlik bir kez daha pekiştirildi. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Ek ücretlerin diğer sağlık kuruluşlarında olduğu gibi 12 ay ödenmesini istiyoruz. Yönetmelik değişikliği yapılarak kısa süre ödenmesine itiraz ediyoruz.”