Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

LÖSEV ve LÖSANTE, çocukların sağlığını tehlikeye atan her türlü çevre kirleticilerine karşı olduklarını belirtti, kalıcı önlemler alınmasını istedi

Türkiye’deki hava ölçümlerinin, kirliliğin çözülemeyen kronik bir sorun haline geldiği, toplumun kanserojen bir madde olan ince partiküllere maruz kaldığı ve bunun ülke sağlığı üzerinde ciddi sonuçlara neden olduğu açıklandı. Özellikle çocuklarımıza zehir solutarak, toplum sağlığını bozan tüm sanayi tesislerinin de ölçülebilir kontrol ve denetim şartlarının sıklaştırılması istendi. Vücut ağırlığına göre daha fazla hava soluyan ve akciğerleri henüz gelişme aşamasında olan çocukların, hava kirleticilerine karşı en hassas grupta oldukları da hatırlatıldı. LÖSEV ile LÖSANTE yaptığı bu açıklamada, akciğer hastalıkları ile başlayıp lösemi ve kansere neden olan, özellikle termik santrallerin kapatılmasını, kanserojen yayan orman yangınlarının önüne geçmek için sert önlemlerin alınmasını talep etti.

Haberin Devamı

6.5 milyon insan öldü

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) ile Çocuk ve Yetişkin Hastanesi LÖSANTE, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilen ‘Dünya Astım Günü’nde çocukların sağlığını tehlikeye atan her türlü çevre kirleticilerine karşı olduklarının altını çizdi ve bu konuda bir açıklama yayımladı. Her yıl 6,5 milyon insanın ölüm nedeni olan hava kirliliğinin, madencilik çalışmaları, gübre ve pestisitler, sanayi atıkları ve hidrokarbon kaynaklı olduğunun altını çizen LÖSEV, şu bilgileri verdi: “Zararlı etkenler zehir solumamıza, astım hatta kanser olmamıza sebep oluyor. Tütün dumanı, radyasyon ve ultraviyole gibi hava kirliliği de kansere etken olarak kabul edilirken Uluslararası Enerji Ajansı’na göre hava kirliliği dünyada her yıl en az 6,5 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Ciğerlerimiz yanıyor, çocuklarımız lösemi oluyor, Amerikan Kanser Birliği ve Harvard Üniversitesi’nin ‘İklim Değişikliği ve Kanser’ isimli son raporlarında yüksek miktarda kanserojen madde salımına yol açan kasırga ve orman yangınlarının sıklaştığı görülüyor. Yangınlar sırasında salınan kimyasalların aylarca havada asılı kalmasıyla, o bölgelerdeki çocuklarda lösemi artışı gözlemleniyor.”

Haberin Devamı

2 bin 688 orman yandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de 2019 yılında 2 bin 688 orman yangınında 11 bin 332 hektarlık alan yandı. Burada salınan kimyasallar, aylarca havada kaldı ve Türkiye’de de lösemi ve kanser hastalığı arttı. Kanserojen yayan orman yangınlarının önüne geçmek, çocuklarımıza zehir solutarak toplum sağlığını bozan tüm sanayi tesislerinin, ciddi ölçülebilir kontrol ve denetim şartlarının sıkılaştırılması ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerekir.

Cıvanın zararı büyük

Kömürlü termik santral kaynaklı emisyonlar da havadaki toksik parçacık seviyelerini önemli ölçüde yükseltiyor. Türkiye 28’i aktif, 30’dan fazlası plan aşamasında olan termik santralleri ile dünyada en yüksek sera emisyonuna sahip ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Kömürlü termik santrallerden salınan baca gazı içinde cıva gibi ağır metaller bulunuyor. Cıvaya maruz kalan çocuklarda gelişim bozuklukları başta olmak üzere astım, KOAH, bronşit hatta solunum yolu ile ilişkili kanserler görülüyor.