Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

DSİ Genel Müdürü Yıldız, 44 sulama tesisi ile 108 bin 220 dekar araziyi suyla buluşturduklarını bereketli hale gelen topraklardan çiftçilerinin 180 milyon lira ek gelir elde ettiklerini söyledi

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, son 19 yılda Uşak’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturdu, vatandaşları içme-kullanma suyuna kavuşturdu, derelerdeki taşkın risklerini azalttı. *Çalışmaların sürdüğü açıklanırken, Uşak ve ilçelerinde yapılan bu su yapılarının artmasıyla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynandığı aktarıldı. Bu bilgileri DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, DSİ’nin Uşak’taki 23. Şube Müdürlüğü’nü ziyareti sırasında aktardı. Toplantı ve inceleme gezisine Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, Barajlar HES Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, DSİ İzmir 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, DSİ Uşak Şube Müdürü ile teknik ekip ve yüklenici firma yetkilileri de katıldı.

Haberin Devamı

Üretimde öncü olacak

Genel Müdür Yıldız ve beraberindeki heyet önce Kozviran, Halaçlar, Bahadır ve Gökkaya barajları ile Merkez Sorkun Göleti’nde incelemede bulundu. Ardından Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ı ziyaret etti, DSİ’nin Uşak’taki tüm yatırımları hakkında değerlendirmede bulunuldu. DSİ Uşak 23. Şube Müdürlüğü’ne de giden Yıldız, 19 yıldır Uşak’ta yapılan çalışmaları şöyle anlattı, “DSİ olarak Uşak’a yatırımlarımız devam ediyor. 2003 yılından bugüne kadar kentte inşa edilen 44 sulama tesisiyle şu anda 108.220 dekar zirai arazisi sulanıyor. Böylece Uşak toprakları daha bereketli hale geldi ve çiftçilerimiz de yıllık 180 milyon lira ilave zirai gelir elde etti. Uşak için sulamanın önemi büyük ve bu nedenle 3 adet sulama inşaatımız daha devam ediyor. İnşaatın tamamlanması ile toplam 3 bin 660 dekar arazi sulanacak ve milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 5 milyon 31 bin 400 lira katkı sağlanacak. Sulama tesislerinin tamamı hizmete girdiğinde Uşak zirai üretimde söz sahibi bir il olacak. Uşak’a ziraatın gelişmesi için 2003 yılından bugüne kadar 17 baraj, 15 gölet ve 1 adet yeraltı depolaması yaptık. İnşaatı devam eden 2 baraj ve 1 gölet tamamlandığında da 7.780 dekar arazi sulanmış olacak.”

Haberin Devamı

Uşak’a 17 baraj ve 15 gölet kazandırdık

Memba kalitesinde

Genel Müdür Yıldız, 2003 yılından günümüze kadar tamamlanan içme suyu tesisleri ile 117 bin kişinin ihtiyacının karşılanacağını belirterek, “Çalışmalar sonunda ilimize yıllık 6.40 milyon metreküp içme suyu temin edeceğiz. İnşaatı devam eden 2 adet içme suyu tesisini de 2022 yılı sonunda tamamlayacağız. Ayrıca 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 47 dere ıslahı ile Uşak şehir merkezi, 48 adet yerleşim yeri ve 8 bin 40 dekar arazi taşkınlardan korundu. Bir taşkın koruma tesisinde inşaat çalışmamız devam ediyor. Bu projelerin tamamının yapılmasında en büyük destekçimiz olan Cumhurbaşkanımız ile Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.